• 21044
    terim dorduncu doneminde ilk kez kendi takimini kurma yolunda adim atabildi. transferler bazi taraftari "galatasaray simdi sampiyon olacak" diye dusunmeye itse de galatasaray aslinda bu donemde bu yarim sezonu kaybetmeyi, gelecege uygun bir takim kurabilmek icin goze aldi.

    galatasaray bu devrede
    kagit ustunde en onemli hucum kozu garry'i satti,
    stoper tandemi ocakta tamamen degistirdi,
    ikinci yarinin ilk 3 macina hala santrforsuz cikti,
    ilk 11 oyunculari serdar aziz ve eren derdiyok'u kullanabilecegi halde gonderdi...

    yani galatasaray futbol yonetimi hamle yaparken "nasil sampiyon oluruz?"dan cok, "onumuzdeki 3-4 sene nasil yarisacak bir takim yaratabiliriz?" tercihini yapti. bu planin tutmasi icin gereken bu sene sampiyon degil ilk 2'de olup, seneye sampiyonlar ligi oynayabilmek.

    ***

    neden bu revizyon gerekliydi? cunku bu takim futbol ve ekonomik olarak terim'e ve galatasaray'a uygun degil.
    - maicon agir, terim'le hic olmaz. serdar 100 macin 50sini kacirmis, maasi cok, verimi yok.
    - belhanda'ya hocanin cok ihtiyaci var ama bu kadro yapisindan dolayi. yoksa iyi bir oyuncu olsa da set oyununda devamliligi ve guvenilirligi ucretine ve maasina gore cok dusuk.
    - fernando capa oyuncu- galatasaray'da tek capa hucumu kisitlar. cana, topal, melo'nun son sezonu ornekleri mevcut. yaslanip agirlastikca cok hizli dususe gececek- simdiden sari kartlari artmaya basladi.
    - feghouli arap yarimadasindan gelen teklifi finansal olarak begenmeyecek kadar cok para kazaniyor.
    - tum yetenegine ragmen mariano 32 yasinda ve fizik olarak yetersiz bir oyuncu, ve gittikce daha da agirlasacak.
    - donk iyiye donse de galatasaray'in geleceginde yeri olan bir isim degil. selcuk'un 2014'ten kalan felaket kontrati oynadigi futbolun 20 kati degerinde.

    yani galatasaray bu hamleyi yapmakta gecikseydi bu 1-2 sene icinde duvara carpacakti. zira tum onemli oyunculari 33-34 olmus, son senelerinde artik fizik olarak bitik ve kontrat bitirmeyi bekleyen, satsan satilmaz hale gelecekti, ve ffp yuzunden bonservis elde edilemeyince transfer de yapilamayacakti. terim (ve onun yonlendirmesiyle yonetim) bu kadroyu 2 transfer doneminde satip, yani 2017 ozbek-ergun-tudor planlamasini yol yakinken bozdurup, yerlerini bonservise cevirebilecegi, daha gunumuz galatasaray sartlarina uygun bir takima cevirmeyi hedefliyor.

    ***

    bu kontextte sartlara uygun oyuncu ne demek?
    1. fiziken iyi: yani agir veya tifil olmayan, sakatlik problemi olmayan, modern futbolda zaaf olmayacak,
    2. genc: yani son kontratini yapip market degerini sifirlamis oyuncular degil, buyuk takima atlama istegi ve potansiyeli olan, eger galatasaray'da kalirsa da en az 5 sene oynayabilecek yasta olan,
    3. maasi ucuz: aldigi maas sebebiyle sadece arap yarimadasi ve cin'den degil, avrupa'dan da (ozellikle ingiltere) teklif getirebilecek, fakat gerekirse bonservisi yuksek oyuncular
    4. kiralik: yukaridaki 3 sarta illa uymasa da, kisa vadede kadroda ve transferde esneklik saglayacak, ndiaye, onyekuru, mitroglou gibi bonservisi alinmayip dusuk ucretle kiralanan, kagit uzerinde kaliteli isimler.

    galatasaray modern oyuncular almayi surdurmezse, 4 senelik cezanin sonunu getiremez. galatasaray'in ana rotasyonunda 2019/20'de diagne, marcao, luyindama ve emre akbaba disinda bu anlamda modern oyuncu yok. fakat muslera, mariano, nagatomo, maicon, fernando, feghouli, belhanda modern degiller.

    yani operasyon bitmedi, aksine yaz ayinda tam gaz devam etmek zorunda.

    ***

    galatasaray'in 2019'daki hedefleri kadroyu gelecege hazirlamak ve ekonomik olarak modernlestirmekse, yapilmasi gereken ne?

    - galatasaray ligde sampiyonluga muhtac degil- ilk 2'ye muhtac. yani galatasaray kadrosunu yenilemek ve genclestirmekte basarili olur, ve yeni kadrosuyla sampiyonlar ligine giderse kayip minimum olur. rakiplere bakinca: fenerbahce ve besiktas cok derin operasyonlara ihtiyac duyuyor, basaksehir belki gunu kurtariyor ancak takimin yas ortalamasi korkunc yuksek.

    - galatasaray 2018/19 icin selcuk(34, ~4m€maas), donk(33, ~2m€maas), eren(31, ~2m€maas), ndiaye(28, ~2m€maas)'la yollari ayiracak. belhanda(29, ~4m€maas), maicon(30, ~2.5m€maas), feghouli(29, ~4m€maas), fernando(32, ~3.5m€maas), mariano(33, ~2.5m€maas), muslera(33, ~4m€maas)'dan kime iyi teklif gelirse gonderilip butce olusturulacak. burada takimin maas butcesinden ~15-20m€ tasarruf edilecek, ve ~15-20m€ civari bonservis geliri elde edilecek. bu butcenin bir kismi luyindama ve diagne icin ileri odemeler seklinde kullanilmisa benziyor.

    - yeni galatasaray icin iki adet ust duzey orta saha, bir adet ust duzey hucum oyuncusu (kanat, 10 veya forvet), ve uzerine kadro derinlestirecek ucuz transferler yapilmasi gerekli. yaratilacak butce 15milyonu gecmeyecek gibiyken, galatasaray maliyetin uygun olmasi kosuluyla avrupa'dan sozlesmesi biten, veya sozlesmesinin son senesine giren, veya kiralik oyuncu aramaya simdiden baslamak zorunda.

    ***

    riskler ne?

    1. yabanci sinirlamasi: eger ani bir yabanci siniri kisitlamasi karari gelirse bu galatasaray'i ucurumun diger tarafina iter. ibb, bjk ve fb yerli kalitesi olarak galatasaray'in onunde, ve sinirli bir markette esitligi saglamasi icin harcamasi gerek para korkunc miktarlar. eger yabanci siniri yeniden 6 civarlarina inerse galatasaray cok uzun sure belini dogrultamaz. bu sebeple galatasaray'in butun lobi, kamuoyu vs gucunu kullanip devleti ve federasyonu bu hatayi yapmamaya ikna etmesi gerekli. galatasaray'i bir kenara koyarsak, yabanci kisitlamasi zaten 3 buyuklerin aninda batmasina yol acar, sadece galatasaray degil, turk futbolu bir sinif daha asagi duser.

    2. galatasaray yonetiminin vasatligi: iletisim acisindan cok yetersiz, ve iki transfer donemini cok basarisiz geciren bir yonetim. eger 2019 yazinda daha onceki iki transfer sezonu gibi bir performans gosterirlerse bu sene gruptan cikmaya engel olan hatalarini gelecek sene sampiyonlar ligi'ne gidememe biciminde oderler. yaz baslamadan planlarin yapilmis olmasi gerekli. daha onemlisi, galatasaray'i bu 4 senenin sonuna saglikli getirebilecek 1 isim var dunyada, o da fatih terim. terim istedigi ortam olustugu her sezon sampiyon olmus, gecen sene bu sartlar olusmasa da sampiyon olmus bir hoca. begenmeyenler kabul etmesin, fakat 2013'ten bu yanaki galatasaray yonetimlerinin futbolla alakasizliklarini bilen hic kimse galatasaray'in kendi kendini terimsiz yonetecek kapasitesi olmadigini anlamistir. yonetim isbilmezlik yapip terim'le ipleri koparirsa galatasaray'i 5 sene geriye goturur.

    3. terim: kotu yonetimle calismasi kendi sucu degil, fakat terim'in basarisizligi becerebilen bir teknik adam olmadigi ortada. kotu yonetimler terim'in hareket alanini imkan vermeyerek veya arkasinda durmayarak daralttiginda, terim de kendi asil tendonu olan sinir ve asabiyetle hareket ederek kendini yipratiyor. bunun orneklerini gormeye basladik: fenerhbace macinda alinan ceza, serdar/eren kadro disi hamlesi, yonetimle basin toplantisindaki mesajlasmalar iyi sinyaller degil. hoca ne olursa olsun taraftarin arkasinda oldugunu bilmeli, ve bir yonetimle kavga ettigi icin ayrilmamali ve sabirli olmali. hoca 3. de olsa devam etmeli, sakin olmali, ve ozellikle oyuncularla kopru koparmamali.

    4. taraftar: galatasaraylilar fatih terim'in sadece sampiyonluk sayisiyla olculemeyecegini, galatasaray'in futbol karakterini belirleyen bir oyun anlayisi da oldugunu, ve onsuz bu anlayisin surekli ihlal edildigini goruyor. bu destegi asla cekmemeliler. bu terim'i sadece yonetimin degil, kamuoyunun da onune atar ve galatasaray'i yine akilsiz yonetimlere iter. taraftar

    ***

    kulubun finansan durumu, yabanci siniri, kulup sahipligi, finansal fair play, bankalar birligi yapilandirmasi, devletin ibb destegi gibi konulari da hesaba kattiginizda goreceksiniz: 2019 galatasaray'in onumuzdeki 10 senesinin en belirleyici yili.

    kotu bir 2019'la galatasaray'in 5 sene boyunca sampiyon olamadigi, ikinci sinif oyuncularla oynamak durumunda kaldigi, vasat yerlilere yine milyonlarca euro dokup avrupa'da kimliksiz maclar cikardigi ve en onemlisi finansal olarak (ve haliyle kurumsal ve kulturel olarak) kisaca "boyun egen" bir galatasaray gormek malesef mumkun.

    iyi bir 2019 ise galatasaray'i sampiyonlar liginde kok sokturen, elinde 20+ milyona satabilecegi 3-5 oyuncusu olan, her macin sonunda altyapidan 2-3 oyuncunun oyuna girdigi, ve en onemlisi borc sarmalini oyuncu satislari, mantikli maas seviyesi, sampiyonlar ligi ve riva gibi gelirlerle kirmis, fikri ve vicdani hur kalan bir galatasaray icin ilk adim olacaktir.

    bu sartlarda, yine, galatasaray'in yazili olmayan anayasasinin ilk maddesini futbolculara, teknik ekipe, yonetime ve taraftara hatirlatalim:

    galatasaray bir his takımıdır. renklerine aşık birbirlerine seven futbolcuların takımıdır. galatasaray feragat ve fedakârlıklarla çalışacak futbolcuların takımıdır. galatasaray şımarıkları, kendini beğenmişleri, yalnız kendini düşünenleri sevmez. kısacası galatasaray, bir halatı hep birlikte çekenlerin, hep birlikte üzülüp, hep beraber sevinmesini bilenlerin takımıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın