• 15
    eski cm serilerinde bu ülkelerdeki oyuncular yerli statüsündeydi. o dönemler yabancı sayısı 4+1, 5+1 gibi daha da kısıtlı rakamlardaydı.

    özbekistan, kazakistan'a vs. scout turu yaptırırdım; ancak bir sonuç alamamıştım.

    bakalım belki de altyapımızdan beknaz ile siftahı yaparız.

    özbekistan, geçmişte maksim shatskikh, günümüzde ise eldor shomurodov gibi isimleri futbol dünyasına sundu.

    kırgız oyunculardan da cska moskova'da forma giyen ilzat akhmedov potansiyeliyle dikkat çekiyor.
  • 16
    --- alıntı ---

    kulüpler, a takım listesine yazılan 14 yabancı futbolcuya ilaveten; azerbaycan, kazakistan, kırgızistan, özbekistan ve türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek a takım listesine yazabilirler."

    --- alıntı ---

    tff'nin 2023-2024 sezonu için açıkladığı yukarıdaki karar sonrası gözlerin çevrildiği ülkeler olmuştu. fakat 4 ağustos 2023 tarihi itibariyle bu devletlerin vatandaşı olan hiçbir futbolcu herhangi bir süper lig kulübüne transfer olmadı.
  • 14
    yıllar evvel, bir halatı birlikte çekmesine hayal gözüyle bakılan topluluktu. halk düzeyinde edinilmiş çeşitli gözlem ve söylemlere bağlı fikirlerce başarılı olamayacağı öne sürülmüş; ancak yeni dünya düzeni denilen projenin gittikçe ivmelendiğinin halk tarafından da görülebildiği şu dönemde, başlangıcının ve arkasındaki rüzgarın net biçimde ab'nin kuruluşunu andırdığı reddedilemez bir olgudur.

    türkiye cumhuriyeti devleti haricinde kalan türk devletleri, 3 ekim 2009'da imzalanan nahçıvan anlaşması ile ilk defa türk dili konuşan devletler çatısı altında politik bir birlik vurgusunda bulunmuştur. geçtiğimiz yıl gerçekleşen türk keneşi toplantısında ise artık net olarak ifade edilmiş; isminin türk dili konuşan ülkeler topluluğu'ndan, türk devletleri birliği olarak değiştirilmesi gerektiği belirtilerek bu önerge oylamaya sunulmuştur. bu rüzgarın doldurduğu yelkenler arasında malumunuz spor faaliyetleri de olacaktır.

    politika kısmını geçip, futbola gelecek olursak; can çekişen türk futboluna can suyu olabilecek projeler pek tabi üretilebilir.

    1- türk devletleri vatandaşlarının yerli oyuncu statüsü kazanması,

    2- oluşacak ilgi sonucu yayın gelirleri ve merchandising gelirlerinin arttırılması,

    3- kktc(iki devletli çözüm süreci tamamlanırsa), kırgızistan, özbekistan, türkmenistan, azerbaycan, kazakistan devletlerinin yanında, belki bir ihtimal rus federe devletinin himayesinde türk özerk cumhuriyetine bağlı vatandaşların da türk statüsüne kazandırılması ile ilgili çalışmalar yapılmasının gündeme getirilmesi, (rus tarafı ne der bilemem tabi, elleri armut toplanmaz)

    4- turan kupası vb. isimlerle kurulabilecek tek maç elemeli 8 takımlı milli/kulup turnuvası kurulması,

    gibi gibi çoğaltılabilecek fikirlerle türk futbolunun türk dünyasında kıble olarak görülmesi sağlanabilir. ancak türk ve türk futbolu düşmanı idareciler ne zaman baskılara yüz çevirmeyecek merak ediyorum.
  • 10
    galatasaray'ın açılması gereken bir pazar olarak görebiliriz. özellikle futbolda ilerleme kaydeden özbekistan'ı iyi incelemeliyiz. 2013 fifa u-20 dünya kupasındaki oyuncularını mercek altına almalıyız. diğer ülkeleride öyle. buralardan alacağın futbolcunun sana ne kadar maliyeti olabilir ki? alırsın en kaliteli 4-5 genci kiralarsın anadolu takımlarına en kötü ihtimalle 1'i adam olur.

    sen o ülkelerden futbolcu alınca o ülke insanlarının da sempatisini kazanabilirsin. her yıl farklı ülkeye kısa süreliğinede olsa hazırlık maçı yapmaya gidersin. açabiliyorsan mağaza açarsın açamıyorsan da oradaki belli başlı mağazalarla anlaşıp bazı ürünlerini sattırabilirsin. ileri gidip futbol okulları bile açabiliriz.

    6+0+4 gibi saçma sınırlamalarla tff takımına futbolcu yetişebileceğini sananlara inat buradan gençler alalım o ülkelerin futbollarının gelişmesine az da olsa katkıda bulunalım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın