• 19
    düşünce özgürlüğü ile provakasyon ile arasında çok ince bir çizgi vardır.

    düşünce özgürlüğü, demokrasi ve medeniyet için vazgeçilmez bir kavramdır ve doğası gereğiyle insanın en doğal hakkıdır.

    ancak bahsettiğimiz üzere provakasyon seviyesine çıktığında başkalarının düşünce özgürlüğünü kısıtlar ki, yapıcı olmak yerine yıkıcı olur.

    örneğin, siz içinde bulunmaktan çok hoşlandığınız bir topluluk ile vakit geçirirken, bu topluluk içerisinde birisi veya birileri sizin gönül verdiğiniz bir değere karşıt görüş belirtebilir. işte bu düşünce özgürlüğüdür, önemlidir, bakış açınızı genişletebilir, olayı farklı bir yönünden görebilirsiniz. ancak bu kişi ve kişiler aynı argümanı devamlı olarak, mutlu veya mutsuz ortamlarda ısrar ile dile getiriyorsa, dile getirdiği bu argümanı anladığınızı söylediğiniz halde, ısrarla hatta bazen hareket içeren biçimlerde sürdürüyorlarsa, bu sizin özgürlüğünüzün kısıtlandığı, konunun provake edildiği bir ortam oluşturur.

    siz de doğal olarak böyle bir ortama artık girmek istemezsiniz.

    tabi bunun tersi de mevcuttur. topluluk görüşünün baskın olduğu ortamlarda suskunluk sarmalı ortaya çıkabilir ki insanlar kendi görüşlerini söylemekten çekinirler. galatasaray sözlük böyle bir yer değil. kimse kimseye böyle düşünemezsin demiyor. ama topluluğu provake edecek şekilde davranmak da bir düşünce özgürlüğü değildir.

    görüldüğü üzere kavramlar birbirine bağlı olarak farklı sosyolojik durumlar ortaya çıkartabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın