• 548
    2019 yaz transfer dönemi için orta sahamızın yeniden dizaynı üzerine planlarını hazırladıklarını umduğum ve güvendiğim ekip.

    belhanda'nın satışından 9 milyon euro gelecek gibi görünüyor. bunun 5 milyon euro'su christian luyindama nekadio'nun bonservisine gidecek. maicon'un opsiyonu 2020'ye kalıyor göründüğü kadarıyla. elimizde ffp nedeniyle oluşacak bütçe gereksinimi yeterli olacak mı?

    acil ihtiyaçlarımız neler? belhanda'nın gidişi sonrası bir 8 numara. n'diaye'nin tekrar kiralanması durumu olmazsa yeni bir orta saha planı. fernando ve yeni 8 numaramız eğer orta ikiliyi doldurabilecekse ilk hedefimiz kanat oyuncusu olmalı. feghouli dışında kanat oyuncumuz kalmıyor. bana sorarsanız fatih terim'e soso'nun maaşı batıyordur. kendisine teklif gelirse satışına onay verecektir. eğer öyle olursa iki kanat oyuncusuna ihtiyacımız olacak. bu kadar yüksek maaş alan adamı yüksek bonservisle göndermek biraz zor olsa da ben 7-8 milyon euro gibi bir bedelle elden çıkabileceğini düşünüyorum.

    bütçeyi 11 milyon euro'ya kadar getirdiğimizi varsayarak, yunus akgün'ün satışı da gerekli olacak muhtemelen. ve bir sonraki satıştan pay falan değil, nakit para talep etmemiz gerekecek. gerçekçi hedef 5-7 milyon euro arasında olacaktır. tabi fırtına gibi bir ikinci yarı geçirir farklı şeylerden konuşuruz orası ayrı. elimizde toplamda 18 milyon euro civarı bütçe oluşturabileceğimiz bir satış planı olarak bahsettiğim adımlar düşünülebilir. belhanda ve feghouli'nin yüksek maaşlarından da kurtulduğumuz düşünülürse uygun maaşlı yeteneklerle takım maaş açısından güzel bir noktaya gelecek. sözleşmesi biten oyuncular da cabası.

    tüm bunların yanında mariano'nun da güzel bir bonservisle ayrılması ihtimali düşünülebilir ama ben linnes ve alt yapıya güvenmek için erken olduğunu düşünüyorum. olası bir şener özbayraklı transferiyle kalite düşmek zorunda kalırız. eğer gerçekleşirse 5 milyon euro gibi bir bonservis de kendisinden gelecektir ama ben bunun olmamasını umut ediyorum.

    şimdi elimizdeki bu 18 milyon euro'yu gerçek kabul edip, bu senaryoya göre ihtiyaçlarımızı masaya yatıralım.

    ilk olarak 8 numara. oyunu hızlı yönlendirebilen, fiziken rakiple mücadele etmekten kaçmayan, mümkünse uzaktan şut tehditi olan bir oyun kurucu kesinlikle şart. belhanda yeterlidir değildir bu tartışılır ama bu rol bu zamana kadar onun üzerindeydi. onun gidişiyle bu transfer kaçınılmaz. n'diaye de gideceği için bir de yedek düşünülebilir.

    takımdan ayrılan iki kanat oyuncusu yerine iki yeni kanat transferi kesinlikle şart. bana kalırsa bir de yedeğe ihtiyacımız var. sinan gümüş veya emre akbaba'dan kanatta verim almaya çalışmak bizi zorlayabilir. bu arada emre akbaba'yı belhanda'nın yerinde 8 numara gibi değerlendirmek gibi bir fikre kapılmamak lazım. emre akbaba çok teknik, bitirici ve ayağı düzgün bir oyuncu. fakat kendisi rakiple birebir mücadele edecek yapıda ve özellikte biri değil. ancak iyi niyetli bir hücum baskısının bir parçası olabilir. defansif açıdan bize handikap yaratır.

    minimum 4 transfer ihtiyacımız olacak gibi görünüyor. bunun en az 1, muhtemelen 2 tanesinin kiralık formülüyle çözülmesi gerekli gibi duruyor. 18 milyon euro da iki - üç transfer için fena olmayan bir rakam. ben uygun şartlarda 5 kaliteli transferle (gidenleri de hesaba katarak) çok farklı bir takım haline gelebileceğimizi düşünüyorum.

    işin scout ekibi noktasına gelelim. bu başlığa yazmamın sebebi şudur:

    yaz transfer dönemine kadar teknik ekibe sunacakları liste gerçekten geleceğimiz açısından çok kritik olacak. çünkü dursun özbek zamanında yaptığımız yüksek harcamaları bir şekilde nakite dönüştürüp bir süreç başlattık. fernando dışında elimizde o dönemden kimse kalmaması gibi bir ihtimal var ki bence hasarsız atlatırsak bu dönüşümü çok büyük bir başarı olacak. ama yanlış yapacağımız hamleler bizi orta vadede kısır bir noktaya sürükleyebilir.

    marcos do nascimento teixeira marcao gibi düşük maliyetli, kaliteli, gelecekte iyi paraya satabileceğimiz ama en önemlisi geldiğinde ve takıma katıldığında direkt katkı verebilecek 2 uygun maliyetli futbolcu transferini, kendileri sayesinde yaparsak elimizdeki bu 18 milyon euro civarında parayla yanlarına çok kaliteli isimler de ekleyebiliriz. ben yüksek bonservisli oyunculara da karşı değilim. şimdiye kadar yüksek bonservis verdiğimiz oyuncuları büyük oranda zararsız elimizden çıkardık, hatta para kazandık. yeter ki yurt içinde kazıklanmayalım.

    --- muhasebeci taraftar mode on ---

    2 adet scout önerisiyle alınan genç yetenek: 6 milyon euro
    2 adet takıma direkt kalite katacak tecrübeli transfer: 12 milyon euro
    1/2 adet kiralık/serbest oyuncu * *

    toplam: 18 milyon euro + kiralama/imza parası maliyetleri

    --- muhasebeci taraftar mode off ---

    mevkiden bağımsız olarak transferlere aktaracağımız bütçe buna benzer şekilde dağılacaktır diye tahmin ediyorum. umuyorum 2019 yaz transfer dönemi scout ekibimizi göklere çıkaracağımız dönemin en önemli taşı olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın