• 172
    işin en zor kısmı sürekli rekor kırarak trend oluşturan (rekor kıracak şekilde sürekli artış ya da sürekli azalış) bir paritede teknik analizle tahmin yapmak da zorlaşıyor. elimizde kullanabileceğimiz en iyi forecasting indikatörü fibonacci düzeltme seviyeleri. bu indikatöre göre belli bir dönem aralığındaki en dip ve en yüksek seviye seçilierek paritenin dönüş yapması muhtemel seviyeleri belirlenir.

    1. sorun: sürekli artan bir paritede zirve olarak neresi seçilecek?

    2. sorun: sürekli artan bir paritede düzeltme seviyeleri ekranda gözükmez. bu durumu usdtry paritesinin haftalık mum grafikleri ile basitçe anlatmaya çalışayım. aşağıdaki linkte yatay çizgiler fibonacci düzeltme seviyeleridir. fibo 100 seviyesinden sonra 127, 161, 261 seviyeleri gelir. biz şuan fibo 100’ü aştık yani hedef fibo 127 ancak gördüğünüz gibi fibo 127 ekranda yok. yani hedef neresi belli değil. göz kararı söylemek gerekirse aralık olarak 5.35-5.45 arası bir yere denk gelecek.

    http://i.hizliresim.com/aYnlZd.png

    (not: mavi renkli mumlar o haftanın artışla, kırmızı renkli mumlar o haftanın azalışla kapandığını gösterir.)

    ayrıca yine aynı grafikte bir şeye daha dikkat çekmek istiyorum. son 15 mumun boylarına ve daha önceki (sol taraftaki) mumların boylarına baktığımız zaman, son 15 mumun boyunun öncekilerden bariz bir şekilde kat be kat büyük olduğunu görüyoruz. bu anormal bir durum. evet genel olarak abd doları tüm para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanıyor ancak tl karşısında daha da çok değer kazanıyor, bunun nedeni ekonomimizin çok kırılgan olması, daha doğru bir ifade ile son yıllarda çok kırılgan hale getirilmesi.

    bu gelişmelerin temelinde yatan makro ekonomik nedenleri sıralamak isterdim ama uzub sürecek. belki editlerim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın