• 19574
    1 agustos 2018 tarihi itibariyle sozlukte yazilanlara bakiyorum da, halen daha transfer kelimesinin "t"sini nasil buraya yazabiliyoruz anlamiyorum.

    efendim galatasaray'in 31 mart 2018 itibariyle net borcu (toplam borc - alacak farki) 1,163,430,729 lira, 2018 yili senelik butcedeki ongorulen gelir 83,943,510 lira, gider 153,364,334 lira. yani daha butcelendirme sirasinda biz 69,420,824 lira senelik zarari kabul ederek ise baslamisiz.

    bu ne demektir?

    diyelim ki bir aile var, ailenin annesi/babasi calisiyor, ayda eve net 8bin lira getiriyorlar, yani yilda 96bin lira (senelik gelir). simdi bu ailenin ayni sene icerisinde toplam 175bin lira masrafi oldugunu dusunun. olabilir mi mi boyle bir sey? hangimizin ailesi bu tarz bir gelirle boyle bir borclanma icine giriyor? boyle bir hayat tarzi surdurulebilir bir sey mi?

    ustune ustluk bir de sunu dusunun, siz yilda 96bin lira getiriyorsunuz eve, ama babalarinizdan, dedelerinizden de kalan borclar var, toplami 1.3 milyon lira. bakin 100bin falan demiyorum. milyon diyorum. hangimiz 96bin lira gelirle, halihazirda 1.3 milyon lira borc varken zarar aciklamaya devam eder? tabi ki hicbirimiz.

    - arguman 1: kuculerek bu borc gitmez, biz bakkal hesabi yapmamaliyiz!
    seneler once sansimiz varken, unal aysal "kuculerek bu borcu asmaya calismayin, yapamayiz" demisti, evet dedi bunu, belki dogruydu da, cunku o donem doviz kuru daha dusuktu oldugu, arti borc biraz daha azdi. orada (belki) bir sansimiz vardi. su an oyle bir sansimiz yok.

    - arguman 2: peki diger "buyuk" kulupler?
    herkes asagi yukari ayni durumda, aksini iddia eden yalan soyluyor.

    peki ne yapmali?
    soyle asamalandirilabilir:
    - ilk olarak yapilacak is senelik gider kalemini dusurmek. kendi giderlerini kendi gelirleriyle karsilayamayan her bransi gerekirse kapamak.
    - futbolda da ilk is giderleri, ozellikle de futbolcu maaslarini indirmek. yakin gelecekte senelik futbol butcesinde artiya gecebilmek.
    - bunun disinda artik tuketen degil, ureten bir futbol takimi olmak. yani futbolcu uretip, degerlendirip, bu futbolcularin satislarindan para kazanmaya calismak.

    bunlarin disinda bir cikis yolu oldugunu sanan da hayal goruyordur.

    transfer yapalim, oyuncu kiralayalim, senelik su kadar maas verelim diyenler de (malesef) sadece sezonu kurtarmaya calismaktadir. aksine, acilen 1.5 milyon euro ve ustu maas alan oyuncularla bagimizi koparip, dusuk butceli ama dengeli bir takim olusturmaya calismaliyiz. fransa'nin en ust liginde ortalama oyuncu maasi senelik 1 milyon euro. 12-13 tane bu duzeyde oyuncunuz olursa, kalanlari da altyapi oyuncularindan daha dusuk butce ile olusturursaniz, bence guzel bir adim atmis olursunuz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın