• 11
    türkiye'deki futbolun gelişmesi adına, yapılan genç oyuncu yatırımlarının en azından bir kısmının buraya kayması gerektiğine inanıyorum.

    malum, derme çatma, yarım yamalak da olsa scout işinin nasıl yapıldığını ve böyle bir durumda bile olsa işe yaradığını gördük. eski yabancı kuralında, buradaki oyuncuların yabancı sayılmadığı özel bir durum vardı. hala öyle mi bilmiyorum, belki değişmiştir.

    eski sovyet bloğunun dağılmasıyla başlayan bu bağımsız cumhuriyetler, sovyet rusya'sının devlet kontrolündeki muhafazakar yapıyı bir nebze de olsa barındırdı. sporcuların (branş ayırt etmeksizin) genç yaştan itibaren aldığı eğitimler, rusya ile benzer bir yapıda ilerliyor. rusların da disipline ve daha komün bir yapıda hemen her şeyi değerlendirdiği bir gerçek. bu mantalite belki rusya'da uluslararası anlamda çok üst düzey sporcular çıkarmadı, ancak bu biraz da yetenekle ilgili diye düşünüyorum. benzer yapıda ve yine eskiden bir sovyet rusyası güdümünde olan yugoslavya topraklarındaki sporcuların başarıları ise bunun aslında yapılabilir bir şey olduğunu gösteriyor. futbolda hırvatistan, basketbol ve atletizmde de sırp kökenli sporcular dünya çapında bilinen isimler oldular.

    bence yakın bir zamana kadar buradan genç yaşta alıp da yetiştirdiğimiz sporcuların akıbetlerini düşünerek yeniden bir atılım yapılabilir diye düşünüyorum. hemen örnek vereyim, ersan ilyasova, ermal kurtoğlu, zaza pachulia, ramil guliyev ilk aklıma gelenler. tabi bunlar çok üst düzeye ulaşan sporcular oldular, beklentiyi bu kadar üstte tutmamak lazım. ancak, özellikle eski kuralda mevcut olan türki cumhuriyetlerin yabancı sayılmaması konusu devam ediyorsa eğer, buralardan en azından altyapıya yatırım yapılabilir diye düşünüyorum. oradaki gençler, biraz olanaksızlıklardan, biraz da ülkelerin kendi içindeki dezavantajlarından dolayı potansiyeline ulaşamayabiliyorlar. buranın ekmeğini en çok yine rusya yiyor, hatırlarsınız özbekistan milli takımında vitali denisov, odil akhmetov, server jeparov, maksim shatskhikh gibi rusya ve ukrayna liginde lokal tanınırlığı olan ve o kalitede senelerce futbol oynamış isimler de vardı. bence zamanında basketbol ve diğer branşlar için yaptığımız bu işleri futbolda da yapabiliriz diye düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın