• 1
    bana göre modern futboldaki on numaranın karşılığı olan takımlarındaki "beyin" rolünü üstlenmiş yıllarca kendilerini hayranlıkla izlettirmiş çok sevdiğim iki futbolcunun şahsımca çok ta"en iyi kim acaba"amacı gütmeyen karşılaştırmasıdır. "on"ların karşılaştırmasıdır. birçok benzerlik olduğu gibi farklılıklar da vardır.
    şimdi teknik olarak bakacak olursak bu iki futbolcu da karar mekanizması ve saha içinde takımı kah atağa kaldırma, defansa çekme kah genel olarak organize etme açısından gözümde aşağı yukarı eşit özelliktedir. her ikisi de takımlarının komutanı, kaptanlık pazubandını takmasa bile gizli kaptanı, olmazsa olmazıdır. asıl mevkileri ne forvet arkası, ne de orta sahanın ortasıdır, bildiğin serbest adamdır bunlar, virtüözdür, sanatçıdır, rahat bırakılmaları gerekendir.
    sürekli oynak kıvrak olmayan fakat yeri geldiğinde çok estetik hareketler yapabilen futbolculardır.
    etkili serbest vuruş ve penaltı kullanırlar.
    milli takımlarına uzun yıllar hizmet etmiş ve başarılarında büyük katkıları olmuştur.
    ikisi de çakı gibi, asker gibi olmalarına, neredeyse hiçbir zaman oyundan düşmemelerine rağmen duygusal, insani tepki ve davranışlarıyla hatırladığımız futbolculardır. (zidane'ın sigara içmesi, hagi'nin komik röportajı falan)
    ikisi de yer yer haklı fakat aşırı agresiflikleriyle bilinirler, hagi açık ara öndedir tabi.
    ülkelerinin açık ara futbol efsaneleridir. oynadıkları tüm dünya kupalarında adlarından söz ettirmişlerdir.
    hagi romanya'nın köylüsüdür, duygusaldır, şen şakrak gülen bir adamdır, kızdığı zaman da çekinmeden tepkisini ortaya koyandır, harbidir. zidane görece biraz daha az duygusaldır, daha efendidir. bu sebepten teknik özellikleri aşağı yukarı aynı olsa, bunun sonucu olarak kariyerleri boyunca hakettikleri takımlara transfer olmuş olsalar bile hagi çalkantılar yaşamıştır, doksan bin kişinin önünde çok ta rahat edememiş, aradığı huzuru, sevgiyi hep kendi topraklarında ve kafasının neredeyse en rahat olduğu yer olan galatasarayımızda bulmuş ve sonuç olarak çeşit çeşit kupa kazandırmış, kupa bazında hiç olmadığı kadar başarılı olmuştur, fakat zidane nereye giderse gitsin çatır çutur oynamıştır, her yerde kupa kazan(dır)mıştır.
    hagi zidane'a göre biraz daha yapılıdır, daha zor yere düşer. bir de hagi'nin pek kafa golünü hatırlamıyorum, zidane arada sırada önemli kafa golleri atıyordu.
    bu kısmı nereye dayandıracağım bilemiyorum ama sanırım zidane hagi'ye göre burun farkıyla daha teknikti. ya da psikolojik farklılıklarından dolayı maça daha iyi konsantre olabiliyordu. hani oynadıkları maçlarda zidane on zidane'lık yapıyorsa hagi dokuz hagi'lik yapıyordu gibi. çok küçük bir fark ama bu.
    tabii ki hagi zidane'a göre toplara çok daha hayvani vurur. bu konuda açık ara hagi öndedir.
    ikisi de beklenmeyen bir hareketle sonuca etki edebilecek futbol sihirbazlarıdır. yalnız zidane genelde kıvrak bir asist ile işi bitirirken hagi 35-40 metre civarlarından bu işi bizzat kendi üstlenir.

    sonuç olarak bir futbolsever olarak ikisini de çok severim ve gençliğim boyunca hayranlıkla, severek izledim fakat elbette gönlüm gheorghe hagi'den yana...

    not:bir de özellikle bu ikiliyle aynı dönemlerde oynamış (hagi biraz daha 80'e gider, zidane'da 2000'leri geçer ama 90'lar diyelim) bu ikiliye alternatif bir isim arıyorum bi türlü gelmedi aklıma hakikaten aynı tipteki, mevkideki, özellikteki bu iki isimle kıyaslayabileceğim bir üçüncü oyuncu. bulan olursa mesaj atsın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın