• 19957
    gomisle yaşanan kan uyuşmazlığı, emre akbaba transferi ve klopp'un makinesi liverpool'un ilk maçlarını seyrettikten sonra aklımda olan nasıl yan sanayi liverpool oluruz sorusunu oluşturmaya başlamıştım.

    malum santrfor* alamamamızla beraber bu soruma cevap olacak daha da uygun ortam oluştu. çok meşakkatli, taktik disiplini yüksek oyuncular gerektiren bu sistem "yine de" neden olmasın dedirtiyor.

    öncelikle klopp'un liverpool'unu analiz edelim. 4-3-3 taktik dizilimi ile oynuyorlar. sahaya yayılımları görünürde şu şekilde: http://gss.gs/tUw.jpg

    burada kilit 3 nokta var.

    birincisi, oyunu ön alana yığabilmek ve öndeki mane ve salah'ın içeriye devrilebilmesi için iki bekin de sol/sağ açık gibi oynamaları. soldaki robertson daha dengeli bir bek ama bindirmeleri çok etkili. sağdaki alexandre-arnold ise tam bir uçurtma. böylelikle klopp aslında 3-5-2'yi tersten oynamış oluyor. 2-5-3.

    ikincisi, hem direkt oyun oynayabilmek hem de set hücumunu yapabilmek için uygun orta saha oyuncuları. nabi keita direkt oyunun yeni emsallerinden. dikine bindirmeleri ve hiç fena olmayan pas yeteneği ile direkt oyunda fark yaratıyor. milner ise daha ayağa pas yapan, dengeli bir orta saha. wijnaldum veya sonrasında fabinho ise oyunu geriden kurarak hem set hücumlarını hem de hızlı çıkışları yönlendiren oyuncular konumunda.

    üçüncü ve bence en önemlisi firmino. dizlişte en uçta görünüyor. klasik santrforların aksine* kendini geriye atarak birden 10 numaralığa soyunuyor. ayakları çok düzgün olduğundan mane ile salah da içeriye devrildiklerinden onlara pozisyon hazırlıyor. yani yeni tanımıyla 9.5 numara. (bkz: #2480414).

    liverpool bu sene başından itibaren her türlü hücum aksiyonunu deneyebildi (bkz: #2489957). izleyenlere de keyif verdi, veriyor.

    şimdi oyuncu özelliklerine baktığımız vakit yan sanayi liverpool olabilir miyiz düşüncesi nasıl olur onu konuşalım.

    hepimiz iyi biliyoruz ki terim'in felsefesi 3-5-2'yi tersten oynamaktır. bunun içindir ki hızlı kanat oyuncuları ister, takımında kanat bekleri olsun sürekli bindirebilsin ister. klopp'un bu yeni 2-5-3 yorumunda ise hagi ve hakan'ı firmino ile tek potada eritmek ve böylelikle bir orta saha daha kazandırmak yatıyor.

    işte fatih terim de kendi öz felsefesi olan 2-5-3'ü bu yorumla yeniden dizayn edebilir. saha diziliminin şöyle olduğunu varsayalım: http://gss.gs/GNC.jpg

    bindirme yapacak kanat beklerine sahibiz. üstelik tıpkı liverpool'da olduğu gibi biri dengeli* biri de çok seri* iki kanat bekimiz var. direkt oyuna uygun, delici oynayabilecek bir n'diayemiz var. daha dengeli, nispeten pas yapabilen selçuk* var. belki belhanda da kullanılabilir. geriden oyunu kurabilecek fernando'muz da var.

    en kritik bölgede ise emre'yi firmino gibi kullanabiliriz. ayakları düzgün ve o taktik disiplini gösterebilecek meziyetlere sahip. tek eksiği fiziki durumu. onu da halledebilirse neden bir 9.5 numaramız olmasın...
    garry ve onyekuru* kanat beklerin önünü tıkamadan, onlarla uyum içerisinde, doğru zamanda içeriyi sıkarak oynayabilecek disiplini gösterebilirler ise bu iş olabilir gibime geliyor.

    haa defans mı... geçen sene van dijk öncesi liverpool'u gibi. olsun, geçen sene liverpool çok mu kötüydü sanki...
App Store'dan indirin Google Play'den alın