• 253
    maalesef son derece rahvan hareket ettiğimiz transfer dönemidir. bunun yanında ayağımıza kadar gelen önemli fırsatları da çar çur ediyoruz.
    kendimi tekrar ediyorum kusura bakmayın ama bu transfer döneminde önümüzdeki 4-5 yılın kadrosunu kurmamız gerek. günü kurtarmaya yönelik transfer politikasında daha ne kadar ısrarcı olacağız? ben gösterişli transfer meraklısı bir ergen değilim. 2001'den beri transfer dönemlerini hatırlarım. transfer dönemlerinin her türlüsünü gördüm.

    her dikkat çeken adamı aldığımız, transfer dönemini 15-20 futbolcu alarak kapattığımız günleri de gördüm, cimri davranıp transferin son gününe kadar bekleyerek son gün 2-3 çöp transferle sezonu heba ettiğimiz dönemleri de gördüm. baştan ayağı kadroyu yenilediğimiz sezonları da gördüm. hepsinin ortak özelliği o sezona yönelik olmalarıydı. sadece o sezonu hadi bilemedim 2 sezonu planlayan transfer süreçleriydi. ve bunları yaparken de bir tek bruma ve telles'i aldığımız sezon hariç hiçbirinde transfer ettiğimiz futbolcuya yatırım gözüyle bakmadık.

    genel olarak aldığımız oyuncular ya vasat, gelecek vaat etmeyen 26 yaş ve altı oyunculardı da ya da 29-30'una gelmiş muhtemelen son transferini yapan, para kazandırma ihtimali son derece düşük oyunculardı.

    bizim bu sene öncelikle buna karar vermemiz gerekiyor. günü mü kurtarmaya çalışacağız yoksa ffp'yi de düşünerek uzun vadeli bir kadro planlaması yoluna mı gideceğiz. ikisine de saygı duyarım. günü kurtaracaksak bir sol bek*, bir orta saha* bir de 2. forvet* yeter de artar bile. 3 transfer işimizi görür. gene şampiyonluğu son maça kadar kovalarız. avrupada* da en iyi ihtimalle şubatı görürüz. az harcayalım yola devam edelim demektir bu. dediğim gibi saygı duyarım.

    ama yok 2.planı seçecek ve geçekten ffp anayasamız olacaksa para harcamak zorundayız. tezat gibi duruyor ama değil. bakın şöyle iki anket yapmıştım. katılım az olmuş ama gs sözlük kamuoyunun genel kanısı şu şekilde;
    http://anketinho.com/341/s
    http://anketinho.com/342/s

    demişiz ki, gomis, belhanda, feghouli, maicon ve rodrigues'in satışlarından 50 milyon €'yu kasamıza koyarız. bakın ben dememişim, ortak kanaatimiz. ayrıca tolga, eren, carole ve cavanda da toplam 6 milyon € para getirir. yine benim şahsi görüşüm değil, genel kanı bu şekilde. dolayısıyla yukarıda para harcamak zorundayız derken kaynak olarak bu 9 futbolcunun satışını düşünüyorum. ki bu 9 futbolcunun 2'si zaten takımda değiller. eren çok az şans bulurken tolga'nın da devamlılık problemi var. yani yerini doldurmamız gereken 5 oyuncu var.

    5 oyuncunun yanında zaten var olan bir 8 numara bir de sol bek ihtiyacımızı düşündüğümüz de ilk 11'e 7 tane oyuncu almak durumundayız. uzun vadeli planlarda da yıkım geniş kapsamlı olur. bunu normal görmek lazım. şimdi ilk 11 oyuncu için kaç transfere ihtiyaç var dedik; 7. kullanabileceğimiz, bizim tahminimize göre 55 milyon € gibi bir bütçemiz var. hadi biz kendimizi şişirdik diyelim, 50 milyon € olsun. bu kadar paraya ilk 11'e 7 tane adam alabilir miyiz? bence almamalıyız. ne yapmak lazım peki? hem bonservisi elinde olan hem de gidenleri aratmayacak adamlar bulmak lazım. bu 7 takviyenin en az 3-4 tanesi bonservissiz olmalı. ekstra bir durumdan da bahsetmek istiyorum bu arada. bizim sattığın kadar al cezamıza ndiaye ve nagatomo transferleri de dahilmiş. ndiaye'den gelen 16 milyon €'yu da işin içine dahil edeceğiz nagatomo için inter'e verilen 700 bin €'yu da. yani bizim 50 milyon €'luk bütçenin üstüne 15 milyon 300 bin € daha ilave edebiliriz.

    planlama çerçevesinde yaklaşık 65 milyon €'luk bir bütçemiz oldu mu? oldu. ffp ne diyor? sana 4 yl süre veriyorum, 4.yılın sonunda kara geç diyor. kara geçmek için ne yapmak lazım peki kardeşlerim? öyle adamlar alacaksın ki, bu süreç içinde kar ederek satasın. yani oyuncu satışı yapmalısın. hep al hep al olmaz, biraz da satmamız lazım.

    yani benim kulübeye muğdat çelik'i istemeyip barış alıcı'yı önermemin nedeni direkt olarak bu. 22 yaşındki bamba'yı sakın kaçırmayalım dememdeki neden bu. şu an "bedava" olan balotelli'yi alalım dememdeki hadise bu. demiyorum ki balotelli gelsin 5 sene oynasın, biz de ona 5 sene de 30 milyon € bayılalım. hayır, gelsin 1-2 sene kullanalım, vereceğimiz para 10-15 milyon € arası olsun. sen balotelli'yi yaşı 30 olmadan avrupa'ya bile 20-25'e okutursun. en olmadı çin'e yine 20'ler üstü bir paraya starsın. bir başka misal; donk'la sözleşme uzatacağımıza şimdi biraz paraya kıyıp okay'ı alalım, zaten 2-3 seneye onu da "kar ederek" satma ihtimalimiz en az % 80-90. diğer türlü sözleşmesi uzatılmış 32 yaşındaki donk'tan para kazanabilir miyiz? hangisi daha ekonomik? 32 yaşındaki donk'la sözleşme uzatmak mı yoksa 24 yaşında avrupa scoutlarını gözdesi okay'ı almak mı?

    tekrar söylüyorum, balotelli gelsin, trezeguet gelsin, bamba'yı kaçırmayalım, barış'ı emre'yi, okay'ı mutlaka alalım dememdeki yegane neden bu futbolcuların hepsini "kar ederek" satma ihtimalimizin yüksekliği. kaldı ki hepsi de yetenekli ve gayet de galatasaray oyuncusu. yani 1 taşla 4 kuş vuruyoruz. hem gidenlerin yerin daha iyileriyle dolduruyoruz. hem kadro genişliğini artırıyoruz, hem ffp şartını şu an bile sağlamış oluyoruz hem de 4 sene içinde ciddi derecede bonservisten kar etme potansiyelini yakalıyoruz. hatta 5. kuş da var; bunları çoğu genç ve yerli adamlar. yabancı sınırı geldiğinde dara düşmemiş olacağız. benim anlatmak istediğim budur, fatih hocaya ki sezon içerisinde kendisi için girdiğim entryler ortadadır, eleştiri getirmemin nedeni budur.

    sorunumuz para. para kazanamıyoruz. ben de diyorum ki küçük küçük ama geri dönüşü olmayan harcamalarla bu işi kotaramayız. para harcayalım ama geri dönüşünü fazlasıyla yapacağımız adamlara harcayalım. bu plan çerçevesinde para harcamaktan korkmayalım.

    halep oradaysa arşın burda kardeşlerim. hesabım kitabım açık. en kötü ihtimalde 60 küsür milyon € bonservis bütçesi ile kadroyu gençleştirip kalitesini artırabiliriz. başarılı olmama ihtimalimiz neredeyse yok. e başarı demek prestij demek, vitrin demek, oyuncu satmak demek.*

    not: ha chiellini bu kriterin dışında kalıyor ama o kadar da olsun. bugün chiellini'ye imza attırabilsek serdar-chiellini ikilisi bizi en az 3 sene götürür.
App Store'dan indirin Google Play'den alın