• 78
    güle güle samuray.

    flavio briatore kendisini 2003 yılında renaulta almasıyla birlikte dikkat çekmeye başladı. sezonun ikinci yarışında malezyada podyum ertesi yarışta yine brezilyada yağmur altında üçüncüyken geçirdiği kaza ve yarışın sonlanmasıyla gelen podyum sonra ispanyada gelen ikincilik ile iyice dikkat çekmişti. aynı yılın macaristan yarışında tarihin en genç pol pozisyonu ve yarışını kazanmıştı. aynı ekip iki yıl sonra ferrari ve schumacher’in 5 yıllık hegamonyasına son vererek 2005 ve 2006 yıllarında şampiyon olarak bu sefer tarihin en genç şampiyon ünvanını da ele geçirmişti. gerçi mclaren mercedes takımı raikkonen’e kağıttan uçak vermeselerdi o hegamonya daha erken kırılabilirdi yada fernando en genç şampiyon olamayabilirdi.

    ben kendisini hep 2003-2006 yıllarındaki mild seven sponsorlu sarı mavi renkli renault aracıyla hatırlayacam. start anında iki renault aracının muazzam çalışan kalkış kontrol sistemi sayesinde sağdan ve soldan ok gibi öne fırlamaları inanılmazdı. sonrasında geleceği için verdiği tek doğru karar mclaren mercedes takımına geçiş oldu. hem kendsinin hemde takımın yanlış tutumları nedeniyle 2007 yılı kendisi için ve takımı için hiç iyi geçmedi. sezon sonunda kaçan şampiyonluk , casusluk skandalı, ve mclaren'den ayrılıp renault'a geri dönüş.

    2009 yılında singapur yarışında kazandığı yarış sonrasında çıkan iddialar nedeniyle şaibeli galibiyet olarak hatırlandı hep. takım arkadaşı nelson piquet junior'ın takım emriyle kaza yaptığı ve güvenlik aracı avantajı sayesiyle yarışı kazandığı iddia edildi. iddialar flavio briatore'nin ceza alıp formula 1 sporundan uzaklaştırılmasına neden oldu. 2009 yılında redbull takımının teklifini kabul etmeyip ferrari'ye geçti.

    2010-2014 yılları redbull hegamonyasıyla geçerken alonso ve ferrari dört yıl boyunca sezonu ikinci bitirirken 2010 ve 2013 sezonlarında şampiyonluğu son yarışta redbull pilotu sebastian vettel'e kaptırdı. kader 2009 yılında ferrari yerine redbull takımını seçseydi bambaşka bir kariyeri olabilirdi ki bana göre 2010-2014 yılları arasındaki performansı tüm kariyerinin en iyi performans zamanlarıydı. sonrasında mclaren'e dönüş ve orta sıra takım hüviyetinde gezinen araçla hatta honda motoru ile yarışa bile başlayamayan bir araçla sürünen bir alonso.

    politik dilini hiç sevmedim. takım ile olan ilişkileri hiç bir takımda iyi geçmedi buna şampiyon olduğu 2005-2006 yıllarındaki takımı olan renault dahil. ama pist üzerinde gösterdiği performansı her şarta her duruma uyum sağlaması araç performansının üzerinde performans göstermesi takdire şayan.

    formula 1 önemli bir figürü uğurladı bugün. 2018 abu dhabi yarışı sonunda hamilton ve vettel'in pist üzerinde kendisine veda ettiği anlar gerçekten güzeldi. ilk mclaren macerası sonrası hep yanlış zamanda yanlış yerde olması kendisi için rüya olabilecek bir kariyeri yakalama fırsatını geri tepti.
App Store'dan indirin Google Play'den alın