• 30
    kas koordinasyonu ve dengesizliği yüzünden serbest barla squat yaparken geriye düşüp omuriliğini çökerten, kıran, en basitiyle inciten sporcuları gördükten ve hastası olarak onların tedavisini yaptıktan sonra insanların hala hakkında nasıl genelleme yaparak konuştuğunu anlamadığım hareket.

    bize fakültede ilk derste iki şey söylendi ve bu iki şeyi meslek hayatınız boyunca unutmayın dendi. bunlardan birincisi o zamanlar sınıftan da bayağı tepki yükselmesine rağmen profesör hocamızın dediği ilk şey 'hastalarınızı aptal biriymiş gibi düşünüp öyle konuşun öyle anlatın zira ilerde ne dediğimi anlarsınız' ve 'egzersiz kişiye özeldir asla belli bir kalıba sokmayın'.

    prof. hocamızın dediği şeyi yazıma başlarken anlatmak istediğim şeyi örneklemesi amacıyla yazdım. spor salonlarında özellikle spora başlayan kişilerin veya sporcuların vücut analizi yapılmadan uzaktan şöyle süzülerek program vs. çıkartılmaya çalışılıyor. (işini iyi yapan ve dediğim şeylere özen gösteren yerleri ve kişileri tenzih ederim)

    en çok sinir olduğum şeylerden birisi de spora yeni başlayanları direkt barda çalıştırmak. kardeşim adamın koordinasyonu yok yok! ne barına geçiriyorsun adamı? sonra azer bülbül gibi titreye titreye yapmaya çalışıyor garibim. sen önce düzgün bir şekilde hatadan kaçınacak şekilde makine ve dumbellar ile çalıştır sonra belli bir alışma sürecinden sonra bar tuttur.

    neyse şunu söylemek istiyorum, istanbul'da yaşarken gittiğim kurumsal (!) denen salonda hocanın söyleyişi ile gidip serbest barda squat yapmak isteyen bir genç dengesini kaybedip yana doğru barla birlikte düşerek omuriliğini kırdı. ve bunu söyleyen hoca orada bile değildi hatta ambulansa bile gitmedi çünkü umurlarında bile değil. kimse sorumluluğu almayıp kaydolurken imzaladığı boktan kağıt parçası ile kendilerini akladılar. kendi vücudunuzu tanıyın, ne yapabildiğinizi ne yapamadığınızı bilin ve limitlerinizin üstüne çıkmayın. golginize ek iş çıkartmayın len. *

    not: hiçbir zaman çok zorunda olmadıkça serbest barda squat yapmayan ve smith machine'de 185 kg squat yapan kendine saygısı en çok da kendi sağlığına saygısı olan bir fizyoterapist.

    zorunlu edit: daha boş barın 20 kilo olmadığını bilmeyenler gelip size tavsiye vermeye kalkarsa dinlemeyin. spor fizyoterapisti olan birinden daha çok bildiğini iddia eden bilgili görünümlü cahillerden ise asla tavsiye almayın. sağlıcakla, iyi sporlar herkese.
App Store'dan indirin Google Play'den alın