• 197
    nereyi kazsan petrol fışkıran arap topraklarında cehaletin mali etkisi ellerindeki değerli kaynakların para etmesi sayesinde gideriliyor. çünkü adamların üretmeye ihtiyacı yok. toprak onlar yerine üretiyor. bu da sürekli döviz girdisine neden oluyor.

    peki türkiye?

    bir çok zenginliği olan topraklardayız. ama bizim zenginliklerimiz işlemeden para etmiyor. biz ise işlemeyi geç, zenginliklerimizi yok ediyoruz. senelerdir araplara özendikçe herhalde heryerden toprak fışkıracak sandık.

    anayasa krizi yüksek enflasyon politikası ile atlatıldı. piyasalarda denge kuruldu ve kemal derviş'in politikalarıyla ekonomi rayına oturdu. peki şimdi? şimdi bir yüksek enflasyon politikası izlemek de mümkün değil. çünkü tüm stratejik şirket ve kurumlarını özelleştirdin. hem de yabancıya. yani zaten üretip memlekete döviz sokamıyorsun. onun dışında her ay telefon faturasına, televizyona, internete yatırdığın paralar, bankaların karları... migros, kipa, ülker... her şey yabancı yatırımcı ortaklı. bunlardan yabancılar önemli paylar alıyor. türk lirasını da ülkende tutamıyorsun. tabi ki para birimin değersiz olduğundan adam da her ay elde ettiği kazancı türkiye'de yatırıma çevirmek yerine dövize çevirip yurt dışına çıkarıyor. çünkü kur farkı yabancı yatırımcının uluslararası arenada sana yaptığı yatırımın kar olmasını engelliyor.

    bakın bu işin sonu doların yükselmesi falan değil. ya türk insanı bilime ve akla yönelecek, en az bir 10 senelik kalkınma hamlesi başlatacak ya da en sonunda türk lirası kıymetli evrak niteliğini yitirecek.

    bundan 3-4 sene önce bi müvekkilim adını bile hatırlamadığım, sanırım asya'da bir ada ülkesinin parasından getirdi. hatta biraz önce aradım sordum, ülke adını öğrenip bana haber verecek. bu paralardan kaç tır istiyosan var. çevirebilir miyiz dedi... bilmiyorum ben yapamam dedim. yani paranın geri dönüşüm malzemesi olarak kağıt değerinin üzerinde ekonomiye kazandırılması mümkün değil.

    hah işte döviz rezervin her ay eriyor. türk liran ülkede kalmıyor. bunun sonu kontrolsüz para basmak. işte kontrolsüz para bastığında da kimse parana itibar etmeyecek. en sonunda paranın değeri düşe düşe tüm itibarı kaybolacak ve aynı bahsettiğim örnekteki gibi geri dönüşüm malzemesi olmak dışında ekonomik bir değeri kalmayacak.

    korktuğum senaryo bu.
    o zaman bastığı evraklara itibar edilmeyen bir devlet olacak ortada.
    umarım bir mucize olur da ülke olarak yüzümüzü bilim, teknoloji, adalet, liyakat ve üretime döneriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın