• 531
    bu konuda gerçekten uzun zamandır yazmak istiyordum. hazır gündemdeyken fikirlerimi paylaşayım.
    scoutluk dediğimiz elbette sadece 18 yaşında çocuğu bulup 50 milyon euro'ya satmak değildir. her yaş grubundan oyuncuyu takip edebilir. hocanın düşünceleri ve sistemine göre en uygun olan oyuncular için bir havuz yaratmasıdır. yani 18 yaşındaki oyuncuları da takip eder 30 yaşındakileri de esas önemli olan konu hocaların sistemine ve takımın kültürüne yakın oyuncuları izlemektir.
    bu oyuncuları aynı zamanda sadece saha içi yeteneklerini değil saha dışındaki durumunu incelemeleri gerekir. mesela hangi dilleri biliyor, özel yaşantısında sallantılar var mı vs.
    bu tarz bir yaklaşım transfer konusunda aldığımız riskleri azaltır. bana göre scoutların atlanan ama en önemli görevi oyuncuların piyasa değerlerini de incelemeleridir. şu an ki piyasa değeri, gelecekte oyuncunun ulaşabileceği potansiyel piyasa değeri, bize değil başka takımlara gitse senelik alacağı ortalama ücret bandı vb. konularda ciddi bir bilgi birikimi olması ve bu dataları en iyi şekilde incelemesi gerekmektedir.
    mesela bir oyuncuya senelik net ücret olarak 3milyon 350bin euro verildiğini varsayalım.(acaba kim?) bu oyuncu eğer başka bir takıma giderse de o takımlardan alacağı ortalama ücret hakkında data tutulup yönetimler uyarılıyor mu? hani kardeş bu adam maksimum 2milyon euro alabilecek seviyede bakın kazık yersiniz şeklinde uyarmak da bence scout'un görevidir. daha doğrusu iyi bir scout'u diğerlerinden ayıracak konu bence budur.

    farz edelim bir takımın forvet oyuncusuna ihtiyacı var.(acaba hangi takım?) kardeş transfer ücreti olarak ödeyebileceğimiz miktar 800bin euro oyuncuya da maksimum 2milyon euro verebiliriz. finansal olarak bu şartlara uygun aynı zamanda hocanın sistemine de uygun 4-5 oyunculuk bir havuz çıkarabilir misiniz dendiğinde bunu yapabiliyor olmak benim için iyi scoutluktur.

    emre utkucan 5.5 senedir galatasaray scout ekibinin başında. şu ana kadar saydığım şartları gerçekleştiriyor mu?
    belki gerçekleştiriyor ama bu konuda hiç kimsenin net bir bilgisi yok. bu yüzden bu konuda keskin yorum yapmayacağım...

    benim mesleğim danışmanlık ve sonuç odaklı bir insanım. kardeş öyle olmuyor iyi transferleri ben yaptım kötülerin hepsini hocalar ve menajerler yaptırdı demek. o zaman sert bir şekilde kötü transfere karşı çıkacaksın. tabi değinmeyi unuttum bu arada iyi transfer dediği oyuncular da gerçekten ortalama bir fm oyuncusu tarafından bilinecek seviyede. aldığı oyuncuların sistemlerimize uygunluğu da tartışmaya açık.

    benim şahsi fikrim dataları var gerçekten orası doğru. ama şu finans ve piyasa değerleri konusu hakkında katiyen bilgileri olduğuna inanmıyorum. tolga ciğerci'nin senelik 2milyon euro kazanacak bir oyuncu olmadığını belirtmeleri lazım mesela. belki yönetimler bu konuda söz hakkı vermiyolardır scoutlara orasını yine bilemeyeceğim. ama 5.5 senedeki transfer cv'lerine baktığımda tek gördüğüm şey başarısızlık. alınan oyuncuların bonservis ve ücretini de hesaba katarsak başarısız sayılmak için daha ne olması gerekiyor?

    bu işin olması gereken yolu daha sezon bitmeden yönetim,hoca ve ekibi, varsa futbol direktörü ve scout oturur masaya her şeyi planlar. der şu bölgeye şu kadar masraf yapabiliriz. öncelikler şunlar olması gerekiyor. hazırlanan bütçe bölgelere göre dağıtılır ve bütçe aşımı olayı engellenir. ama bu kadar profesyonel bir yapıya ne zaman kavuşuruz hiç bir fikrim yok!
App Store'dan indirin Google Play'den alın