• 94
    bu tarz turnuvalar farklı nedenlerle ülkelerin işine yarayabilir mesela italya'da yapılan stadyumların %90'ı italya 90 için yapıldı o gün bugündür ülkede yapılan stad sayısı 3 bilemedin 4 (biri juventus o da kendi imkanlarıyla) olimpiyat tarafına baktığımızda barcelona'yı 92'de resmen yenilediler desek yeridir onlarda güzel kazanımlar elde ettiler. bazen alan olmadığı için birilerine verildiği de oldu mesela ukrayna-polonya ortaklığında yapılan 2012 avrupa şampiyonası (2020'nin tüm avrupa'da yapılması gibi uber fikirler hariç) benim gözümde bildiğin kalkındırma ve sosyal sorumluluk projesi gibi bir şeydi.

    bu çerçevede uçlardan iki örnek vereceğim.

    durumumuz bence brezilya'ya benziyor.
    ülke yönetimi ağır bir krizden çıkmıştı (ya da çıkıyor gibiydi) halka psikolojik katkısı birinci plan olmakla birlikte dünyaya krizle anılan brezilya yerine "yeni brezilya" adında bir hikaye anlatmaları gerekiyordu ve bunu bir fırsat olarak gördüler. bu çerçevede dünya kupasını almak için fifa'ya verdikçe verdiler tutamayacağı sözler dahil gereksiz vaatler harcamalar havalarda uçuştu. halk temiz suya ihtiyaç duyarken o şehirlere yeni stadyumlar yapıldı, okullar harabe halindeyken futbol takımlarının kalacağı tesisler yapıldı vs. sonlara doğru halk ayaklandı olaylar çıktı brezilya tekrar ekonomik krize girdi çoğu stadı ve tesisi (bir çoğu eksik şekilde) ucu ucuna yetiştirebildiler ama gün sonunda brezilya gibi futbol ile yatıp kalkan ve inanılmaz bir destekle alınan dünya kupası "bu turnuvayı almaz olsaydınız" durumuna geldi ve hatta pele gibi bir efsaneyi halkı kandırmakla itham etmeye kadar vardı iş...

    diğer taraftan;
    katar örneği var. onlar 2022 dünya kupasını almak için bu zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük yatırımı yapıyor. beğenirsiniz beğenmezsiniz ama adamların bir planı ve bunun için sağlam bütçeleri var. malumunuz takribi 30-50-100 yıl ne kadar sürerse sürsün bu petrol bitecek ve bilinenin aksine bunun farkındalar o nedenle yatırım adı altında hazır para akarken pornografik harcamalar yapılıyor. bu planlardan bir tanesi "ülkeyi alışveriş/turizm merkezi haline getirmek" enteresan şekilde bu fikir o coğrafyayı resmen esir almış durumda (ki çoğu müsriflik bana göre) neyse efendim özetle ülkeyi turizm/alışveriş ülkesi yapacaksın ama epl maçlarında panolara "visit qatar" yazmakla olmuyor kimse gitmiyor o ülkelere ülkenin reklamı için dünya kupası bulunmaz nimet para versen getiremeyeceğin insanları ülkelerine çekecekler yani özetle onların buna ihtiyaçları var. klimalı stad yapmak işin kolay tarafı adamlar parayla dünya kupasını kışın yaptıracak ! özetle bu katar'ın ve fifa'nın (özellikle yöneticilerin) kazanacağı bir turnuva olacak.

    peki bizim bu turnuvaya ihtiyacımız var mı ?
    bence malum zihniyetin "bakın biz ne kadaa harikayız aslında" demesi için var ama ülkenin yok.
    2008 olmazdı ama 2012'yi alabilseydik işimize yarayabilirdi stadlar yenilenir saçma sapan fiyatlara satılacak konutlara gidecek krediler en azından bu stadyumlara ve altyapıya gider en azından sahte zenginlik döneminin bir faydasını görürdük. şimdiyse stadların çoğu devlet eliyle yenilendi zaten (stadyum konusuna meraklı bir kişi olarak maliyetleri konusuna hiç girmeyelim bir kale direğini 80 bin tl'ye fatura edildiği söylentileri haala konuşulur) altyapı desen ehh işte belki oradan halka yansıyacak bir şey olur.

    lafı çok dolandırmayacağım stadyum manyağı biri olarak söylüyorum yapılacak yatırımların çoğuna ihtiyacımız yok. en basitinden ne yaparsan yap kardeşim ben sami yen çocuğuyum dağ başını neyleyim buraya stad yapanın .... olimpiyat stadının yenilenmesine para dökülmesi israfın dibidir olmuyor işte zorlamayın artık. diğer taraftan turnuvanın bize maddi anlamda kazandıracağı şeylerin çoğunu uefa'ya vermeyi taahhüt etmişiz. işimize yarayacak tek kısmı ülke reklamı ve turizm sektörüne katacağı dönemlik katkı bunlar için yapılacak yatırım ise görünürde 70 milyar... bu yoklukta ve bu kadar yapısal sorun varken, süper berat'ın "bakın burası çok önemli ve daha önce anlattığım gibi" cümlelerini 1 milyon kere söylediği pembe değil toz pembe hayallerle dolu orta vadeli ekonomik plana bakınca bile kriz kapıdayken bu adaylık yatırım falan değil bildiğin müsriflik.

    tüm bunları alt alta koyduğumda umarım almanya alır ve bu sefer almanlar kazandığı için aslında bizde kazanmış oluruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın