• 23243
    6 kasım 2019 real madrid galatasaray maçı basliginda detayli bir analiz yaptik (bkz: #2801041). simdi oradan yola cikarak devre arasina kadar kendimizce bir recete onerelim.

    - o yazinin basinda macin 80 dakikasina isik tutan kritik istatistigin 80 dk top dolastirip rolantide oynayan real madrid'den az kosmamiz oldugunu soyledik. bu takim mucadele etmiyor, fizik olarak butun rakiplerinden geride kaliyor. takimin duzenli 11 oynayan oyunculari arasinda fiziksel olarak ust duzey gorunen, iyi mucadele eden 4 kisi var: luyindama, lemina, omer, andone. kalan herkes ya idare ediyor, ya da kotu. fiziksel olarak bu kadar kotu bir takimda bu 4 oyuncunun sakatlik olmadigi surece oynamamasi soz konusu olmamali. kalede muslerayi da eklersek bu bize 5 kisilik bir iskelet veriyor. bunlarin etrafina 6 isim daha bulmamiz gerek.
    - omer sol icte enerjisiyle fark yaratsa da cevre kontrolu yetersiz. bu yetersizlik ust seviyede cok belli oluyor. ozellikleri 4-4-1-1/4-4-2 veya 3-5-2/3-4-3'te ortanin soluna cok daha uygun. ayrica 2-5-3'e donen 4-1-4-1/4-3-3 dizilisimizde hocanin oyun anlayisinda hucuma cikarken yasadigimiz problemi anlattim mac yazisinda. anlayis degismeyecegine gore formasyon degisikligine gidilmesi yararli olur.
    - yine mac yazisinda gorselle feghouli'nin kacak oyununa dikkat cektik. bu haliyle feghouli ocaga kadar 60'tan sonra girip mac cozmek disinda oynamamali. belki de takimda en sevdigim oyuncudur gecen sezondan sonra ama bu halde takima ciddi zarar veriyor.
    - falcao'yu devre arasina kadar yok farz ediyorum. buradan sonra iyilesecek, idman yapmaya baslayacak, form tutacak derken maalesef devre arasi gelir. isindira isindira, dogru maclarda dogru sureleri oynatarak takima kazandirmak ve sakatligini riske etmemek gerek.
    - kalan oyuncular arasinda tahtaya ilk yazacagim isim nzonzi olur. neden derseniz, kalitesi belli bir oyuncu, sadece biraz agir ve son donemde motive degil. ayrica gelecek sezona kiralama opsiyonumuz var. kendisini motive edip dogru kullanabilirsek 2 sene ust duzey verim alabiliriz.
    - babel elestirildigi kadar kotu degil, hatta bireysel olarak iyilerden. ancak savunma yardimi yetersiz. onde de savunma arkasina kosu yapmak yerine geri gelip topu ayagina istiyor. bu oyun anlayisinda sol acikta olmuyor. ben olabilir diye dusunmustum, belki baska yanlislar olmasa olabilirdi de, ama olmadi. buradan sonra kisa vadede forvet disi dusunmemek gerekir. forvette bence devreye kadar andone'nin yaninda birinci tercih kendisi olur. ancak onun da biraz kafasini toplamaya ihtiyaci var. taraftarla surtusmeydi, dansozdu, 8-0'di derken mental olarak cok yiprandi. fiziksel olarak iyi durumda olan bir diger isim adem buyuk gecici cozum olmali.
    - mariano ve yuto'dan en fazla biri sahada olmali. bunun karari rakibe gore verilebilir. solda emre tasdemir tempolu bir oyuncu, sakatlanmazsa olur. 90 dakikayi cikaracak durumda degil, ama 60 oynayip yerini mariano ya da yuto'ya birakabilir. en kotu ihtimalle altyapidan suleyman lus bile dusunulebilir. yuto'nun sag bek de oynayabildigini unutmamak gerek.
    - emre mor'u bence bu takimda sahaya surmek hem kendisine hem de takima zarar veriyor. once duzeni oturtup, sonra kendisini duzene monte etmek gerek. duzensiz ortamda kafana gore takil diyince sonuc maalesef top kayiplari oluyor. jimmy su an kendisinden daha onde, adaletli olmak gerek.
    - taylan konusunda hocaya katiliyorum acikcasi. galatasaray'daki performansini bilmedigimiz bir oyuncu uzerinden neden yok elestirisi sacma. hazir olsa olurdu diye dusunuyorum.
    - belhanda, hakkinda yapilan videolarin aksine saglikli oldugunda takimin orta saha direncini yukselten oyunculardan biri. ancak taraftara ana avrat sovdukten sonra onu da devreye kadar en azindan ic sahada yok diye dusunmek dogru olur. oldugunda da kanatta veya rakip kaleye daha yakin degerlendirmek gerek.
    - marcao'nun da fiziksel ve mental olarak biraz dinlenmeye ve toparlanmaya ihtiyaci var. takimin daginik havasini en iyi yansitan isimlerden.
    - seri'nin nasil oynamasi gerektigi konusunda kendisi dahil herkesin kafasi karisik gibi. nzonzi'yle olusturdugu ikili defansif olarak zayif gorundu. lemina ve/veya omer'in de orta sahaya destek verdigi bir duzende o zayiflik cok gorunmeyebilir ama o zaman da skorerlik sorunu yasar miyiz, soru isareti.

    butun bunlari goz onunde bulundurunca, 9 kasım 2019 gaziantep fk galatasaray maçı icin dogru dizilis ve oyuncu tercihi

    muslera
    mariano(yuto) luyindama ahmet emre
    jimmy lemina nzonzi omer
    adem
    andone

    olabilir gibi gorunuyor. hocanin istedigi gibi daha yuksek tempoda, daha baskili ve daha direkt oynayabilecek bir kadro. en kaliteli oyuncularimiz tabii ki degiller, ama onlarla oynadigimiz maclar ortada maalesef. en azindan kora kor mucadele edebilecek bir on bir diye dusunuyorum. bu takimin ve taraftarin iyi oyuna, pozisyonlara, gollere ve galibiyetlere ihtiyaci var bu zor donemden cikmak icin. puanlar ve goller geldikce diger oyuncularin da bazi problemleri cozulecektir. babel, marcao, seri, belhanda, falcao, feghouli, emre mor da hemen hemen bu sirayla bu on birin parcasi olur, katki verirler ama su anki durumlariyla degil.

    not: aslinda bence bu takima 3'lu savunma da uygun. taa 1 ekim 2019 galatasaray psg maçı oncesi bu duzeni onermistim (bkz: #2776700). o maca benzer mantikla, ama mantikli olarak daha defansif (5'li olarak) cikarak fena futbol oynamadik. stoperde derinlik sikintisi yasariz tabii ki ama bek sorunumuz tamamen cozulebilir lemina ve omeri kanat bek olarak kullanarak. ancak hocanin bu secenegi dusunecegini hic sanmiyorum maalesef.
App Store'dan indirin Google Play'den alın