• 307
    imkansız değildir. imkansız olduğunun düşünülmesinin sebebi bunu ancak pahalı transferle başarılacağı algısıdır.

    bir başka yanlış algı ise futbolcuların ederi meselesi. futbolcu değerleri sanki objektif bir şeymiş gibi düşünüyoruz.
    fikir yürütelim:

    *(ajax örneği çok veriliyor. bir başka yarı finalist ajax olsun) diyelim ki 2018/19 sezonunda galatasaray şampiyonlar ligi yarı finalini gördü ve kadrosunda her yönüyle de light kadar iyi (hatta de light'tan daha iyi yönleri de olsun), 18 yaşında bir stoper var. ismi selami olsun. selami bazı yönleriyle (mental olarak da) de light'tan daha iyi olmasına rağmen hepimiz biliyoruz ki hiçbir zaman de light kadar ederi olmayacak. selami daha değerli ama de light daha ederli. neden?

    *bir futbolcunun bir takım için ifade ettiği şey ile başka bir takım için ifade ettiği şey aynı olamaz. söz gelimi felipe melo. juventus'taki ederi ve değeri neydi? bizdeki ederi ve değeri neydi? (örnekler çoğaltılabilinir)

    *sadece marcao'nun varlığı ile bile, neredeyse tüm oyuncularımızın 2018-19 sezonunun ikinci yarısındaki performansları arttı. örneğin feghouli'nin galatasaray için 'mevcut' değeri ve ederini marcao'nun varlığından bağımsız hesaplayabilir miyiz? diyelim ki hesaplayabiliriz, nasıl? (aynı soruyu ajax için 'de light- de jong' ikilisi için de sorabiliriz)

    anlatmaya çalıştığım şey, subjektif bir ölçü biriminin (para) bize objektif bir kaide olarak sunulması ve bizim bunu kabullenmemiz. çok yanlış. fukuyama'nın 'tarihin sonu geldi' demesi gibi. (ve bizim bunu kabul etmemiz) muktedirler bunu kabul eder, daha doğrusu kabul ettirmeye çalışır.

    para ve para ile ölçülen şeyler gözünüzü korkutmasın. futbolcu ederleri son yıllarda inanılmaz bir noktada, kabul. bu saçma bir nokta. (bunun birden fazla sebebi var, ayrı bir tartışma konusu) ama bu pornografik paralardan yola çıkarak yanlış çıkarımlarda bulunmayın. (tarihin sonu da gelmedi, merak etmeyin) biliyorum çok çalışmamız, çok akıllı hamleler yapmamız gerek. biliyorum onların ellerindeki ekonomik güce sahip değiliz. biliyorum kültürel olarak da onların seviyesinde değiliz. (sadece futbol kültüründen bahsetmiyorum) ama bizim de güçlü olduğumuz taraflar var: moral değerler.

    bir gün başarabiliriz. çok çalışarak, çok iyi bir planlama ile. önce oyunu, oyunla tanımlamaya çalışarak başlamalıyız. sadece oyuncularla ve oyuncu ederleriyle yapılan oyun okuması her zaman eksik kalacaktır. güçlü oyun, her zaman oyuncuların da değerini artırır. ama yüksek ederli oyuncular her zaman oyun gücünü artırmaz. tarih bunun bir çok örneği ile dolu.

    ve bizim, birçok rakibimizde olmayan bir gücümüz de var. tarihimizle, hikayelerimizle... başarabiliriz çünkü, galatasaray gerekli moral değerlere sahip.

    (bu arada galatasaray'ın bir gün şampiyonlar ligi şampiyonu olmasını imkansız olarak görsem, galatasaray taraftarı olarak kalamazdım. kimsenin galatasaraylılığını sorgulamıyorum, yanlış anlaşılmasın. bu hayata karşı mevzilendiğin yer ile de ilgili)
App Store'dan indirin Google Play'den alın