• 22009
    sistem, diziliş, taktik plan vb... evet önemli. ben de defalarca sistemsizlikten filan dem vurdum. ama o kadar da değil. öyle kim girerse girsin tıkır tıkır çalışan bir sistem yok arkadaşlar. sağolsun bazı hocalar sanki gizli formülleri varmış gibi bunun arkasına sığınıyorlar. meraklı taraftar da kendisini ön plana çıkarmak ve biraz övgü almak için bu konularda bloglar açıyor, yazılar yazıyor, sayfalarca teknik ve taktik tartışıyor.

    evet dediğim gibi, önemlidir bir sistem sahibi olmak. ama en iyi sistem rakibinden iyi olan sistemdir. yani sistemi, taktiği, dizilişi bu kadar kafaya takıyorsan neredeyse her maça farklı bir sistem, diziliş ve taktikle çıkman lazım. rakibine göre bunları düzenlemen lazım. halbuki bakıyoruz bazı kritik maçlar hariç takımlar bildiklerini oynuyorlar.

    kloop, guardiola gibi teknik direktörler oldukça fazla sükse yaptılar bu gizli sistemler, taktikler ve dizilişler sayesinde. ama sağolsun çok sevdiğim nagelsmann bu saçma furyanın foyasını ortaya çıkardı. alman, genç ve taktik disiplin hastası nagelsmann ne diyor? "futbolda teknik ve taktik işin %30'u. geri kalanı ise insan ilişkileri". ben demiyorum, nagelsmann diyor. muhtemelen 2-3 sene sonra bayern, real, manchester united, chelsea gibi takımların başında göreceğiz kendisini. zaten real çok istedi ama gitmedi. bunun nedeni de ne kendisinin eksikliğiydi ne de orada teknik, taktik ve sistem kurabileceği oyuncuların olmamasıydı. orayı yönetemeyeceğini biliyordu çünkü.

    peki fatih terim varken sorun ne? geçen 2 sezonun sorunu hücum planımızın olmamasıydı. bu sezon da yok. daha doğrusu yok demeyelim. hocanın hücumda da, defansta da doğaçlamaya güveniyor. şunu diyor: "ben iyi oyuncuyu alırım, oynatırım". fatih terim budur. bunu kabul edeceksiniz terim'le çalışacaksanız. elbette temel taktikleri var. önde basma, topun olduğu yere yakın olma, ofsayt taktiği, serbest vuruşlarda alan savunması gibi basit taktikleri var. ama onun dışında yok sen oraya koş, yok burada bu pası ver, yok işte takım olarak alan çalışması gibi çalışmaları yok terim'in. bu yetersizliğinden filan değil. hoca böyle. futbolcudan zaten yapması gerekeni bilmesini bekliyor.

    ha taktikleri ve planları hatalı denilebilir. bence de bazıları öyle. mesela orta sahaların önde gereksiz baskısı, stoperlerin çok öne çıkması, sürekli ofsayt taktiği, duran toplarda adam adama savunma yapılmaması gibi konulara ben de karşıyım. ama hoca bu. bu konuda söylenecek çok bir şey yok.

    peki ne yapacağız? basit: iyi oyuncu oynatacağız. yani oynadığı mevkinin hakkını verecek adamlar oynayacak. o zaman zaten ligde öyle ya da böyle gidiyoruz. avrupa'da ise işler başka. maç maç gidiyoruz. yapacak bir şey yok. hoca da isterdi muhtemelen genç yıldızları takıma doldurup tempolu ve daha kaliteli bir oyun oynatmak. ama ffp yaptırımları bitene kadar bu iş olmaz. bir şekilde her sene öyle ya da böyle başarılı olmak zorundayız. en kötü ligde ikinci olup şampiyonlar ligi'ne gidebilme ihtimali yaratmalıyız. durum bu. bu gerçekleri göz ardı edip "hocam genç oyuncu al, sistem kur, geleceği yarat" demek bana çok hayalpereste geliyor. kusura bakılmasın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın