1988-89 UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası 2. Eleme Turu Rövanş Maçı
13:30 Ali Sami Yen Stadyumu
5 - 0
  • 167
    galatasaray tarihinin kırılma noktalarından biri olması bir kenara, türk sporunun makus talihini de paramparça etmiş olan maç.

    yenildik ama ezilmediklerle, şerefli mağlubiyetlerle avunan, "abi onlar yabancı tabi ki bizden iyidirler" ezikliğini üzerinden atamayan türk sporu ve sporcusunun aklına "aslında biz de yapabiliriz"i düşürmüştür.

    ilk maçtaki 3-0'lık mağlubiyetten sonra "biz bunları 5-0 yeneriz" diyen mustafa denizli kamuoyunda taşak konusu olsa da bazıları için tek ihtimal vardı ve tarih aslında tek ihtimali olanların yazdığı hikayelerden ibaretti.

    net sayı olmasa da 7 haziran 1987 galatasaray eskişehirspor maçı ile birlikte mütevaffa mabedin en çok insanı içine aldığı iki maçtan biridir. hatta özet görüntülerinde de görülebilecek olan rar dosyası tribünlere bakılırsa resmi olmasa da gerçek seyirci rekorunun bu maçta olduğu söylenebilir.

    şimdi herhangi bir eleme turunda 3-0 kaybedilen bir maçın rövanşında 5 atarız diyebilecek bir antrenör çıkar mı, ben hayal edemiyorum. ama bir hata yapıp çıksa bile 2 maç arasındaki sürede kendi taraftarı bile kaç tane idam sehpası kurar onu az çok hayal edebiliyorum...

    oysa o gün ali sami yen'de belki de kapasitesinin 2 katı insan vardı ve neuchatel xamax takımının sahaya çıktığı ilk andan 5. gole kadar her fırsatta "5 5 5" diye tempo tutuyorlardı.

    tabi kaç kişi o maça girebilmek için bir aylık maaşını bilete ödemek zorunda kalmıştı, o da ayrı bir merak konusu..

    bu arada levent özçelik'in bu maçtaki son golü anlatımını anmadan olmaz. türk radyo tarihinde ikinci bir cinnet hali muhtemelen yoktur. dördüncü gole kadar kendini tutup trt öğretilerine bağlı kalmaya çalışan levent babanın tanju boş kaleye topu yuvarlarken artık kendini tutamayıp yaşadığı duygu selini kahkaha krizi eşliğinde atarken bir yandan da anlatıma devam etmesi unutulmazdır...

    12:30 gibi bir saatte oynanmıştır bu maç. radyo-1'den canlı yayınlanmış, son düdüğün ardından da trt ekranlarında 90 dakikası banttan verilmiştir. bu maçın türkiye'de televizyondan canlı izlenebildiği tek yer trt ankara merkez'deki müdürlük odasıdır. o odada maçı izleyen ekip ise federasyon başkanı halim çorbalı, mehmet ağar, fatih terim ve ali kırca'dır.

    bu da böyle bir anektod olsun...

    (bkz: tarihte bugün)
App Store'dan indirin Google Play'den alın