• 14
    yanlış yapıldığında hatta doğru şekilde bilinip uygulansa da en ufak bir "cheat" durumunda doğrudan omurgaya baskı yaptığı için çok tartışılan bir hareket. günlük "modern" hayatta çömelmek denilen şeyin mekaniğini bile unutmuş olmasının acısını spor salonlarında çıkarmaya çalışan bizim gibi sıradan insanlar için çok tehlikeli bir harekettir. götten sallama bir sayısal değer vermek gerekirse hayatı boyunca spor yapmamış sadece kilo vermek için ya da maksat spor olsun diyerek salonlara gitmiş bir bireyin sadece hareketin kendisini ağırlıksız şekilde yapabilmesi için bile belki 10-12 antreman falan gereklidir. her ne kadar sırt gibi büyük ve doğrudan üçgen görüntüye etki eden bir kas grubunu çalıştırdığı için ve de form yanlış bile olsa insan doğası gereği belli bir seviyede yükü kaldırabilme default olduğu için bilimum "pt" hocaları hemencecik abandırır müşterilerini bu harekete.

    oysa erken ağırlık arttırılan her set omurganızın içine muhtelif vehamet derecesinde sıçmak için yeni bir şanstır. çömelme-doğrulma kısmında hata yaparsanız diz ve belinizi, çekiş kısmını beceremezseniz de omurganızı falan zorlarsınız. ronnie coleman gibi 350 kilo falan denemezseniz omurganızı elinize almazsınız belki ama sıradan bir bünyeye ciddi sıkıntılar yaşatacak sakatlıklar yaşayabilirsiniz.

    ama düzgün yapıldığında sırt bölgesinin tamamına etki ettiği için o yanma hissi fazlasıyla tatminkar olabilir. tıpkı squat gibi vücutta testosteron salgılanmasında artışa sebep olduğu gibi bir takım araştırma sonuçları(!) da mevcuttur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın