• 258
    (bkz: galatasaray sözlük bilim sanat ve kültür kulübü)

    sözlük tayfasına bununla alakalı bir detay vereyim.

    diyet yapan çoğu insanın ortak sıkıntısıdır ağız kokusu (aslında mide kokusu). öyle diş fırçalamayla, ağız çalkalama sularıyla, naneli sakızlarla/şekerlerle de asla tam anlamıyla bertaraf edilemez. nasıl edilsin ki zaten, neticede koku ağızdan değil mideden geliyor. peki bu koku iyi bir şey mi demek yoksa kötü bir gidişatın habercisi mi? şöyle;

    uzun süre aç kalan insan organizması hayatta kalma güdüsüyle savunma mekanizmasını devreye sokar. bu mekanizmanın temelinde enerji ihtiyacını karşılamak yatar. organizma vücutta stok halde bulunan yağ paketlerini çatır çatır yakmaya başlar. yoğun şekilde yanan yağ paketçikleri de yan ürün olarak keton adı verilen kimyasal bileşenleri oluşturur. vücut yağlarının yakılması neticesinde açığa çıkan keton bileşeni esasen aseton kimyasalıdır. tabii burada bahsi geçen aseton aromalandırılmamış saf leş kokulu aseton oluyor. laboratuvar deneyimi olanlar aşinadır bu kokuya. :( yani "diyet yaparkenki ağız kokusu" denilen şey aslında bir çeşit aseton kokusu, en keskininden.

    sonuca gelirsem; diyet yapıyorsanız, ağız sağlığınıza optimum düzeyde dikkat etmenize rağmen bir türlü ağız kokunuzu gideremiyorsanız korkmayın, aksine mutlu olun. zira midenizden gelen o aseton kokusu işi doğru yaptığınızın, vücudunuzdaki yağ stoklarını çatır çatır yaktığınızın kanıtıdır.

    mide kokusu sosyal yaşantınız için problem teşkil ediyorsa da bol bol su tüketin. bu sayede yan ürün olan keton bileşenlerini idrar yoluyla atarak ya da mide ortamında buharlaştırma vasıtasıyla minimize edebilirsiniz.

    "açlıktan ağzı kokmak" deyimi buradan geliyor işte...
App Store'dan indirin Google Play'den alın