• 154
    mis gibi bir galibiyet sonrası* biraz celtics güzellemesi yapalım. hak ediyorlar bence. adım gibi eminim ki fanları (taner aşkın değişiği neler yapıyor acep?) şu an sözlüğe hit kazandırmak için uykulu gözlerle buralarda dolaşıyor. :( öhöm, daha fazla sululaşmadan mevzuya dalıyorum.

    celtics, nba'in en eski ve köklü takımlarından, new york knicks'le birlikte günümüze kadar isim ve şehir değiştirmeyen iki organizasyonundan biri. massachusetts eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan boston, irlanda kelt kökleriyle bağı olan çokça insana ev sahipliği yaptığından evet, celtics'teki "kelt" bu bölgenin insanına ithaf ediyor. zaten daha önceki birkaç franchise tanıtımı entry'mde yazdığım ve önümüzdeki günlerde paylaşacağım gibi organizasyonların isimleri tamamen bölge halkının kökeniyle, yönelimleriyle ya da şehirlerin kültürleriyle alakalı (pek tabii).

    celtics, irish kültürüyle o kadar içli dışlı ki logo bile bizzat bu kültürden nasibini almış: https://gss.gs/Rsp.jpg logodaki maskot (figür ya da sembol de diyebiliriz) "leprikon" adlı bir irlanda cini. yeşillerin mitolojisine göre leprikonlar, ayakkabı yapımıyla para kazanıp çok zengin olmuşlar. savaş zamanlarında (britanya) mal varlıklarını gömüp saklamışlar. bir diğer efsaneye göre de, herhangi bir leprikon'a gözlerinizi kırpmadan baktığınız sürece kaçamazmış, ancak gözünüzü kırptığınızda ya da gözlerinizi başka yöne çevirdiğinizde anında yok olurmuş. ek olarak; logodaki leprikon'un yeleğindeki yonca deseni birçok farklı kültürde "şans" manasına gelir ki celtics'in logosundaki leprikon'un adı da "lucky" (başta yazmam gerekeni sonda yazdım sanırım).

    1905 doğumlu walter brown, boston celtics organizasyonunun kurucusu ve en baba, orijinal sahibidir. brown aynı zamanda birleşik devletler'deki buz hokeyinin (burada da takımı var, koçluk da yapmış hatta) gelişmesi için büyük işlere de imza atmış bir spor adamı. cv'sinde naismith memorial hall of fame, nhl hall of fame ve dünya buz hokeyi (iihf) hall of fame var. 1964 yılında vefat eden bu spor adamı, 1920'li yıllarda new york'ta faaliyet göstermiş olan "original celtics" takımından esinlenerek kurmuş boston celtics'i. diğer isim alternatifleri olympians, unicorns ve whirlwinds imiş fakat brown kelt insanı sebebiyle celtics ismini uygun görmüş boston'a (olympians da olabilirmiş aslında; boston olympians, şık).

    minik bir not: boston celtics'te 1 numaralı forma walter brown'ın anısına ithafen emekli edilmiş.

    imdb'de bakınırken "leprechaun" isimli bir filme denk geldim, 1993 yapımı. seri halinde devam etmiş birkaç filmle birlikte. puanlar yerlerde. :( son olarak 11 aralık 2018'de "leprechaun returns" çıkmış. merak eden olursa diye fragmanı şuracığa iliştiriyorum: https://youtu.be/q8xnd3qSg5I

    en sonda size biraz nostalji yaşatam: https://youtu.be/HDB_bu93ZzY (nba live '99 der susarım)

    bu ka efem, esen kalınız.

    derleme kaynağı: https://seyler.eksisozluk.com/...inin-ilginc-oykuleri
App Store'dan indirin Google Play'den alın