• 21600
    2018-2019 sezonu sonunda kadrosunda yer alan kiralık oyuncular da dahil olmak üzere yaş ortalamsı 26,75 olan takımdır.

    sözleşmesi biten ve kiralık oyuncularımızı çıkardığımızda ise yaş ortalamamız 26,38 oluyor. çok büyük bir değişim görülmüyor yani.

    bunu merak edip araştırmamın sebebi sağda solda takımın gençleşmesi gerektiği yönünde bazı yorumlar okumam. yaş ortalaması ilk 11 için yüksek denebilir. çünkü klasik 11'imizin yaş ortalamsı tam 28. sürekli 11 olan fernando, mariano, muslera, yuto 30 yaş üstünde. belhanda ve feghouli ise 30 yaş sınırında. muslera'yı dışarda bırakarak değerlendirirsek toplam 5 oyuncu 30 yaş civarında diyebiliriz. bunu 5 yerine 4 yapsak bence ideal bir ilk 11 oluşturmuş oluruz. tabi yedekten gelecek olan donk ve mitroğlu gibi 30 üstü oyuncularımız da mevcut.

    2019 yaz transfer döneminde yüksek ihtimalle babel'i alacağız. kendisi şu an 32 yaşında ve ilk 11'e eklenecek. üstelik takımın gençlerinden olan 21 yaşındaki onyekuru yerine gelecek. bu da ilk 11'deki 30 yaş civarı oyuncu sayımızı 6'ya çıkarıyor. bu noktada takımın atletik yapısını ve hızını korumak adına orta alana yapılacak muhtemel 2 transferin mutlaka 23-27 yaş aralığında olması gerektiğine inanıyorum. sadece performans olarak değil, aynı zamanda gelecekte para kazanmamızı sağlamaları açısından da bu önemli. tabi bu beklentim belhanda ve ndiaye'nin takımdan ayrılmaları senaryosunda geçerli.

    hatırlayalım 2018-2019 sezonunda şampiyonlar ligi ve avrupa ligi maçlarında tam anlamıyla dayak yememizin sebebi, takımımızın avrupa maçlarının temposuna ayak uyduramaması idi. orta alanın genç oyunculardan kurulması bu nedenle elzem. hatta yerine birini bulabilsek ben fernando'nun da satılmasının yararlı olabileceğine inanıyorum. orta alanımızın tamamen dinamik oyunculardan kurulması bir çok sorunu giderecektir.

    bu kadar olay sonunda maddi konulara dayanıyor elbet. satılması muhtemel belhanda, mariano, fernando ve diagne'den ne kadar para geleceği ya da satılıp satılmayacağı kesin değil. ama satılması muhtemel 4 oyuncunun 3'ü 30 yaş civarı. bu durum aslında genç ilk 11 oyuncusu katmanın yolunu açabiliyor. doğru scouting ile mümkün olduğunu düşünüyorum. yeter ki marcao ve luyindama transferlerindeki gibi sıkı çalışılsın.

    para harcamadan altyapıdan kendi oyuncularımıza yer verelim, maliyetlerden de kurtulmuş olalım denebilir. çok da mantıklı. ama altyapıdan gelmesi muhtemel olan atalay, celil, recep, mustafa kapı ve yunus henüz istenen seviyede değiller bildiğim kadarıyla. özellikle sezon içinde altyapımızın bol bol övülmesi ile havaya girip çalışmayı bıraktıkları yönünde haberler var. olur da 2019 yazını iyi geçirirler ve beklenen seviyeye gelirlerse ne mutlu bize. hem paramız cebimizde kalır hem yerli oyuncu sıkıntımız kalmaz. ancak o tarz bir ışık verdiklerinden çok emin değilim. ek olarak bu oyuncularımızın sözleşme problemleri de var sanırım.

    uzun lafın kısası takımımız genel olarak yaşlı olmasa bile ilk 11'e eklenecek oyuncularımızın belli bir yaşın altında olması çok önemli. oyun yapımızın daha hızlı olması ve gelecekte para kazanmamız için olması gereken budur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın