• 262
    lemina'nın yokluğu ile beni kara, kara düşüncelere daldıran süper lig müsabakası;

    uzun, uzun düşünüp kafa yorduktan sonra bu maç özelinde lemina'nın yerine oynayabilecek tek oyuncunun maalesef ryan donk olduğuna karar verdim. bazı renktaşlar ömer bayram, belhanda gibi fantastik seçimler yapmışlar. ne belhanda ne de ömer bu görevi yapabilecek oyuncular değiller. o pozisyonda ki oyuncu ne zaman savunma arasına girecek, ne zaman rakibe basacak, nasıl pozisyon alacak bilmesi lazım. ayrıca baskı altında top dağıtması, oyunu yönlendirmesi gerekecek. solda oynama alışkanlığından ömer sürekli topu soluna çekerek oynuyor. ayrıca yine sürekli dikine oynamaya çalışıyor. belhanda'nın da en temel problemlerinden biri zaman, zaman konsantrasyon kaybı yaşaması ve tembel paslar atması. daha belhanda ve ömerin savunma taraflarından hiç bahsetmedim. bizim kadroda selçuk veya seri lemina'nın görevini üstlenebilirler ama onlarda fizik güç olarak çok yetersiz kalırlar. yani mecbur donk'u ortasahaya çekip savunma tandemini ahmet çalık&marcao ile oluştururum. donk daha önce önlibero oynuyordu ve o mevkiye alışkın. ayağı fena değil. topla çıkabilir. savunma tarafında da gayet iyi. ahmet çalık zaten kendi mevkisinde oynayacak. konyaspor, denizlispor, alanyaspor maçlarında oynadı ve maç eksiği yok.

    saracchi tam olarak hazırsa onbire koyardım. yok hazır değilse sol bekte linnes'i oynatırdım. onyekuru ve falcao'yu tam olarak hazır olmamaları, mücadeleye dayalı bir maç olacak olması nedeni ile 2. yarıya saklardım.

    benim bu maç için onbirim şu: muslera-mariano, ahmet, marcao, saracchi (linnes)- feghouli, donk, seri, ömer bayram- emre akbaba, adem

    çok zor maç olacağı kesin. 4 puan önde gidiyoruz ve fenerbahçe kendi saha ve seyircisi önünde mutlak kazanmak zorunda. sahaya sakin ama çok kararlı çıkmalıyız. kadıköy deplasmanlarında ilk golü yemek bizim açımızdan mağlubiyet demek oluyor. bilinç altına yerleşmiş "biz ne yaparsak yapalım bu sahada kazanamıyoruz" duygusu hemen öne çıkıyor. oysa 0-0 geçilen her dakika bizim lehimize olacak, fenerbahçe ve seyircisi baskı altına girecek. o açıdan ilk 20 dakika mağlup duruma düşmememiz çok önemli. ilk 10 dakika takımımın özgüven kazanması, saha ve atmosfere daha çabuk alışması için şok bir tam saha pres ile başlardım. stoperlere hatta kaleci altay'a kadar varan bir baskı. bize aynısını geçen yıl tt arena'da benfica ve bu yıl fenerbahçe yapmıştı. başarılı da oldular. ancak tabi bu bir deplasman maçı ve uzun süre bu oyun anlayışı ile oynayamayız.

    ana taktiğim şöyle olurdu: fenerbahçe'de rodrigues'in olmaması ve savunma arkasına koşu yapabilecek oyuncu eksikliğinden savunma tandemini öne çıkararak takım boyunu kısaltır, kompakt bir düzenle fenerbahçe'nin oyununu 2. bölgede alan daraltıp, 2'li-3'lü sıkıştırmalarla bozmaya çalışırdım. f.bahçe'nin tutulma, yani oyundan düşürülme sırrı nerede yatıyor?.. tabii ki; ozan'la jailson'un (veya tolga ciğerci) üzerine kurulacak baskıda. burada adem'in, emre akbaba'nın sürekli bu oyunculara baskı yapıp, bozmaları çok önemli. kruse'da çok hareketli oynamadığı için f.bahçe'nin hatları arasındaki bağlantı umudu sadece muriç'in omuzlarına kalırdı. burada da savunma dörtlümüz ile donk ve seri'nin iyi yerleşerek boş alan bırakmamaları çok önemli. kruse'a yakın olan stoperimizin markaj yapması elzem. muriç'e de donk ve yakın olan stoperle markaj yapılarak fenerbahçe hücumda etkisizleştirilebilir.

    hücum açısından ise fenerbahçe presli oynayacağı için basit top kaybı yapmamamız ve atakları sonlandırmamız şart. pas yapıp oyunu soğutamaz ve atakları sonlandıramaz isek savunmamıza çok büyük yük binecektir ve hata yapmaları kaçınılmaz olacaktır. prese karşı sakin ve sabırlı oynamamız lazım. adem, feghouli ve emre akbaba'nın performansları da belirleyici olacak. eğer bu oyuncularımız top tutabilirlerse savunmamıza soluklanma fırsatı yaratacaklar. bilhassa feghouli ve emre akbaba bu maçta savaşmalılar. feghouli gizli oyunkurucumuz ve top tutabilme özelliğine bu maç çok ihtiyacımız olacak. 2. devre fizik olarak toparlanmış görünüyor. mariano ile uyumu da bu maç için feghouli'yi ilk on bire yazmaya mecbur kılıyor.

    fenerbahçe bize karşı ankaragücü'ne karşı oynadığı gibi oynamayacaktır ve daha kontrollü oynayacaktır. ama eğer skoru tutmayı başarabilirsek ikinci yarı yorulan ve daha çok risk alan fenerbahçe'ye karşı onyekuru ve falcao hamleleri bize avantaj sağlayabilir.

    bu maç özelinde en kritik oyuncularımız adem, feghouli ve emre akbaba olacak. bilhassa emre akbaba'nın performansı skora direkt etki edecek. rakip önliberolara yapacağı baskı ve hücumda da sorumluluk alıp pas istasyonu olması, top tutup takımı rahatlatması çok ama çok önemli. bu maç oyunkurucularımız (emre, feghouli) savaşmalı ve sahaya karakter koymalılar. alabileceğimiz puan yada puanların anahtarı bu...
App Store'dan indirin Google Play'den alın