• 3
    aslında ilk 8 tenisçinin değil, ilk 7 tenisçinin ilk aşamada davet edildiği bir turnuvadır. 8. katılımcı sezon içerisinde en az 1 grand slam kazanmış, dünya sıralamasında 9'dan 20'ye kadar olan aralıkta yer alan tenisçilerden seçilir. eğer bu şartları sağlayan bir isim yoksa dünya 8 numarası katılır. bu 8 tenisçinin turnuvadan çekilme ihtimalleri göz önünde bulundurularak 2 de yedek için yer vardır.

    atp world tour finals, diğer tenis turnuvalarının aksine eleme değil grup usulü oynanır. kura aşamasında ilk önce dünya 1 numarası a grubuna, 2 numarası b grubuna yerleştirilir. daha sonra 3 ve 4 numaralı tenisçiler arasında kura çekilir, ilk çıkan a grubuna düşer. aynı uygulama 5 ile 6, 7 ile 8. tenisçilere de uygulanarak gruplar tamamlanır. gruplarda her oyuncu diğer 3 rakibiyle birer kez oynar ve ilk 2 sırayı alan tenisçiler yarı finale yükselir. bu aşamadan sonra elemeye geçilir, grup birincisi olan tenisçi diğer grubun ikincisi ile oynar ve galip gelen finalist olur.

    2009 katılımcıları ve grupları:

    a grubu

    roger federer
    andy murray
    juan martin del potro
    fernando verdasco

    b grubu

    rafael nadal
    novak djokovic
    nikolay davydenko
    robin söderling -sakatlığı dolayısıyla turnuvadan çekilen andy roddick'in yerine-

    jo-wilfried tsonga, yedek.

    andy murray 6 turnuva kazanarak sezonun en çok kupa kaldıran tenisçisi durumda. djokovic ise 94 maçla bu sezon en çok maç yapan isim olmasının yanında, son 19 maçta aldığı 18 galibiyet ve 76-18'lik sezon form grafiği ile finallere şimdiye kadar gelmiş en formda raket görüntüsünde. federer'in 1 numaradaki yerini korumak ve kupayı en çok kaldıran iki isim pete sampras ile ivan lendl'a ortak olmak, nadal'ınsa yeniden zirveye çıkmak gibi bir amacının olduğunu söylemek yanlış olmaz. kısacası tam bir şölen olacak.

    tv yayıncılarının listesine şuradan ulaşılabilir:

    http://www.atpworldtour.atponline.net/...v/londonfinals09.htm
App Store'dan indirin Google Play'den alın