• 142
    herkesin bildiği üzere şu ana kadar gol atmayı pek beceremediğimiz sezondur. hücum organizasyonları açısından geçen sezon da dahil (şampiyon olmamıza rağmen) hep bir soru işareti var takımda. meslek icabı, işkembeden atmadan istatistikler konuşsun diye oturdum whoscored'dan son üç sezon istatistiklerine baktım. bu istatistiklerden yola çıkarak üç beş kelam edeceğim. ama başlamadan iki notu belirteyim; öncelikle istatistikler sadece lig temelli ve ikinci olarak bu sezon daha 7 maç yaptık ve 34 maç ile 7 maç kıyaslanması kesinlikle sağlıklı değil, ancak bize iyileştirilmesi gereken noktalarda ufak fikirler verebilir.
    -gol şutla gelir malum. bu sezon maç başı şut ortalamamız 12.4, geçen sezondan 1.5 bir önceki sezondan 2 şut daha az çekiyoruz.
    -kaleyi bulan şut sayımız 4.4, geçen sezondan 0,5 bir önceki sezondan 1,5 daha az. kaleyi bulan şutların çekilen şuta oranına yani çektiğimiz şutların yüzde kaçı kaleyi buluyor diye baktığımızda bu sezon geçen sezonla aynı %35 ancak bir önceki sezon %40.
    -bana göre en ayırt edici ve üzerinde durmamız gereken nokta şutun nereden çekildiği ile ilgili. çok detaya girmeden sadece kale alanı ya da altı pas alanı dediğimiz bölgeye dikkat çekmek istiyorum. zira, o bölgeden maç başına çektiğimiz şut sayısı nispeten çok az. bu sezon iki maçta bir şut bile çekmiyoruz (maç başı 0.4), geçen sezon ve önceki sezon maç başı yaklaşık bir şutumuz var o bölgeden. bu sezon çektiğimiz şutların sadece %3'ü kale alanından iken geçen sezon %8, bir önceki sezon ise %6 bu oran.
    -geçen sezon ve bir önceki sezondan ayrılan önemli bir konu da rakibe kaptırdığımız toplar. rakip oyunculara her maç yaklaşık 12.5 kez top kaptırıyoruz, önceki sezonlardan 2.5 (yaklaşık) daha fazla.
    -özellikle kısa pas konusunda son iki sezon ortalamalarının üstündeyiz (en azından al gülüm ver gülüm konusunda iyiyiz).
    -bireysel istatistiklere girmeyeceğim (çok detaylı araştırmadım). ancak iki şey söyleyeceğim; ilki, geçen sezon en çok dribling yapan bekimiz bu sezon kadro dışı ve ikincisi geçen sene onyekuru önceki sene garry bu sene babel ve emre mor(?) var kanat forvet olarak.
    son bir ekleme yapayım neden geçen sezon hücum organizasyonlarımızı soru işaretli olarak belirttiğime dair; geçen sezon 72 gol attık ligde bunun 47 tanesi set oyunundan (12 duran top, 8 penaltı, 3 kontra, 2 kendi kalesine), bir önceki sezon 75 gol attık 56 tanesi set oyunundan. bunun en önemli sebebi ileri uçtaki adamımızla ilgili, kah onu besleyemedik kah o adam beceriksiz çıktı. özellikle eren'i verimli kullanamadık. gereğinden fazla geriye geldi. ligde ortalama pozisyonlara baktığımızda en uçta olması gerekirken orta sahaya daha yakındı, ceza sahasında topla daha fazla buluşturmaya çalışsak 3-5 gol daha fazla atardı (belki).
    geçen sezonu da göz önüne alarak sonuç olarak şunu belirteyim; iki sezondur ezberimiz olan kanat forvetin becerilerine dayalı hücum organizasyonlarımızı değiştirmemiz şart. bireysel yeteneğe bel bağlamayan daha kollektif oyunlar geliştirmemiz lazım. futbol cehaletimle bu işin ancak falcao'yu ve/veya andone'yi geriye çok getirmeden olabildiğince ceza sahası içinde topla buluşturup en az iki oyuncuyla da destekleyerek olabileceğini düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın