• 20612
    oyuncu kalitesinden, sakatlıklar/cezalılardan önce en büyük problemi fizik kalitesi olan takım. takımda doğru düzgün fiziği yerinde, formda olan oyuncu yok. belki 2 kişi sayabilirim: ozan, serdar. (ozan'a parantez, helal olsun kendisine. hep gençlerin fiziğinden yakınırız, özellikle türk futbolcularda. fakat ozan bu yaşında çoğu rakibine üstünlük kurabiliyor. inşallah hiç bozmaz üzerine koyarak devam eder.)

    geçen sezona göre takımın büyük çoğunluğunun formu düşmüş durumda. sakatlıklar hak getire. bir şeyler yanlış yapıldı, bu net, herkesin malumu. bu daha nereye kadar gidecek bilmiyorum, fakat bir çözüm bulunmak zorunda yoksa şampiyonluk ancak hayal olur. ara transfer sezonunda yapılan transferler de çözmez. takımın en büyük problemi forvet gibi görünse de, takım takım halinde form tutmazsa arada bir kaç maç yetenekli oyuncularla güzel maç izleriz, o kadar.

    yıl olmuş 2019, türk takımları hala fizik olarak sürünüyor. yapılmayanı yapmalarını da beklemiyorum. şampiyonlar liginde bu sezon en az koşan takımız, artık başarının olmazsa olmazı fizik olarak güçlü olmanız ve bizim bu işi bir şekilde kökten çözmemiz lazım. tabii çözebilmek için de önce istemek, bütçe ayırmak gerekiyor.

    teknik olarak yöntemi bilmiyorsak, bu işi beceremiyorsak büyük kulüplerden mümkünse eğitim alınmalı, araştırılmalı. tabi iyi bir kondisyon ekibi şart. futbolcuya milyon eurolar saçılacağına bu ekip ve bu işe harcayacaksın milyon euroları. takımımızda eren derdiyok, selçuk inan gibi çok isim olmasa, yok olsalar, ne değişirdi? bence hiçbir şey. sonuç olarak işi bilen, öğrenen, araştıran ekibi bir şekilde kuruyorsun. ve radikal bir karar alıyorsun: çalışmayacak futbolcu bu kulüpte duramaz. bunun sinyallerini veriyorsun.

    ciddiyetle bir şeylerin değişmesi gerekiyor ve bunun da futbolculara yansıtılması gerekiyor. futbolculara denmesi lazım: "arkadaşlar biz böyle bir ekiple, böyle böyle çalışacağız. amacımız başarılı olmak, beraber çalışarak güzel işler yapmak. ben bu kadar çalışmayacağım diyen varsa kapı orada.". biraz ağır olmuş olabilir, ters tepebilir gibi duruyor fakat tabii ki bu kadar kısa göz korkutma konuşması olmamalı bu konuşma. güzel güzel futbolcuyla doğru iletişim kurularak, amaç-hedefler, işin güzel yanları doğru şekilde uzun uzun futbolcuya anlatılarak teşvik de şart tabi. futbolcu transfer edilirken uyum sağlayacak, çalışkan futbolcular alınması gerekiyor. milyon eurolar bir futbolcuya kolayca verilmemesi gerekiyor. feghouli bu kötü duruma iyi bir örnek (sneijder, muslera gibi futbolcuları ayrı tutuyorum). çalışmayı kabul etmeyen futbolcu, futbolcu ekibi alınmaması gerekiyor. gerekirse karar alınsın altyapı ile başlansın bu işe. eldeki çöplerden kurtulup, uygun oyuncular bulunamıyorsa gerekirse asgari transferler yapılsın. çok beklenen 2000 jenerasyonu kullanılsın. amacımız türk olmayan takımları yenmek ise, öncelikle amaç fizik olarak üst düzey bir takım oluşturmak olmalı. yalnızca antrenman ekibi de değil, bu işi istatistik ile desteklememiz gerekiyor. hangi futbolcu ne yapmış, ne kadar koşmuş, ne kadar sprint atmış, ikili mücadele kazanmış vs. üstüne yoğunlaşan bir ekip de olmalı. bu tabiki futbolcuları sıkacak seviyeye gelmemesi gerekir fakat ara ara uyarılar yapılmalı, "haftaya daha çok sprint atmanı bekliyorum", ya da "bu akşamki maçta 500 metre fazla koşmanı istiyorum" gibi gibi. teşvik ederek... bu işe ciddi bir şekilde girilsin, enine boyuna iyice düşünülsün, bu işe enerji/bütçe ayrılsın gerekirse yıllar kaybedilsin. transfer falan hikaye, bizim önce avrupa'da 32 takım arasında en çok koşan 16 takım arasına girmemiz gerekiyor.

    söylediklerim hayal mi?
    bence evet, hayal.
App Store'dan indirin Google Play'den alın