• 155
    basketbolla günümüz çocuklarına göre geç tanışan* benim basketbolu sevmeme sebep olan 18 dünya şampiyonluğu bulunan efsane. fenerbahçe taraftarı kuzenimle aynı yakanın takımını desteklemek istemediğim için yarı uyuklayarak izlediğim 2008 finallerindeki 24 sayıdan geri dönüşleri hayran bırakmıştı kendilerine. ancak konumuz benim celtics sempatizanlığım değil. konumuz danny ainge.

    ligin en iyi gm'i kim diye sorsanız muhtemelen karşımıza bu isim çıkar. '90-'00 arası doğru düzgün playoff yapamayan takımı lakers karşısında diri tutup şampiyonluk rekorunu vermemesini sağladı bu adam. 18 dünya şampiyonluğu olan bir takım celtics. evet nba şampiyonu olana dünya'nın kalanına gidin kumda oynayın der gibi dünya şampiyonu diyor bu amariganyalılar. haksız da sayılmazlar zira tartışmaya birçok otoriterce kapalı olan bir konu, dünyadaki en iyi 500 faal basketbol oyuncusunun bu ligde oynuyor olması gerçeği bir durum bu ünvanı haklı kılıyor.

    ainge peki neden en iyi gm? mesela sam presti draftlar konusunda en iyi gm olabilir sırf westbrook ve durant ikilisini alabildiği için. okc konusunda başka bir zaman değinmek lazım. ama ainge sam presti'den daha bir komple adamdır. 2007 yılında ligi sonuncu bitirdi celtics. o gün d-league'ten rondo'yu getirdi. takımın paul pierce hariç her oyuncusunu gözden çıkardı ve bunu garnett ve ray allen için yaptı. sonuç? epik bir şampiyonluk. 2013 yılına kadar koruduğu takımı sırf rondo'nun üstüne takım kurabilmek için dağıttı sonrasında. garnett ve pierce yakın mesafe lokasyon değişikliği ile new jersey'den brooklyn'e dönen nets'in yolunu tutarken celtics bu takasla nets'in geleceğini çaldı. elinde bir dünya takas hakkı olan celtics takastan gelen oyuncuların da bir kısmını başka draftlar ve oyuncular karşılığında tekrar takas etti. ortaya öyle bir görüntü çıktı bir an "ulan sırf celtics'e özel draft gecesi düzenlenecek herhalde" hissiyatı vücutları sardı. bu arada 2013 yılında elden çıkardığı bütün superstarlar sonrasında düşüşe geçti. geleceğini teslim eden nets ise sadece iki playoff görebildi. tabi bu arada bu takaslara takımın koçu da dahil oldu. daha sonra da ncaa'den brad stevens geldi ainge'ın isteğiyle. kimsenin duymadığı stevens çok kısa süre sonra en iyilerle falan kıyaslanır oldu. d'antoni, popovich seviyesinde falan görüldü.

    gelişiminin durduğunu anladığı anda rondo'yu elden çıkarma konusunda en ufak çekincesi olmadı ve kendisini crowder + takas hakkı karşılığında dallas'a yolladı. git biraz kovboyculuk oyna dedi. oyun kurucu eksikliğini ise thorton ve draft hakkı karşılığında aldığı isiah thomas ile kapattı. 2016'ya kadar gelen süreçte takım sadece bir kez playoff dışında kalırken 2017 yılını normal sezonun lig lideri olarak tamamladı. ne thorton ne de rondo iş yapabildi sonrasında.

    2017 playoffları gösterdi ki draftlardan gelen oyuncular şampiyonluk için yeterli değil. ve ainge bir kez daha pazarlık masasına oturdu. yıllardır ilk üçten seçim yapmasını sağlayan brooklyn nets draft hakkı + joe crowder + isiah thomas'ı verdi ve sadece kyrie irving'i aldı. o gün çok tartışılmıştı bu takas ama sonrasında joe crowder'ın evlerden ırak performansı ve isiah thomas'ın bitmeyen hastane sevkleri sonucu ortaya koyuyor şu an. oyuncuların performansı düşse iyi, verdiği draft haklarının değerleri de düştü. cavs için lebron'u kaybetmekten sonra gelen ikinci en büyük travma sanırım ainge ile pazarlık masasına oturmak olabilir tarihleri boyunca.

    son kazığını ise doğu şampiyonu olduğu sezonun ertesi yılında ilk sıradan seçim yaptığı yetmiyormuş gibi okyanus kıyılarında güneşlenen philadelphialılara attı ainge. o draftta fultz'un ilk sıradan seçilmesi bekleniyordu. ikinci ve üçüncü sıra içinse lonzo ball ve tatum isimleri geçiyordu. işte o an ainge ampulleri yaktı ve tatum'ın üçüncü sırada seçileceğini tahmin ederek birinci sıra draft hakkını 76ers'a verdi karşılığında üçüncü sırayı ve birkaç değerli draftı daha aldı. sonuç mu? tatum en iyi çaylak olurken fultz hala bilgisayarından lonzo ball'un komik atış stilini izleyip gülmekle meşgul.

    2019 yazında ise ainge anthony davis için new orleans'a uçacak. lakers beceremedi. ama ainge hayatta kaçırmaz. hele hele davis son günlerde "celtics hala listemde" demişken. hazırlıklı olmak lazım her an tatum'ı bile gözden çıkarabilir zira danny öyle bir gm. ama şu da bir gerçek ki ainge sana bedava adam verse bir durup düşünmek lazım. suyu çıkıyorsa taşı bile vermeyen adam sana küçük dağları öneriyorsa o dağlarda bir sıkıntı var demektir. 2019 yazı, bekleniyorsun...
App Store'dan indirin Google Play'den alın