• 253
    dünya’nın her yerinde olduğu gibi maalesef ülkemizde de olan durum.

    dün* de belhanda’ya yapılan ırkçılıktan dolayı bir yazar şutlanmış. ırkçılığın cezasının 3 maç olduğu ülkemiz sporuna nazaran bu eyleme geçit vermeyen moderasyonu tebrik ediyorum.

    çok kısa şekilde; sözlükte de konuşulan, siyahlara yapılan ırkçılığa dikkat çekeceğim. mesela toplum genelinde bazı yaygın kelimeler:

    - zenc***
    - saat*
    - anakonda*
    - yamyamlık*

    malesef bu kelimelerin hepsi şakasına dahi kullanılsa, “ama benim yemin ederim siyahlarla bir sorunum yok” da dense ırkçı söylemlerdir.

    şarkılarında my nig*a falan kullanan türk rapçiler; amerikalı rapçilerle bir kere baş başa kalsalar, o andan sonra n ve z harfleriyle başlayan kelimeleri kullanırken 10 defa düşünmek zorunda kalırlardı. ya da bir türk olarak en yakın arkadaşınızla samimi ve şaka yollu kullandığınız my nig*a hitabını, bir siyahın yanında yine arkadaşınıza söylerseniz dahi siyahi arkadaşınız tarafından yine ciddi tepki görürsünüz.

    neyse, videoda türkiye’de yaşayan bir afrikalı, gayet güzel türkçesi ile `neden zenc* dememeliyiz?` sorusuna cevap vermiş. nacizane; sözlükçe bu kelimeleri mümkün olduğunca kullanmaktan kaçınsak ne güzel olur...

    https://youtu.be/BNl-0Qrx-DA

    edit: tarih hatası. 2020 ne yahu?
    edit 2: hatalı bkz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın