resim
Olcan Adın
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:Gaziantep FK
Yaş:38
Uyruk:Türkiye
  • 2259
    trabzonspor’a 2011 yılının sonunda transfer olan olcan, ilk 2.5 sezonunda çok başarılı olmuştu (ligde 82 maç, 22 gol) ve takımının en önemli oyuncularından birisiydi. 2013-2014 sezonunda türk kanat oyuncuları arasında belki de en formda olan futbolcuydu. milli takım kadrosuna da girmiş ve 5 maçta oynamıştı. ligde yabancı sınırının da olması nedeniyle, 2014 yılında hem galatasaray’ın hem de beşiktaş’ın transfer listesine girdi. sözleşmesinin son sezonuna giren ve trabzonspor’dan yıllık 950,000 € kazanan olcan 28 yaşına gelmişti, performansı zirvedeydi ve menajeri de kariyerinin en önemli ve belki de son büyük sözleşmesini almak istiyordu.

    2014 yılının mayıs ayında, transfer sezonunun başlamasından hemen önce yıldırım demirören 5+0+3 olacan yabancı sınırının 5+3 olarak değiştirileceğinin ve gelecek sezonlarda da bu şekilde devam edeceğini açıklamıştı. galatasaray kadrosunda ise zaten 7 yabancı bulunuyordu (muslera, alex telles, chedjou, sneijder, melo + bruma, amrabat). kadrodaki kanat oyuncuları olarak bruma, amrabat, aydın yılmaz, yiğit gökoğlan ve kadro dışı bırakılıp rizespor’a kiralanan engin baytar vardı. ancak, ağır sakatlıktan yeni çıkan bruma ile amrabat’ın yabancı sınırı nedeniyle kulübede tutmamız gerekiyordu ve bu yüzden kanatlarda oynayabilecek en iyi türk oyuncuları transfer etmemiz şarttı. amrabat ise yabancı sınırı nedeniyle transfer sezonunun sonunda takımdan gönderilecekti. fenerbahçe’de kanatlarda kuyt, emenike, sow ve mehmet topuz vardı. beşiktaş’ın kadrosunda ise yalnızca olcay ve kerim frei bulunuyordu ve onların da en bir türk kanat oyuncusu daha transfer etmesi gerekiyordu.

    trabzonspor, yüksek bir bonservis ödeyerek satın aldığı olcan’ı piyasası yükselmişken iyi bir bonservis karşılığında üç büyüklere satacaktı ya da bir sonraki sene bedelsiz ayrılmaması için iyi bir sözleşme teklif edecekti. trabzonspor, olcan’a yeni sözleşme için 4 yıl için toplam 6,400,000 € ve 15,000 € maçbaşı ücret teklif etti. galatasaray ise olcan’a 4 yıl için toplam 7,000,000 € ve 15,000 € maçbaşı olarak daha iyi bir sözleşme teklif etti. galatasaray ayrıca olcan için 3,250,000 € bonservis ödemiş olan trabzonspor’a da 4,000,000 € bonservis teklif etti. beşiktaş’ın teklifini bilmiyoruz ama trabzonspor da olcan da galatasaray’ın tekliflerini kabul etti ve olcan galatasaray’a transfer oldu. olcan transferini gerçekleştiremeyen beşiktaş, daha sonra gökhan töre’yi benzer bir maliyetle 4,500,000 € bonservis ve 5 yıl için toplam 8,000,000 € ve 10,000 € maçbaşı ücret ile transfer etti. gökhan töre’yi transfer edemeyen galatasaray ise, transfer listesinde bir sonraki sırada olan bir diğer türk kanat oyuncusu yasin öztekin’i 2,500,000 € bonservis ve 4 yıllık toplam 4,300,000 € ve 10,000 € maçbaşı ücret ile transfer etti. trabzonspor ise, olcan’ın yerini serdar gürler’i 3 yıl için toplam 1,800,000 €, turgut doğan şahin’i ise 2 yıllık toplam 1,800,000 € ücret ile transfer ederek doldurmaya çalıştı. bu iki futbolcu yetersiz kalında devre arasında erkan zengin’i 2,250,000 € bonservis ile 2.5 yıllık toplam 4,200,000 € ücret ile transfer etti. 2013-2014 sezonunda transfer edilebilecek diğer türk kanat oyuncuları listesinde ise milli takımlar havuzlarında bulunan ahmet ilhan özek (karabükspor), jimmy durmaz (gençlerbirliği), volkan şen (bursaspor), emrah başsan (antalyaspor), aydın karabulut (sivasspor) ve sercan saraer (stuttgart) bulunuyordu.

    olcan’ın galatasaray’da oynadığı iki sezonun ilkinde şampiyon olduk, ikinci sezonda ise olcan’ın kadıköy deplasmanında 1-1 berabere kaldığımız maçta attığı golü hatırlıyoruz. ayrıca bu iki sezonda sol bek krizi yaşadığımız dönemlerde defansta oynayarak katkıda bulundu.

    2016-2017 sezonunda galatasaray’a uefa tarafından maaş sınırlaması getirilmişti. olcan da artık 30 yaşına gelmişti, formu gerilemiş ve artık kadroda yer bulması zordu. o sezon kadromuzda kanat oyuncusu olarak podolski, bruma, yasin ve sinan gümüş vardı. podolski’nin forvete geçmesi nedeniyle de devre arasında garry rodriguez transfer edildi. yabancı sınırının kalktığı bu sezonda, kadroda cavanda, de jong, josue gibi oyuncuların ücretlerine yer açabilmek amacıyla dursun özbek tarafından dany ile birlikte sözleşmesi feshedildi. eğer olcan kadromuzda kalsaydı, belki sol açık ve sol bek rotasyonunda bazı maçlarda görev alabilirdi ancak büyük ihtimalle ilerleyen yaşı ve gerileyen fiziksel durumu ile yüksek maaşı nedeniyle çok eleştirilecekti.

    kendisine ödenen tazminat büyük bir skandal gibi dursa da bence ne ünal aysal’ın ne de dursun özbek’in bir suçu yok. olcan adın transferi, ünal aysal’ın alkolik çakallar ve menajerlerin oyununa gelip yaptığı transferlerden farklıydı. türk kanat oyuncusuna ihtiyacımız vardı, en formda olan ve beşiktaş’ın da istediği olcan adın’ı, hem bonservis hem de yıllık ücret olarak o dönemdeki piyasa değerine göre transfer ettik. olcan, trabzonspor’da oynadığı futbol ve yükselen formu ile o sözleşmeyi hak etmişti, bizden olmasa da zaten ya trabzonspor’dan ya da beşiktaş’tan benzer bir ücret alacaktı. uefa tarafından getirilen maaş sınırlamasında sözleşmesinin feshedilmesi de o dönem yapılan transferlerin başarısından bağımsız olarak düşündüğümüzde makul bir karardı. bugün ödediğimiz 11 milyon tl tazminat ile aslında sözleşmesinde kalan alacağı (akhisarspor’dan kazandığı ücret düşüldükten sonra) ödendi. kadroda kalsaydı, oynasa da oynamasa da o ücret zaten ödenmek zorundaydı. olcan’ın sözleşmesinde aldığı ücret ve ödenmeyen kısmının tazminat olarak verilmesi tamamen o dönemin yabancı oyuncu sınırlamasının getirdiği piyasa koşulları ile uefa’dan gelen maaş sınırlaması nedeniyledir. bu sebeplerle, olcan’ı sözleşmesinde hak ettiği bu ücreti ya da tazminatı aldığı için eleştirmeyi de doğru bulmuyorum. kimse sözleşme ile anlaşılmış kazancından vazgeçmek zorunda değil, elbette herkes öncelikle kendi geleceğini düşünecek. ayrıca, sözleşmesi feshedildikten sonra 30 yaşında futbolu bıraksa da aynı parayı kazanacaktı ama olcan akhisarspor’a gitmeyi tercih etti ve iki sezon boyunca da çok iyi futbol oynadı. bu sayede akhisarspor’dan kazandığı para, galatasaray’ın tazminatından düşüldü. dolayısıyla, olcan ne futbola ne de galatasaray’a ihanet etmedi. bununla birlikte, galatasaray’dan ayrılıp ücretini tazminat olarak aldığı dönemde akhisarspor formasıyla bize attığı golde sevinmemesi ve galatasaray hakkında hiç olumsuz açıklama yapmamasıyla da takdir ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın