• 1676
    bu sezon* duble yapmış*, namağlup şampiyon olmuş, ancak sezonu namağlup kapatamamış takım. en son 13 mayıs 2018 levante barcelona maçı oynandı ve 5-4 kaybettiler. böylece namağlup şampiyon olma hayali başka bahara kaldı. bunu başaran tarihte 2 takım var. bunlar athletic bilbao(1929-1930) ve real madrid(1931-1932). real madrid önceden 2 sezon sadece tek yenilgi ile şampiyon oldu, 1968-1969 ve 1988-1989. real sociedad ise 1979-1980 sezonunu yenilgisiz tamamladı ancak ligi 2. bitirdi. gördüğünüz gibi bütün verdiğim tarihler 2000 öncesi, modern zamanlarda yenilgisiz şampiyon olan takım yok. buna en çok yaklaşan da 2009-2010 sezonunda pep guardiola ile kendileriydi zaten, tek yenilgi aldılar, deplasmanda atletico madrid'e yenildiler.*

    bu takım, bu sezon tarihi bir başarı kazanacak olmasına rağmen* kadrosunda çok büyük sorunlar var. zaten şampiyonlar liginde roma'ya elenmeleri de bunu kanıtlar nitelikte. takımda yetersiz isimler var ve ağır toplarından birkaçı artık üst düzey futbolda son yıllarını geçirmekte, mesela iniesta'nın son sezonuydu. kaldı ki onların yerine alınan oyuncuların yerlerini doldurup dolduramayacakları muamma.

    kadroda revizyona ihtiyaç var ancak bunu yapabilecek bir yönetim yok ortada. bartomeu yönetimi tamamen "saç saç paraları paraları al al çarçur har vur" kafasında takılan bir yönetim. daha bu sene 324 milyon € harcadılar. kaldı ki coutinho ve dembele transferlerindeki 80 milyon € değerindeki ekstralar katılmamış hali bu. çıkan antoine griezmann haberlerine bakılırsa duracak gibi de görünmüyorlar.

    https://twitter.com/...s/996037417504296960

    ancak bartomeu yönetiminin çoğu transferi şu ana dek çok fazla fayda veremedi. bu bakımdan dursun özbek yönetimine benziyorlar. hatta josep bartomeu barcelona tarftarları tarafından real madrid başkanı florentino perez'in en iyi transferi olarak gösteriliyor, nasıl ki dursun özbek rakip başkanların en iyi transferi olarak gösterildiyse zamanında.

    teknik adam ve kadroyu genel olarak incelersek:

    ernesto valverde: çok derin bir analiz yapmayacağım ama kendisi son derece pragmatist bir teknik adam. sezon başında real madrid ile oynanan ispanya süper kupası maçlarında dizilişte deneme yaptı; 3-4-3 gibi, ama sonuç hezimet olunca o da ispanya'nın çoğu gibi 4-4-2'ye geçti. tabii ki tek bir diziliş kullanmıyorlar maçlarda, ancak genel olarak 4-4-2 kullanıyorlar. kendisinin barcelona'sı topsuz oyunda son yılların en iyisi. en büyük artısı ise luis enrique'nin bile papaz olduğu için gönderildiği takımın yıldızı messi'yi gerektiğinde oyun kurucu rolünde oynamaya ikna etmiş olması. paulinho'yu takıma monte edip, getirdiği mücadele ve dinamizm ile busquets üzerindeki yükü hafifletmesi de es geçilmemesi gereken bir olay.

    oynattığı oyun basit, messi üzerine kurulu bir oyun. hatta sezon içinde fazla bağımlı oldu ve neredeyse messi olmadan takım bir şey üretemiyor.

    kendisinin yaptığı iş daha çok mourinho'nun inter'de yaptığı gibi. son demlerini yaşayan bir kadroyu maksimum verim alabilmek için ufak eklemeler ve ayarlamalarla kullanabileceği en iyi şekilde kullanmakta. yine de oynattığı oyunda temaşa olmadığı için eleştiri alıyor, taraftar kendisini istemiyor. daha fazla uzatmaya gerek yok, kadroya geçelim:

    ter stegen: muhteşem bir sezon geçirmekte. bu sezon barcelona'nın yenilmezlik serisinde payı çok büyük. zaten bir ara kurtarış yüzdesi %87 idi. ayağından top çıkarma süresi ise 1 saniye, ve ayakları ederson kadar iyi olmasa da çok iyi. büyük ihtimalle 2018 dünya kupasında almanya milli takımı kalesi kendisine emanet olacak.

    cillessen: iyi bir yedek kaleci. bu sezon ter stegen yerine genellikler kral kupası maçlarında oynadı ve iyi bir performans gösterdi ancak tüm kulvarlardaki yenilmezlik serisinin bozulduğu yenilgi kendisinin kalede olduğu 17 ocak 2018 espanyol barcelona maçında alındı.

    gerard pique: eskiden de çok hızlı değildi ancak yaşı ilerleyince* daha da hantallaştı. bu durum 1'e 1 pozisyonlarda kendisine iyice dezavantaj oluşturuyor. genellikle pozisyon bilgisi ve deneyimiyle işi götürüyor artık. her ne kadar hala muhteşem performans gösterdiği maçlar olsa da 23 aralık 2017 real madrid barcelona maçı gibi. yerini doldurabilecek bir stoper alınmalı, çünkü yerry mina hiç umut vermiyor.

    samuel umtiti: önceden pozisyon hatası yapan, gereksiz yere öne çıkıp arkasına adam kaçıran bir savunmacıydı ancak bu sezon sakatlanıp yerini vermaelen'e bırakana kadar gerçekten muhteşem bir performans sergiledi, bir ara ispanya'nın en iyisi olup olmadığı tartışıldı. yalnız sakatlıktan döndükten sonra aynı performansı tam olarak yakalayamadı. sonrasında da tekrar sakatlandı.

    thomas vermaelen: umtiti'nin sakatlık yaşadığı dönemde onun boşluğunu iyi doldurdu ama kronik sakat bir oyuncu. ne kadar iyi performans gösterirse göstersin her an sakatlanıp çıkabilir. zaten umtiti dönmeden hemen önce yine sakatlandı.

    yerry mina: oynadığı maçlarda felaket performans gösterdi. şu an 23 yaşında ama ileride de olacak gibi durmuyor. seneye liverpool'a kiralanacağı söyleniyor.

    https://twitter.com/...s/994842435737047040

    jordi alba: şu an barcelona'daki en üst düzey oyunculardan bir tanesi. messi ile uyumu inanılmaz düzeyde. oyuna katkısı çok iyi, kilit açma rolünü üstlendiği maçlar var. yaşı da 29, birkaç sezon daha üst düzey performans verebilir ama yine de bayrağı devredeceği kişinin yavaş yavaş hazırlanması gerekiyor.

    lucas digne: alba'nın yedeği. ancak gerektiğinde yerini doldurduğu söylenemez. barcelona seviyesinde bir oyuncu değil. zaten satış listesinde.

    sergi roberto: orta sahadan bozma sağ bek. bu sezon* iyi bir performans gösterdi. yine de yerine daha iyi, asıl mevkisi sağ bek olan üst düzey bir oyuncu alınıp, kendisinin orta saha rotasyonuna kaydırılması daha mantıklı.

    nelson semedo: sezon başında alınan sağ bek. kendisi bekleneni veremedi. atletizmi çok iyi ancak 1'e 1'i çok kötü ve sıkça pozisyon hatası yapıyor. atletizmi iyi olan oyuncuların genelinde olan kusur kendisinde de var; hayatı boyunca hata da yapsa atletizmiyle kapatabildiği için pozisyon bilgisine önem vermemek. bu düzeyde yapılan 1'e 1 hatasını ya da pozisyon hatasını kapatana kadar topu ağlarında görüyorsun zaten. aynı kusur bizim cavanda'da da vardı. gerçi onda olmayan kusur yoktu.*

    sergio busquets: dünyanın en iyi çıpa* tipindeki oyuncularından biri, belki de en iyisi. henüz 29 yaşında, üst düzeyde oynamak için önünde birkaç yılı daha var, fazla efor sarf etmeden oynadığı için daha da uzayabilir bu süre. sorun şu ki; kendisine bir şey olursa kadroda yerini doldurabilecek bir yedek yok, gerçi dünyada da yok neredeyse.*

    ivan rakitic: durumu bizdeki belhanda'nın durumu gibi; bir kısım taraftar seviyor, bir kısım taraftar hatalarını sayıyor. ikisinin de haklı tarafları var. kötü olan tarafı; yaptığı pozisyon hataları ve top kayıpları, iyi olan tarafı ise; kendisi orta sahada savunma ile hücum arasındaki bağlantı oyuncusu. bu arada kendisi 30 yaşında. o görevde oynayan bir oyuncu için yaşlı.

    andres iniesta: bu sezon 34 yaşındaki haliyle bile orta sahanın en yaratıcı ismiydi. çok özel bir oyuncuydu, yokluğunun hissedilip hissedilmemesi yerine gelenlerin performansına bağlı. bu sezon her stadyumda alkışlandı. gerçekten bu saygıyı hak ediyor.

    paulinho: geldiğinde barcelona taraftarları ve rakip takım taraftarınca çok dalga geçilse de, bu sezon verdiği katkı inanılmaz. orta sahaya enerji getirdi ve mücadele gücü kattı. ayrıca defansif olarak da busquets'e yardımcı oldu. hücumda da yaptığı sürpriz koşularla gol ve asist katkısı sağladı. yine de taraftarın kendisini sevdiği pek söylenemez. onlar daha yaratıcı bir oyuncu izlemek istiyor o pozisyonda.

    philippe coutinho: çalkantılı bir şekilde devre arası liverpool'dan sakat olarak transfer edildi. istatistikleri fena olmamasına rağmen kopan gürültüye göre performansı biraz düşük kaldı. ilerleyen zamanda iniesta'nın ayrılmasıyla ortaya çıkan orta sahadaki yaratıcılık eksikliğini kapatması gerek.

    denis suarez: yetenekli bir oyuncu. zamanında barcelona kendisini villareal'e satmıştı, gösterdiği performanstan sonra sözleşmesindeki opsiyonu kullanarak geri aldı. bu sezon valverde tarafından pek fazla tercih edilmedi.

    aleix vidal: luis enrique transferi. bekleneni veremedi, sakatlık problemi de cabası. satış listesinde, seneye takımda olmayacak.

    andre gomes: arda turan gibi bir luis enrique transferi. verdiği demeçlere bakılırsa performansının kötü olduğunun kendisi de farkında. talibi çıkarsa satılacak.

    paco alcacer: bir başka luis enrique transferi. satılacak.

    ousmane dembele: sezon başında transfer edildi. transfer hikayesi yaz boyunca süren bir dizi gibiydi. neymar'ın açtığı yaraya merhem olması için transfer edildi. hatta neymar'a olan öfkeyle bazen futbolculuğu biraz abartıldı. çok yetenekli bir futbolcu ancak neymar ile boy ölçüşemez. geldikten sonra uzun süre sakatlandı. geri döndüğündeyse takım oyun sistemini oturtmuş ve kendisine yer kalmamıştı. barcelona 4-3-3 oynarsa oynayabilir ama asıl sistemi 4-4-2 şu an takımın. bu yüzden valverde tarafından pek fazla tercih edilmedi sakatlıktan döndükten sonra. hatta barcelona'nın griezmann için kaynak oluşturmada kendisini kullanacağı yazıyor bazı kaynaklarda, liverpool'a satılacakmış.

    https://twitter.com/...s/994296445321863169

    https://twitter.com/...s/996174601607634944

    lionel messi: yaşı 30'a gelmiş durumda ama performansında henüz bir değişme yok. hatta bu sene takımı neredeyse tek başına sürükledi. takımın oynadığı oyun tamamen onun üzerine kurulu. yeri geliyor asist yapıyor, yeri geliyor gol atıyor, yeri geliyor oyun kuruyor. bu hareketli oyunu rakip savunmaları paramparça ediyor zaten. onun sayesinde açılan boşluklara girip paulinho ve suarez gol atıyorlar.

    yalnız kötü olan taraf; takım çok fazla messi'ye bağımlı halde. o olmadığı zaman çok zorlanıyor, skoru alamıyor. bu da takımın durumunun direkt göstergesi.

    luis suarez: en iyi dönemini geride bırakmış durumda. yaşı 31'e geldi. istatistikleri hiç fena olmasa da eskisi gibi tek başına maç alamıyor. artık liverpool'u şampiyonluğa oynatan suarez değil kendisi. messi olmadığında barcelona'nın skoru alamaması da bunun göstergesi zaten. taraftarlar da performansının farkında. yerini daha genç birine bırakmasını bekliyorlar.

    alena* ve arthur* da takıma önümüzdeki sezon katılacak
App Store'dan indirin Google Play'den alın