• 73
    insanların anlamadıkları konularda bile yorum yapma zorunluluğu sebebiyle birçok farklı sosyal medya platformunda binlerce kişi yorum yapmış ama olayın ne olduğunu anlayan yalnızca birkaç kişi bulabildim. galatasaray sözlükte bile bu konu, "devletin kulüp borçlarını ödemesi" gibi bir durum olmadığı halde böyle bir başlığın altında tartışılıyor.

    devlet borçları ödemeyecek, borçları devlet bankaları üzerine alıp yapılandıracak. devlet bankalarının işi zaten şirketlere kredi vermek. devletten para çıkmayacak. senin cebinden de para çıkmayacak. kulüplerin ödedikleri faiz, yüksek faiz oranlarıyla kulüplere borç vermiş olan tefecilere gideceğine normal faiz olanlarında devlete gidecek. daha az borcu olana haksızlık olmayacak, fenerbahçe ve beşiktaş'a kıyak geçilmeyecek, fazla borcu olanlar zaten ölüm döşeğinde. rakiplerimiz bizden daha kötü durumda olduğu için bugün bırakın tefecilere olan borcunu çeviremeyenler batsın dersen, bir gün galatasaray da batar, meydan yandaş işadamlarının kulüplerine kalır. devlet borçları ödüyormuş, biz arazilerimizi boşuna kaptırdık diyenler ise tamamen boş konuşuyor.

    bu projeden en karlı çıkacak olanlar, kulüplere mevcut durumlarında artık faizini bile geri ödemeleri mümkün olmayan borçları veren "tefeci" bankalar ve finansal kurumlar olur, başka sektörlerde olsa batık sayılacak paralarını kurtarmış olacaklar. borçların faizi, yıllarca yüksek faizle kulüplerin kanını emen bu kurumlar yerine daha uygun bir faiz oranıyla devlete ödenirken, belki de bu sayede borçların tamamen ödenmesi sağlanacak. ancak şu anda zaten finansal olarak çoktan batmış ama cenazesi kaldırılmamış olan kulüpler, gelecek dönemde ağır mali kısıtlamalara gitmek zorunda kalacak, çünkü devlet tff aracılığıyla uefa'nın ffp uygulamasına benzer bir model getirecek. dolayısıyla bu projenin bir ödül olmadığını ve ağır borçlu kulüplerin sportif olarak ortadan kaldırılacağı bir süreci başlatacağını düşünüyorum. galatasaray bu projenin bir parçası olmayabilir, umarım da olmaz, sezon sonundaki bilançoda daha net bir fikir sahibi oluruz.

    bana göre bu uygulamaya çok daha önce başlanması gerekirdi. böylece galatasaray da dahil olmak üzere bu tefecilere yüzlerce milyon euro ödemek zorunda kalmış tüm kulüpler, bugün daha rahat bir durumda olurdu. ayrıca kulüpleri sorumsuzca yönetip borç sarmalına sokmuş olan başkanlar ise devletin mali denetimi altında engellenmiş olurdu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın