• 21236
    orta saha probleminin iyi avrupa takımları ve gününde olup ( hakem toleransıyla) sert pres yapan türk takımları karşısında gözüktüğü takım.

    kupa maçlarında , özellikle de alt yapıdan birçok oyuncunun oynadığı aslantepede ki boluspor maçında " ortasaha da alt yapı oyuncularının sahaya koydukları taktiksel beceri diğer türk/yabancı oyunculardan daha iyi" ve " celil oyun akışkanlığını sağlıyor" diye not almışım.
    yeni tandemle ileri çıkmak durumunda kalan orta sahada fernando çok sırıtmaya ve yorulmaya başladı. donk gibi o da artık geri de tandeme gömülüp ense yapamıyor, hele terimin coşkulu oyununda bu iş hiç olmayacak.. üstelik zaten takım koşu mesafeleri yıl genelinde yerde sürünüyor. son lig maçlarında , eğer oynamış olsaydı, celilin mesela fernando, selçuk, ndyae ve feghouliden daha kötü oynayacağını düşünmüyorum.

    galatasaray'ın eksiklerinden biri sahada saygı duyulan oyun aklının ve referans oyuncu olmayışı. hagi, popescu, thomas, sneijder, melo vs oyun aklıydı veya sahaya yerleşimlerde referans oyunculardı. fernando yeni tandemle ileri çıkan takımla birlikte altından kalkamadı bu işin.

    herşeyin ,iyi bir referans olsa da , rakamsal dizilişle açıklanmasını çok kolaycılık olarak düşünüyorum. işin içinde insan olan ve sonsuz deplase olma alternatiflerinde herşeyi sadece sayısal dizilişle açıklamak zor. üstelik
    savunma da ayrı, hücumda ayrı, rakibe, sakatlara ve eldeki malzemeye göre ayrı, saha ve iklimden etkilenen , maç başına ve süresince değişken, asimetrik diziliş varyasyonları içeren bir oyun futbol. tudor, kocamanın vs ..felsefesi ile terimin, derwallin ve geretsin felsefesi ayrıdır. bence temel felsefe belirlenip , ona göre diziliş ve varyasyonlar alt yapıdan benimsetilip üstüne eklenecek transferler ona göre yapılmalı. yoksa yap boz ile yerinde sayıyorsun.

    toparlamak gerekirse:

    1-)taktiksel bilgileri ve oyun alışkanlığına katkıları daha fazla olan celil gibi altyapıdan gelen oyuncular şans bulmalı.

    2-) bu yıl olamasa bile oyun aklı ve pozisyon referansı sağlayacak oyuncular kazandırılmalı. kalan maçlarda ise olanlardan kör topal bu rollere bazı oyuncular devşirilmeli.

    3-) sayılı dizilişlerden daha ziyade altyapıdan itibaren klübe , genel felsefe benimsetilmeli. juventus, porto, benfica, barcelona, vs .. gibi. galatasatayın dnasına ileride basan ve oynayan takım var. o yüzden ne kadar iyi olsalarda tudor, lucescu, saftig vs.. gibi sistemi alt üst edecek kontra futbol felsefeli antrenörler tercih edilmemeli.

    4-) her eleştiriye "terim düşmanı" yaftası yapıştırmamak lazım. futbolun kendisini , taktiğini konuşamazsak eğer, deve güreşi seyredenlerden bir farkımız kalmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın