• 827
    hedef tahtasına konması söz konusu değildir. nitekim (bkz: #2227344) numaralı entryi yazana kadar da kimse bir nickaltı yapmamış kendisine. hedef olsa tonla nickaltı alırdı. merak etmesin sözlük bu konuda çok cömert :) adam o kadar naif ki böyle bir entry girme gereği duymuş kopan patırtı sonrası. zaten bir iki defa da üzüntüsünü belli etmiş. bu entryi girince de insanlar sanki doğrudan ona yönelik bir saldırı varmış gibi koruma refleksiyle hareket etmişler.

    quakerboy'un ayrılması ile ilgili tartışmada iki taraf var. bir taraf diyor ki herkes eleştiriye tahammül etmeli. ben de sonuna kadar katılıyorum bu görüşe. kimse eleştirilemez değil. kimse bunu beklememeli de. zaten sözlükte önceden de bu konuda çeşitli defalar yazdım. tek bir olayda, tek bir eleştiri nedeniyle sözlüğü bırakan varsa, olayda haklı bile olsa tepki olarak sözlüğü bırakmasını doğru bulmam.

    ancak buradaki yanlış şu. tartışmanın diğer tarafı da bunu belirtiyor. quakerboy ne zaman entry girse sürekli aynı polemiği çıkaran bir kitle var. doğal seleksiyon üzerinden gidersek bu tavır ortamı bir canlı için elverişsiz hale getiriyor. benim kabul edemedigim hadise bu. yoksa ne mocuishle'nin, ne bir baska yazarin münferit bir entrysine bir şey demem söz konusu değil. bir şeylerin sebebini de tek bir entrye bağlamam mümkün olamaz.

    quakerboy eleştiriye tahammülsüz müydü? mesela bence pclion tahammülsüzdü. üstelik de yazar olarak değil, medya unsuru olarak eleştirildiği halde. ama quakerboy'un bunca zaman eleştirilere bir cevap verdiğini, bir polemik içine girdiğini görmedik. adam yazdı yazdı, baktı artık burada her entryden sonra aynı saldırıyı alıyor. tek kelime etmeden gitti. bunun aksi örnekleri de gördük... buradaki sorun adamın eleştiriye tahammülsüzlüğü değil, yazarların sözlüğü onun için yazılamaz hale getirmesi. bunun tek örneği de quakerboy değil. başka yazarlar da bu muameleye maruz kalıyor.

    malesef bir kitle var. neredelerse oradaki her türlü değere saldırıyorlar. ülkenin sorunu bu. sadece sözlüğün değil. yahu adam atatürk'e bile saldırıyor. eleştiriyor demiyorum bak, saldırıyor... ama bu anlayış sözlüğe bir sürü değerli yazar kaybettirdi. quakerboy özelinde konuşuyoruz belki ama sorun genel bir tavır sorunu. eleştiri hakkının kötüye kullanılması. eleştiri hakkının bir saldırı aracına dönüştürülmesi. bu saldırının içinde bulunduğumuz ortama zarar vermesi.

    mocuishle'ye gelirsek... onu ne kadar sevdiğimi biliyor. inşallah bu yaz ege'ye geldiğinde ailecek de görüşücez. benim onu hedef tahtasına koymam söz konusu olamaz. hatta bu güne kadar sözlükte hedef tahtasına koyduğum kimse de olduğunu sanmıyorum. ben bir tavrı, bir üslubu eleştirdim. bireyleri değil. bunun mocuishle ile doğrudan alakası yok. sanıyorum adamın da quaker hakkındaki tek eleştirisinin bu olaya denk gelmesi biraz tirajik oldu.

    quakerboy'un başlığına nefatif düşünceler yazan başka yazarlar da var. birey olarak onları da eleştirmiyorum. içlerinden doğrudan kendisini eleştirdiğimi düşünen varsa öyle düşünmemesini rica ediyorum. ben toplumsal bir hastalığı eleştiriyorum. bir araya gelerek hepimizin oluşturduğu toplumsal bir hastalık. aynı zamanda şunu da görüyorum. art niyetli 1-2 yazar var. onları da not ediyoruz. uzun süreli bir takip süreci oluyor. sık sık mesaj atıp hatalı üslubunu toparlamasına çaba gösteriyoruz. neticede özellikle yeni gelenler yoğun şekilde ekşi sözlük yaklaşımının etkisinde oluyorlar. zaten sürekli ve çok daha fazla alım yapamamamızın sebebi bu. bu yazarlardan önemli bir kısmı da zaman içerisinde uyum sağlıyor, öğreniyor. tavrının sürekli ve her olayda aynı olduğuna kanaat getirdiğimizde de sözlüğü korumak adına gerekli tedbirleri alıyoruz. ama tek bir entry dolayısıyla onları da eleştirmiyorum.

    entryleri okudum da... doğrudan beni işaret edenler olmuş. etmeyenler de vardır. ama quakerboy tartışmasında bir taraf olduğuma göre kendimi muhattap kabul ediyorum. eleştirimin tamamı "genel tavır" konusundadır. tek bir yazarın tek bir entrysi hakkında bir şey söylemem mümkün değildir. genel olarak dikkat etmeye çalıştığım bir hadise bu. mocuishle'nin "en sevdiğim adamlar burada bana cephe aldı. neler neler yazıyorlar. " cümlesi var. orada en sevdiğim adamlar lafındaki adamlardan biri olduğumu düşünüyorum. öyle değilse hayal kırıklığına uğrarım zira. ama cümlede bir hata var. kimse kimseye cephe almadı. zaten kendi adıma açıklamamı yaptım. sadece mocuishle'ye değil, kimseye yönelik değil yazdığım. bir araya gelerek oluşturduğumuz toplumsal hastalığa yönelik bir eleştiri yaptım. ama tartışmanın tarafı olan yazarlardan hiç birinin de bu adama cephe aldığını düşünmüyorum. en fazla tartışmanın diğer fikri savunan tarafında yer almışlardır. bunun adı cephe almak olamaz. ama zaten mocuishle de birey olarak burada eleştirilen saldırgan yaklaşımı kendine üslup edinmiş bir yazar değil. evet anketi biraz sert bir anket. ama genel tavrı ne bu adamın. sert mi? hayır, hatta tam tersi sevgi dolu bir üslubu var. yani bahsettiğim toplumsal hastalığın ilacı bu tarz adamların artması. dolayısıyla bence kaygıları yersiz. quakerboy'un da sadece dün yazılanlardan dolayı gittiğini düşünmüyorum. uzun zamandır her entry girdiğinde dün yazılanlar yazıldığı için zaten epeydir yapacağını düşündüğüm şeyi yaptı ve gitti. bunun doğrudan sebebi de mocuishle olamaz. olaydan kendini sorumlu tutmasına da bence gerek yok.

    son olarak, sözlükte iyi ki var dediklerimden.
App Store'dan indirin Google Play'den alın