• 177
    2017-2018 sezonu sonunda toplam dokuz futbolcusuyla sözleşmesi sona eren takım.

    ryan donk: 1 milyon 500 bin euro
    jason denayer: 1 milyon 350 bin euro
    hakan balta: 1 milyon 250 bin euro
    koray günter: 1 milyon euro
    yuto nagatomo: 850 bin euro
    iasmin latovlevici: 750 bin euro
    cedric carrasso: 600 bin euro
    yasin öztekin: 600 bin euro
    umut gündoğan: 300 bin euro
    eray işcan: 200 bin euro

    toplam 8 milyon 400 bin euroluk maaş taahhütünden kurtulmuş oluyor. ayrıca kadroya dönecek olan isimler ve maaşları da şu şekilde:

    luis cavanda: 875 bin euro
    lionel carole: 700 bin euro

    toplam: 1 milyon 575 bin euro.

    kadroda bulunan yerli yedek oyuncuların maaşları da şu şekilde:

    selçuk inan: 2 milyon 900 bin euro
    eren derdiyok: 2 milyon 150 bin euro
    tolga ciğerci: 2 milyon euro
    tarık çamdal: 1 milyon 600 bin euro
    ahmet çalık: 900 bin euro

    toplam 9 milyon 550 bin euro.

    bu üç oyuncu grubunun maaşı da toplamda 19 milyon 525 bin euro yapıyor. donk, nagatomo, denayer, kısmen tolga ciğerci’yi ve kiralık cavanda-carole ikilisini saymazsak sıfır katkı veren topçulara 13 milyon 825 bin euro ödemiş galatasaray. inanılmaz gerçekten.

    yabancı transferi olarak öncelikle donk'un sözleşmesi 1+1 olarak yenileneceğini düşünüyorum. denayer'in bir sezon daha kiralanacağını da varsayarsak kadroya üç yabancı oyuncu transferi mümkün. nagatomo'nun bonservisini almak mantıksız geliyor açıkçası. 32 yaşında ve gelecek sezon sonu sözleşmesi bitecek bir oyuncuya 4 milyon euro bonservis vermek doğru olmaz. çünkü en az 2 yıl sözleşme de yapılacak ve toplam maliyeti en az 8-9 milyon euroyu bulacak. yeniden kiralamak çok daha iyi bir hamle olur. yarım sezon kiralama maliyeti 1.5 milyon euroydu. bir sezon için 3 milyon euro verip kiralarsak daha yerinde olacağını düşünüyorum. ikinci transfer olarak orta sahaya kesinlikle bir takviye gerekiyor. bu oyuncunun sahip olması gereken nitelikler herkesin malumu. oyunun iki yönünde de etkin, dinamik ve dikine oynayabilen, mücadeleci ve teknik kapasite olarak da işlevsel bir oyuncu gerekiyor. piyasada birçok isim dolaşıyor ama nedense orta saha transferinin dünya kupası sonrasında yapılacağını düşünüyorum. üçüncü transfer hakkının da forvet için kullanılması gerekiyor. gomis'ten daha farklı olarak daha süratli ve pas oyununa yatkın bir forvet gerekiyor. bir de satılabilecek oyunculardan bahsediliyor. bunlar belhanda, rodrigues ve gomis. belhanda'ya 10 milyon euro üstü teklif olduğunu uğur karakullukçu söylemişti. rodrigues de uzun süredir ada kulüplerinin transfer hedefinde ve 15-20 milyon euro civarında bir bonservise transfer olabilir ve açıkçası takımdan ayrılmasını çok istiyorum. 28 yaşında bu seviyeyi yeni yakalamış bir kanat oyuncusunun daha da yükselmesi zor görüyorum. son olarak da gomis konusuna gelirsek, kendisiyle alakalı transfer söylentileri* şimdilik twitter dedikodularından ibaret olsa da geçtiğimiz günlerde kendisi canal+'ya bir röportaj verdi. beklenti 15 milyon euroysa bunu ancak çin kulüpleri verebilir. açıkçası gitmesine pek ihtimal vermiyordum ama röportajını görünce gitmesinin ve kalmasının ihtimali de eşit gibi durduğunu düşünüyorum.

    uefa'nın kadro kısıtlama kararı vereceğini düşünürek*kesinlikle türkiye içinden yetişmiş oyuncular lazım. 4 tane galatasaray altyapısı ürünü ve 4 tane türkiye altyapısı ürünü futbolcu yazmamız gerekiyor. yukarıdaki üçüncü grup hariç elimizde türk altyapısından yetişme iki oyuncu var. galatasaray altyapısı ürünü batuhan şen ve bursaspor altyapısı ürünü serdar aziz var. üç galatasaray altyapısı çıkışlı oyuncu ve üç de türk altyapısı ürünü oyuncu almak gerekiyor. piyasada da zaten bu konuda çok alternatif yok. galatasaray çıkışlı efecan karaca, sadık çiftpınar var ligimizde. bunların kesinlikle kadroya dahil edilmeleri gerekiyor. sadık'ı çok hatırlamıyorum ama efecan riijkaard döneminde kampa çağırılmıştı sanıyorum ve paf takımın da yıldızıydı. alanyaspor'da da tatminkar bir performansı var. bence kadroya katılmalı. elimizde takasta kullanılabilecek parça yok. ancak hem sadık'ın hem de efecan'ın sözleşmeleri 2019 yazında sona eriyor ve bu sebeple makul bonservis ücretlerine transfer edilebilirler.

    diğer üç yerli konusunda da son günlerde muğdat çelik'in adı çok konuşuluyor ama kendisini hiç beğenmiyorum. 28 yaşında ve galatasaray'ın oyun sistemine uyacak bir oyuncu hiç değil. özellikle kaleye yabancı transferi yapılmayacaksa batuhan'ın önüne bir yerli kaleci gerekiyor ki piyasadaki alternatifler de ortada. ama ben esasında aynı takımdan muhammed şengezer ve okan kocuk'tan birinin transferini çok isterim. sol bek yedeği olarak da sözleşmesi bu yaz sona erecek olan uğur çiftçi fena bir alternatif olmaz. son olarak da altınordu forması giyen barış alıcı'nın transferinden bahsediliyor. bu sezonki 10 gol 10 asistlik performansıyla çok heyecanlandırıyor ve bence de kazandırılması gereken genç bir yetenek.

    kadrodaki mevcut yerlilerden de tarık, eren, tolga, selçuk ve ahmet çalık'la da umarım yollar ayrılır. keza gereken 6 yerli transferinin toplam maliyeti bu arkadaşların yıllık maaşlarından fazla olmayacaktır zaten. ahmet belki takasta kullanılabilir. tarık'ı alanın olacağını sanmasam da maaşının bir kısmını ödememiz kaydıyla takımdan ayrılması bile kazanç olur. eren ve tolga çok forma şansı bulamayacaklardır bu gidişle. maaşları da düşünüldüğünde toplam 3-4 milyon euro bonservis kazandırsalar çok sevinirim. selçuk'un da ayrılması gerektiğini düşünüyorum ama büyük ihtimalle kontratını tamamlayıp kulüpten ayrılacak gibi gözüküyor. "3-4 sene daha oynamak istiyorum, fiziksel olarak iyiyim" diye açıklamalarda bulunuyor ama kendi ekseni etrafında üç yılda dönebildiğini unutmamak gerek. umarım kulüpten ayrılır.

    sözün özü, almamız gereken yerli oyuncular efecan karaca, sadık çiftpınar, okan kocuk ya da muhammed şengezer, uğur çiftçi ve barış alıcı. yabancı transferinde de havuz çok geniş ve her gün yeni bir isim ortaya atılıyor. havuz biraz daha daralıp isimler netleştiği vakit daha sağlıklı yorum yapılabilir. sadece nagatomo'nun bir sezon daha kiralanması ve rodrigues'in de zirveyi görmüşken acilen satılması gerekiyor. gomis'e de gerçekçi bir teklif varsa katkılarından dolayı teşekkür etmemiz güzel olur.

    2018-2019 sezonu bizim için hem avrupa hem de lig için çok kritik. bir sezon daha şampiyon olup, mütevazi ve nokta atışı transferler yapmak gerekiyor. aynı hataya 2013-2014 sezonunda biz düştük. 2017-2018 sezonunda da beşiktaş düştü. umarım tekrarlamayız ve sağlıklı bir yapılanmayla avrupa'da yeniden ses getiririz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın