• 90
    kotu niyetli buldugum degisikliklere gebe olan...

    mevcut iktidarin bazi konulari isine geldigi gibi yorumladigini dusunuyorum. ornegin 22:00 sonrasinda alkol satisinin yasaklanmasi trafik kazalarina baglanmisti. baskanlik sistemi, kuvvetler ayriligi ve hatta sezaryen, kurtaj vb konularda da yasal/hakkani temelleri supheli adimlar atildi.

    tum bunlar yapilirken savunmak icin kullanilan ana kriter "ama x ulkesinde de boyle" demekten oteye gecemedi ki o malum "x" her ne hikmetse her ornek icin baska bir ulke oluyordu. haliyle frankenstein'in canavarindan hallice, yamali bohcaya rahmet okutacak bir kurallar/kuramlar silsilesinin icerisinde suruklenir halde bulduk kendimizi.

    durum boyleyken sporda siddet yasasinda, yukarida bahsedilen turde bir degisiklik yapilmasi teklif edildiginde benim gozume iki sey carpiyor:

    --- alıntı ---

    twitter ve diğer mecralarca birilerine ve ya birbirine küfür ve hakaret edenler direkt 3 yıla kadar hapis cezası alacak

    --- alıntı ---

    nasil takip edilecek? bu tur bir sistemin isletilebilmesi icin kisilerin sosyal medya hesaplariyla kimlik bilgilerinin eslestirilmesi gerekiyor. bunu hangi kurum nasil yapacak? hadi diyelim ki hukumete guveniyoruz. veri guvenligini, bahsi gecen sosyal medya hesaplariyla ilgili her turlu verinin 3. kisilerin eline gecmeyecegini kim nasil garanti edecek? secmen veri tabaninin sizdirildigi/calindigi bir ulkede sadece maca gitmek icin neden "anonim kalma" ozgurlugunden feragat edecegiz?

    --- alıntı ---

    statlara girişte biyometrik kimlik uygulaması yapılacak

    --- alıntı ---

    bu cok sikintili bir alan. aslinda soylenen cok basit. parmak izi, retina ve hatta yuz tarama verisi uzerinden kimlik bilginizle eslestirme/fisleme yapilacagi. bundan 2 ay kadar once amerika'da bayagi kiyamet koptu havalimanlarindaki yuz tanima sistemlerinden oturu. insanlar kisisel verilerinin izin verilmeksizin kullaniliyor olmasindan ciddi sekilde sikayetciydi ve havayolu sirketleri soz konusu tepkinin sosyal medyadaki yansimalarindan dolayi geri adim atmak zorunda kaldilar.

    ---

    velhasil-i kelam, bahsi gecen degisiklikleri yapici ve iyilestirici olmaktan cok uyanikca/kurnazca goruyorum. mesale, deplasman otobusleri, farkli branslarin sisteme katilmasi gibi konularla sanki asil amac olan fisleme egilimi bulandirilmaya calisiliyor.

    orwell'in 1984'u gibi distopik bir gelecege mi gidiyoruz yoksa her sey bir isguzarliktan mi ibaret bilmiyorum ama kendi adima sadece maca girebilmek icin kimin nasil kullanacagi ve koruyacagindan emin olmadigim kisisel verilerimi paylasmanin bu sekilde ittirilmesini kabul edemiyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın