• 2269
    --- alıntı ---

    5. ibranın reddinin sonuçları

    5.1. ibra edenler yönünden

    5.1.1. azil nedeni

    yönetim kurulu üyelerinin, denetçilerin ve müdürlerin ibra edilmemeleri, bunların görevlerinden azline sebep olabilir.

    türk ticaret yasası yönetim kurulu üyelerinin, denetçilerin, müdürlerin önemli, haklı bir sebebe dayanmaksızın her zaman genel kurul tarafından azlolunabileceğini hüküm altına almıştır.

    bu nedenle, yönetim kurulu üyelerinin, denetçilerin ve müdürlerin ibra edilmemeleri, görevlerinden azilleri için bir neden teşkil edebilecektir. ancak ibra olmaması otomatik olarak azil sonucunu doğurmamaktadır.

    azil için ayrı bir karar veya oylama yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. azil için yapılacak oylamanın gündeme ilavesi gerekecektir. bu durumda toplantı devam ederken gündeme ilave yapılması ile ilgili hükümler dikkate alınır.

    ibra edilmeme hadisesine karşı genel kurul tarafından ilgililerin hepsi veya bir kısmı azledilmemiş olabilir ve bunlar bir süre daha görevlerinde kalabilirler. örneğin üç yıl için göreve seçilen bir yönetim kurulu üyesi, denetçi veya müdür bu görev süresinin ilk senesinin sonunda ibra olmamasına karşın azl olmamış ise iki yıl daha görevine devam edebilecektir.

    —-‘alıntı’ ——-

    yukarıdaki alıntıdan da anlaşılacağı üzere, ibra konusunu düzenleyen türk ticaret kanunu gereği denetim kurulunun ibra edilmemesi otomatik azil ya da üyeliğin düşmesi anlamına gelmemektedir. sadece aleyhlerine sorumluluk davası açma hakkı verir ki ondan da bir sonuç çıkmaz. yani tedbirin kalkması olağanüstü seçime giderek yeni denetim kurulu seçmeyi gerektirmez.

    ekleme: tüzüğümüzde de denetim kurulunun ibra edilmemesi halinde düşeceğine ya da seçime gidilmesi gerektiğine ilişkin bir hüküm yoktur. ayrıca ibra konusunda, tüm dernekler ve de dolayısıyla spor kulüpleri türk ticaret kanunu hükümlerine tabidir. adnan polat davasındaki yargıtay kararında da belirtildiği gibi ibra sadece şirketlere ilişkin olarak ttk’da düzenlenmiş olup, derneklere ve spor kulüplerine de kıyasen ttk hükümleri uygulanır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın