• 237
    garip bir ecri misil davasına konu olmuş liseli dedelerimizin "1 çay 1tl" mantığıyla işletilmesini istediği istanbul'un tek adası.

    ekteki haberden de okuyabileceğiniz üzere; adamız 2 parselden oluşuyor. bu iki parselin her birinin dörtte birlik kısmı cumhuriyet döneminde kararlaştırıldığı üzere istanbullu rum aile frankopolos ailesine verilmiş. hak sahibinin ölümünün üzerine varisi elpida frankopolos istanbul'da açtığı veraset davası ile adadaki haklarını toprak kaybı olmadan kiraya verme ve balıkçılık yapmak üzere kullanmak şartıyla süresiz olarak kazandı. ilerleyen zamanda yunanistan'a taşınan elpida frankopolos'un hakkı 2003 yılında iptal edilerek haklarının karşılığında metrekaresi 20.000 tl olmak kaydıyla kamulaştırma bedeli ödenmesi kararlaştırılmış. kabaca hesaplandığında 50 milyon türk lirası olan arsanın kamulaştırılma bedeli için frankopolos ailesi kamulaştırmaya itiraz etmese de adadaki haklarının değerinin 300 milyon dolar üzerinden hesaplanması hususunda karşı dava açmışlar.

    1980 yılında verilen bir hakkın 2003 yılında aniden iptal edilmesi ve oluşan mağduriyetin giderilmesi için kamulaştırma cihetine gidilmesi aslında biraz şaşırtıcı. ancak; benim okuduğum kadarıyla, mahkemenin bu kararı vermesinde başka bir etken var. osmanlı hanedan üyelerinin belli başlı yerler için açtıkları ecri misil davalarına emsal teşkil etmemesi için kabak frankopolos ailesinin başına patlamış gözüküyor. gerçi kabağın patlamış hali bile 2015 yılı kur ve emsal değeriyle 50.000.000 tl ediyor.

    hukukçu değilim fakat anladığım kadarıyla; bu iş frankoplos ailesi ve hazine arasında gidip geliyor. galatasaray kulübü adanın
    kullanım hakkına sahip olduğu için adanın kiralama bedelinin dörtte birini frankopolos ailesine ödemek zorunda kalabilir ki ailenin de böyle bir talebi 2005-2006 yılında olmuş. adanın bundan sonraki hali için benim en büyük güvencem liseli dedelerimizin ucuz piknik yerlerini savunmak için tüm bürokratik güçlerini kullanacağı yönünde.

    davanın galatasaray'ımıza gelir ve kolaylık getirecek şekilde sonuçlanması dileğiyle.
    derin galatasaray göreve.
    kaynak : http://gss.gs/ogw
App Store'dan indirin Google Play'den alın