• 8
    rijkaard ve neeskens'in de dile getirdiği, her bölgeye birbirinin alternatifi en az 2 oyuncu bulundurma gayesini düşündüğümüzde ortaya enteresan bir tablo çıkmaktadır. öncelikle canımız emre çolak'ın da yükselişiyle şu anki kadroya bir ön izleme yaparsak, son hali aşağı yukarı şöyledir;

    -----------------------------leo franco (ufuk ceylan)----------------------
    -
    ------------- lucas neill (g. zan) ---- servet (emre g.) -----------------
    -
    uğur uçar (sabri) ---------------------------------------------- hakan ( ? )
    -
    -------------------------- m. sarp (m. topal) --------------------------------
    -
    --------------- elano (ayhan) ----------- arda (emre çolak) -------------
    -
    keita (barış)------------------------------------------------ caner (kewell)
    -
    --------------------------- nonda ( ? ) ----------------------------------------

    serdar eylik, çetin güngör, aydın yılmaz v.b. gençlerimize, aykut erçetin, emre aşık gibi isimleri de katarsak oldukça derin bir kadro oluşturulduğu açıktır. ancak caner'in savunmadaki performansı ve ofsayt taktiğine pek uyum gösterememesi türünden sebepler düşünüldüğünde, bu bölge için sol bek orijinli oyuncu olmayışı alparslan erdem'in de gidişiyle bir alternatifsizlik (uğur uçar'ı saymazsak) yaratmaktadır. baros'un sakatlığıyla nonda'nın yalnız kalışından dolayı bir golcü alınacağı zaten muhtemel ki yöneticilerimizin de bu yönde beyanatları mevcut. acaba bu golcünün yanında uygun şartlarda alınabilecek yerli bir oyuncu, mesela çağlar birinci ya da bilemiyorum benzeri biri sürpriz olarak gelebilir mi? neden olmasın? (bkz: in haldun we trust)

    edit: bu arada her şeyi devletten beklerken gözden kaçırmışım, yerli transferlerimizi sayın adnan sezgin yapıyor. bir de çağlar birinci tam defansif sol bek ve fiyatı uygun değil farkındayım; uyarı yapmayı düşünenler için belirtmek istedim. alternatifleri merakla beklemekteyim.

    kadro dizilimi üzerine edit: burada aslında menajer oyunlarındaki gibi birer ok çıkararak (elano'ya geriye ve yana, arda'ya ileri ve her iki kenara şeklinde) göstermek isterdim. benim gözlemlediğim kadarıyla sahaya dizilim bu şekildedir. fakat tek fark top rakipteyken elano, sarp'ın yanına ikinci ön libero olarak gelip takım çift önliberolu sistemi uygularken(elano yoksa ayhan), hücuma çıktığımızda ise arda, her iki kenarda ve forvet arkasında dolaşmaktadır. elano bu süreçte orta saha yayının ön kısmına gelirken, zaman zaman mustafa sarp'ın çıkışlarında onun yerini almaktadır. zaten rijkaard'ın barça'sında da sürekli yer değiştiren bir orta saha anlayışı vardı ki halen var. bir de bu tek ön liberolu 4-1-4-1 gibi görünen kurgunun söylendiği gibi 4-3-3'ün evrilmiş versiyonu olduğunu düşünebiliriz; çünkü dikkatli izlenirse elano ve arda'nın ne kadar gayretle top kapıp savunmaya yardım ettikleri görülecektir. özetle orta sahadaki yayın alt yarım dairesinde mustafa sarp, üst(rakip kaleye dönük) dairesinin sağ tarafında elano, sol ve uç kısmında arda yer almaktadır. hatta bir de nonda'nın kenar hücumcularının bile gerisinde kalması durumu vardır ki ilginç bir dizilim çıkarır. son paragrafı göstermeye çalışırsak;

    -----------------------------leo franco (ufuk ceylan)-----------------------
    -
    ------------- lucas neill (g. zan) ---- servet (emre g.) ------------------
    -
    uğur uçar (sabri) ---------------------------------------------- hakan ( ? )
    -
    ---------------------------- m. sarp (m. topal) --------------------------------
    -
    ---------------- elano (ayhan) -----------------------------------------------
    -
    ----------------------------------------- arda (emre çolak) ----------------
    -
    ------------------------------- jo ( nonda ) -------------------------------------
    keita (barış)-------------------------------------------------- caner (kewell)

    editson: serdar eylik orduspor'a kiralık olarak verilmiştir, o bölgede 2'den fazla alternatif olduğundan sorun yoktur. kendisine başarılar diliyor, tecrübeli ve sağlam biçimde geri dönmesini bekliyoruz.

    jo editi: oha lan n'oluyo soru işaretli kısım anında doldu; bir de fazladan giovani dos santos falan deniyor. ah bir de avrupa'da oynayabilecek yerli bir golcü, bir yerli sol bek(çetin güngör denmiş ama sol ayaklı sol orijinli biri anlamında) olsa yüzyılın kağıt üstünde en nitelikli, en pahalı, en popüler kadrosu olmaya bir uefa kupası uzaklıktadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın