• 201
    sezonun ilk yarısını zoru zoruna bitirdiğimiz sezonun devre arasında başlayan dönem.

    twitter'daki sözde duyumcuların fenomen olabilme heyecanıyla, fanatik gazetesinin manşet ekibinin büyük saçma puntolarla "ronaldinho fenere" yazma hevesiyle bugünü beklemesi bir yana, bizim de gözümüzün yollarda kalmasının nedeni sezonun ilk yarısını gerçekten zoru zoruna bitirmemiz.

    galatasaray'a karşı başlatılan topyekün savaş ayrı bir durum, bizim kadromuzdaki bazı kilit pozsiyonların da güçlendirilmesi gerekmekte.

    1 - forvet: yapılan bir hatanın, bir ufak iletişimsizliğin, bir anlık "hoca var nasıl olsa" rahatlığının verdiği rehavetin ne kadar ağır sonuçları olduğunu gördük bu sezon. şampiyonlar ligindeki tarihimizde çektiğimiz en kolay kura olan porto - schalke - lokomotif grubunu zorla, schalke'nin de son maçı kazanmasıyla 3. bitirip uefa avrupa ligine attık kendimizi. en basiti porto deplasmanı ve iç saha maçında bir tane adam akıllı forvetimiz olsa sadece o iki maçtan gelecek 6 puanla schalke 1. biz 2. çıkardık gruptan en kötü olasılıkla. ki adam akıllı bir forvet bize iç sahadaki schalke maçını da deplasman lokomotif maçını da aldırırdı. aynı şekilde ligdeki bir çok maçta da puan kayıplarının doğrudan nedeni olarak görünmese de forvet pozisyonu kopabilecek maçlarda farkı getirebilecek oyuncularımızın olmaması bizi bu duruma sokan başlıca etmen.

    1 - sonuç: alınacak isim durağan, ceza sahası içinde topla buluştuğunda fişi çekecek birisi olmamalı. bu isim her ne kadar bu anlamda çalışmasa da elimizde mevcut. bize lazım olan takımı da ileriye çekecek, kanallarda boşluk arayacak, bulduğu boşlukları değerlendirecek, şut atmaktan çekinmeyecek ve kanat oyuncularının hızını kesmeyecek aksine onların hızında iş yapabilecek bir forvet. yani çoğunlukla bize karşı merkezden minimum 5, çoğunlukla 7-8 kişi ile kapanan futbolu kapanıp 1 puan almaktan ibaret gören anadolu takımlarının savunma dengesini bozup kilit açmaya da yardımcı olacak bir forvet lazım.

    2 - stoper: muhammed ozan kabak'ın satılmayacağını düşünerek 1 tane yeterli olan pozisyon. maicon gitse bile serdar aziz - ozan - x hattı yeterli olacaktır.

    2 - sonuç: bu stoper tercihen tecrübeli, pozisyon bilgisi yüksek ve muslera - mariano (veya linnes) ile %100 iletişimde olabilecek birisi olmalı bana sorarsanız. yani birbirlerini tamamlayacak bir isim bulmalıyız. savunma hattının komutanı diyebileceğimiz bir isim. takımın potansiyel dağılabileceği, konsantrasyonun düşebileceği anlarda bile oyundan kopmayarak diğer muslera dahil 4 ismi de savunmaya konsantre edecek birisi. yoksa atıyorum ahmet çalık gibi birisi gelecekse transfere hiç gerek yok bana sorarsanız, bu aradığımız kişi gelmediği sürece stoper takviyesine gerek yok, maicon satılmasın olsun bitsin.

    3 - orta saha: badou geçen sene devre arasında ingiltere'ye gitti, bu sene başında kiralarken "pası kötü pozisyon bilgisi orta azmi çok iyiydi, eksiklerini ingiltere'de antreman düzeniyle halletmişlerdir premier league orası" diye düşünmüştüm. halletmemişler. özellikle pas anlamında hala çok kötü, pozisyon bilgisi nedeniyle de oyun zekası yokmuş gibi oynuyor çoğu maçta. bu da fernando reges'i zor durumda bırakabiliyor çoğu anda.

    3 - sonuç: sadece pres yapması yetmeyecek, yaptığı presi de olumlu kullanabilecek yani faul yapmadan topu çalan ve bir an önce ayağından "doğru şekilde" çıkarak bir orta saha ile takımın kalitesi en az 1 seviye atlayacaktır. yani fernando reges'in daha hareketlisi desek tanım olarak yanlış olmaz diye düşünüyorum.

    4 - 10 numara: belhanda'ya güven olmayacağı çok artık açık ve net belli. sadece fener maçına bakarak bile bunu söyleyebiliriz, adam bir taç pozisyonuna itiraz ettiği ve adamını kovalamadığı için golü yiyip berabere kalmamız bir yana, maç sonunda yaptığı olaylardan dolayı daha yeni yeni toparlıyoruz takım olarak. tamam, olmadığı zaman kötüyüz bakın bunu da kabul ediyorum kendisini sevmememe rağmen. ama olduğu zamanlarda da bu halinden daha iyi olarak olmalı. talibi varsa satılmalı, yoksa eğer kendisine verdiğimiz bu para ile zaten başka birisini de arkasına alıp bekletmemiz saçma olacaktır.

    4 - sonuç: çilingir lazım. sofra olarak değil de o saçma 11 kişi kapanan takımları yana - geriye pas yaparak değil ileriye dikine zorlayarak rakibi açılmaya zorlayacak bir oyun kurucu lazım bize. kanatlardan bunun yapılamadığı aşikar, bunu merkezden deneyecek bir isim gerekli.

    genel sonuç: ne mbaye diagne, ne trezeguet, ne ribery bize bu transfer döneminde lazım değil. zaten devre arası transferi bu, çok zorda olunmadıkça öyle 5-6 oyuncu alınmamalı. fenerbahçe'nin durumunda olsak allah saklasın evet doğru 11 tane hatta 13-14 tane yeni futbolcu lazım olabilir. ama bizim için 4 pozisyona transfer gerekiyor, o 4'ün de 2'si acil sadece bana sorarsanız. yani 2 acil 4 kritik transfer yapmamız gerekirken gidip durağan diagne, kanat trezeguet ya da ribery bize hiç bir ekstra katmaz. onyekuru - garry - feghouli - sinan - muğdat - yunus toplam 6 kanat oyuncumuz var ribery diyorsunuz. diagne de aynı şekilde bizim işimize yarayacak topçu değil, kapalı alanda iş yapamaz. açık alan futbolcusuna bizim ihtiyacımız yok zaten.

    tabii bir de "sattığın kadar al" durumu var. kimler gidecek emin değilim ama gelmesi gerekenler bunlar. bakalım mustafa cengiz ve abdurrahim albayrak neler yapabilecekler bu dönemde. eğer bu dönemde de bu 4 eksikten en kötü 2'sini bize lazım olan futbolcularla takviye edemezler ve bahane uydururlarsa suları ısınmaya başlar bana sorarsanız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın