• 19593
    öncelikle herkese merhaba. bu yazıda kısa kısa takımımızda yer alan futbolcular, futbolda ki konumları ve gelecekleri üzerinden takımımızın mevcut yapılanmasını tartışmaya açacağım.

    yazı boyunca fizik güç, teknik beceri, tempo, oyun zekası, ve mental özellikler üzerinden değerlendirme yapılacaktır.

    kaleciler ile başlayalım.

    1. fernando muslera: takımımızın 6 yıllık yükseliş periyodunun en önemli figürlerinden biri olan muslera ilk 2.5 sezonunda mükemmel, sonrasında daha dalgalı bir performans gösterdi. takım için duyduğu aidiyet, kalecilik becerileri onu tartışılmaz kılıyor. ancak duygusal yönü zayıf noktası. duygusal açıdan tatmin olmadığında performansı sıradan bir kaleci ayarına düşüyor.

    2. ismail çipe: alt yapımızdan gelen bir başka kaleci olan ismail çipe 2 sezon önce oynadığı hazırlık maçlarında ki çaylaklığı üzerinden atmış gibi. ancak seviyesinin yerini tam olarak görebilmek için hazırlık maçları dışında da veriye ihtiyacımız var. bunun dışında fiziği, duruşu kaleci olmaya müsait. ayak tekniği de muadillerine göre daha iyi gibi duruyor.

    defans hattı: tecrübeli mi yaşlı mı?

    3. mariano filho : geçtiğimiz sezon başı sessiz sedasız kadromuza kattığımız brezilyalı sağ bek, eboue sonrası çektiğimiz hucümcu bek açığımızı kapattı. sıfıra gidip orta açan bir oyuncudansa , içe katederek pas kanalı olarak oynamayı seven bir bek kendisi. savunma bakımından ise kademede genelde iyi de olsa, en büyük sıkıntısı olan temposunu maç boyuna yayma problemi yüzünden 60. dakikalardan sonra oyundan düşüyor. sakatlık konusunda da belli handikapları var. performansı git gide düşerek, sıradanlaşan bir performans verecektir önümüzde ki senelerde.

    4. maicon roque: dört kelime ile tanımla deseler : savaşçı, hava toplarında iyi, yavaş ve sert derim. tavaşlığı, şu an oynamaya çalıştığımız 2-5-3 sisteminde sıkıntılı oluyor. geniş alanda kaldığında çok kolay çalım yiyor ve beli dönmüyor. bunun dışında sahada mutlaka olması gereken ateşleme özelliği kendisinde var. tek hamleli olması en büyük handikapı. topu oyuna iyi sokuyor. ama takımın hızlı hucüma çıkması gereken anlarda yavaşlatması da çözülmeli.

    5. serdar aziz: sakatlık problemi olmasa seneler önce geleceği seviyeye bu sene gelebildi. mücadele gücü yüksek, daha hamleli oynayabilen bir stoper. ancak yüksekten gelen toplarda acayip ıskalar ve sakarlıklar yapabiliyor zaman zaman. ilk sezon fenerbahçe derbisi, geçen sene de alanya gibi bazı maçlarda ıskaları vardı. topu oyuna sokmada sıkıntıları var o yüzden daha defansif rollerde değerlendirilmeli.

    6. martin linnes: geç çıkış yapan isimlerden. geldiği günden beri üzerine koyarak gidiyor. tempo, hucüma olan desteği, iyi niyeti tartışılmaz. defansif açıdan gelişim kat etse de hala açık alanda adam kaçırabiliyor. ama bunun da sıklığı azaldı. şu an en faydalı isimlerden biri. aldığı ücret de düşünüldüğünde en başarılı transferlerden biri.

    7. yuto nagatomo: geldiğinde kendisinden beklentiler düşük seviyede idi. oynadığı futbol ile vazgeçilmezlerden biri oldu. çeviklik,yaşına rağmen ortaya koyduğu tempo, çabukluk, hucüma verdiği destek hepsi iyi düzeyde. savunmada ara sıra sakarlıkları var ama o da normal. keşke yaşı yüksek olmasaydı.

    8. ozan kabak: alt yapımızdan bu sene çıkanlardan. çok göremedik. ama ayağı yere sağlam basan bir oyuncu olduğu söyleniyor. dengeli bir stoper çıkartamayan türk futbolu için eğer bu özelliği doğru ise büyük artı olur. hep içten oynasa da denge problemi olan stoperler çıkarttık (bülent, alpay, emre aşık, servet, semih, serdar gibi).

    9. ahmet çalık : havadan ne kadar iyiyse yerden o kadar sakar. tekniği de düşük. o da dengeli değil. yaşı gereği gelişebilir ama o yönde bir hırsı da yok pek. şu şartlarda anadolu'da kaplan bizde kedi olur.

    orta sahada sıkıntı çok yönlülük:

    10. fernando reges: ndiaye ile olan uyumu ile sonrasında ki fernando olarak ikiye ayrılır. en büyük handikapı ağırlığı. git gide de ağırlaşıyor. oyun zekası ve topsuz oyunda becerileri üst düzey. ama tempo bakımından modern futbolda yeri olmayan biri. o yüzden kendisinden daha yaşlı olan fernandinho hala city'de vazgeçilmezken, fernando bize düştü. mariano gibi çok değil 1 yıl içinde ölü yatırım olacak.

    11. ryan donk: küllerinden doğdu desek yeridir. fizik gücü ve mevkisine göre tekniği zaten tartışılmaz. ama oyun içinde ağırlığını gösterecek mentali yok gibiydi. şu an terim'in orta sahayı kalabalık tutan sisteminde cuk oturdu. orta sahada yaşanan çaresizlikten nereye gideceğini bilemeyen adam şu an kendinden emin oynuyor. rotasyon için büyük nimet. çünkü stoper olarak da oynayabiliyor. bu sene maicon yerine cl maçlarında stoper olarak forma giyerse kimse şaşırmasın.

    12. selçuk inan: futbolu bırakmasa da futbol onu bırakalı çok oldu. tempo olarak 3 senedir sıfırın altında seyrediyor. mental olarak terim ile biraz daha oyuna döndü ama, teknik becerilerini gösterecek kadar dahi devamlılığı yok. aldığı ücrete göre safi zarar konumunda. biraz aklı varsa sözleşmesini 1 yıl daha uzatıp ücretini yarı yarıya dan daha fazla düşürerek tribüne oynar.

    13. tolga ciğerci: futbolun sadece mücadele ve tempo ile de oynanmayacağını gösteren örneklerden. pres gücü, temposu falan çok iyi ama iyi futbolcularda olan topsuz alanda oyunu okuma hiç yok. orta sahanın sabri'si konumunda bu yüzden. fernando mesela. temposu 10'da biri de olsa rakibin gideceği yeri kestirip, topu çalabiliyor. tolga deli dana gibi koşarak ancak başarabilir bunu. ayağı sanıldığı kadar tahta değil ama mental açıdan büyük sıkıntıları var. sakatlık problemi de can sıkıcı. şu hali ile 3 seneye patatese çıkar. çünkü geçici özellikler üzerine inşa ettiği bir futbol kariyeri var.

    14. younes belhanda: yüksek tekniğini zekası ile harmanlayamayanlardan. futbol oynamak için oldukça elverişli bir fiziği, iyi üstü bir futbol tekniği var. ama kararlılık, konsantrasyon, disiplin gibi maddelerden sınıfta kalıyor. temposu mevkisine göre hiç fena değil. 10 numara kavramının kalktığı geçiş döneminde futbolunu evirmesi de avantajı. ama büyük takımlarda oynamasını engelleyecek kadar oyundan kopuyor. mental yönden bu açıkları kapatamadıkça bizde de tartışılmaya devam edecek. giderse hucüm da yerine oyuncu koyamazsak oldukça sıkıntıya düşeriz yine de burada yazılanın aksine.

    gelelim takımımızın kağıt üzerinde en bolluk yaşadığı mevkiye. sahiden öyle mi acaba?

    15. sofiane feghouli: bir kere adam zeki. takımda ki hucum hattında ki en zeki adam kesinlike soso. ama bunun yanında fizikalite olarak bitik durumda. sakatlık vs dediler ama sorunu o da değil. tempo ve devamlılıktan sınıfta kalıyor. şu şartlarda bu maliyete alacak enayi bulamazsın. o yüzden bize düştü. tekniği iyi ama öyle bir keita vs kadar değil. dar alanda çabukluğu yok. takımda orta açabilen tek hucum oyuncusu olduğunu da eklemek lazım.

    16. garry rodrigues: oyun içinde temposu ve devamlılığı olan tek kanat oyuncumuz. tekniği yüksek olmasa da, allah vergisi hız ve çabukluğu onu özel kılıyor. bitiriciliği maalesef düşük. yoksa şu oyun ile senede 15 gol üstü tabela yapardı. yatıp kalkıp buna çalışsın. cliyi vitrin olacak. takımda para etmesi muhtemel ender isimlerden biri.

    17. sinan gümüş: allah vergisi bir gol koklama özelliği var. ama o kadar. sürekliliği yok. maç içinde çok kayboluyor. hızı var ama çabuk değil. daha çok podolski gibi forvet olarak değerlendirilmeli.

    18. henry onyekuru: henüz takımımıza katılanlardan. gördüğüm kadarı ile hızlı, çabuk ama bilekleri yeteri kadar teknik değil. topu dolandırıyor bu sebeple. bitiriciliği orta seviye de ama gol bölgelerine iyi hareketleniyor. devamı için izlemek lazım.

    19. muğdat çelik: türkiye kupası'nda çıkış yapanlardan. çabuk, seri ve topla fena değil. oyun zekası çok yüksek biri değil.maç içinde ani patlamalar yapar ama kaybolduğu maçlar da olacaktır. türkiye kupası'nda değerlendirilmeli.

    forvet hattında sıkıntı: tempo ve yaş

    20. batefimbi gomis: geçtiğimiz sezonun kralı gomis bu seneye sıkıntılı giriyor. gol kralı olduğu sezonun ardından zam söylentileri ile sinerjiyi kırdı. hazırlık maçlarında etkisiz görünüyor. hoş geçtiğimiz sezonda geldikten sonra görüntüsü iyi değildi hazırlık maçlarında. bunun yanında bizde 2. yarı oynadığı oyun bence çok iyi değildi. yaşı sebebi ile oyun içinde kayboluyor. golü çok iyi kokluyor bu bir artı ama terim istediği servisleri ve tempoyu yapacak forvet de değil tam olarak. bakalım hikayenin sonu ne olacak.

    21. eren derdiyok : olmadı olmuyor. fizik açıdan mükemmel de olsa poşet gibi duruyor sahada. hava toplarında olan etkisi, set oyununda hiç yok. bitiriciliği bizim seviyemizde ki takımlar için yeterli değil. bunun yanında oldukça ağır ve pas oyununda da hiç yok. bizim takımda beşiktaş gibi oynamıyor. orada olsa quaresma,caner, adriano çok gol attırır.

    peki bize ne lazım:

    1. oyun içinde devamlığı yüksek futbolcular (linnes, nagatomo, serdar, rodrigues gibi)
    2. oyun zekası yüksek olup temposu da olan isimler (feghouli yerine direkt 11 seviyesinde)
    3. eren yerine gomis'i de kesebilecek veya ona partner olabilecek bir santrafor. tercihen mücadele gücü yüksek, servis yapabilen biri olmalı.
    4. maicon'dan daha az handikapları olan bir ''lider'' stoper. tercihen çabuk olmalı.
    5. fernando'yu da yukarı çekecek temposu yüksek ama tekniği de olan bir orta saha (21 yaşında ki emre belözoğlu bulmalıyız)

    örnek olarak vermek gerekirse şu an:

    kompany tipi stoper
    emre tipi box to box
    elmander tipi santrafor
    ribery tipi kanat

    bu tarz bir takım olursa acayip şeyler olabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın