• 738
    galatasarayli oldugumdan buyana alp yalman'in son donemi (94-95, 95-96 sezonlari) dahil sekiz galatasaray baskani gordum. dursun aydın özbek baskan olana kadar uzak ara gordugum en kotu baskan özhan canaydın'di. dursun secimi kaybedince acaba baskan olarak hangisi daha kotu performans gosterdi diye soyle bir dusundum ve rahmetli özhan canaydın'in daha basarisiz olduguna kanaat getirdim. hemen madde madde nasil bu sonuca vardim aciklayayim.

    1. oncelikle özhan canaydın 80'lerden itibaren bircok yonetimde gorev almis bir yoneticiydi. yani baskan olana kadar kulup yonetimiyle ilgili epey bir tecrube edinmisti. ayrica kendisi galatasaray'da zamaninda basketbol da oynamis eski bir sporcuydu, spora uzak bir isim degildi.

    dursun ise baskan olana kadar camiada adi sani cok duyulmamis, kulube uzak, spordan bihaber bir insandi. haliyle hata yapmaya ve manipule edilmeye daha musaitti. kendisi de beklentileri bosa cikarmadi ve tuyu dikip gitti.

    2. gelir gelmez sampiyon hoca'yi kovmasi. bahanesi de camianin lucescu'nun oynattigi futbolu defansif bulmasi, galatasaray'a yakistiramamasiydi. peki durum gercekten boyle miydi? bence hayir. lucescu gercekci bir hoca oldugu icin rakip takima gore oynatirdi takimi. yani sampiyonlar liginde takim daha kontrolluyken, anamizin liginde ise yaldir yaldir oynuyordu. bu sayede neredeyse roma, liverpool ve barcelona'li gruptan cikariyordu takimi. yeri gelmisken (bkz: 2017-2018 şampiyonlar ligi g grubu).

    lucescu ve kiralik/ucuz futbolcu ekibiyle iki sene daha yola devam edilse bugunun futbol ortamina gore daha mucadele edilebilir olan o yillarda hala hem ligde hem de avrupada takim yoluna gider, ekonomik anlamda ise kulup oldukca rahatlayabilrdi.

    3. kulup özhan canaydın gelidigi zaman da borcluydu, ama ozellikle 8 aylik mehmet cansun doneminde borc ciddi manada azalmis, kulup tekrar yonetilebilir hale gelmisti. hafizam yaniltmiyorsa toplam borc-alacak farki 50 milyon dolar civarina inmisti. bugun ki durumla karsilastirildiginda hicbir sey yani. canaydin bu durumdaki kulubu birkac sene icerisinde yeniden oyunculara maas odeyemez duruma getirdi. eskiden kol kirilip yen icinde kaliyordu, ama bu sefer sorunlar iyice ayyuka cikti. mesela ilic ve tomas bir fenerbahce maci oncesi paralarini alamadiklari icin maca cikmak istememeleri ve onlarla yapilan pazarliklar gunlerce konusuldu. ya da marek heinz'in yonetimde olmayan abdurrahim albayrak'in araya girmesiyle zar zor yapilmasi. aig'deki hisseleri alacak adam bulmak icin baskanin kapi kapi dolasmasi gibi galatasaray markasina zarar veren cok durum yasandi.

    dursun ise zaten kulubu zor bir donemde devraldi ve ustun cabalariyla isleri icinden iyice cikilmaz bir hale getirip birakti.

    4. yeni stadi ali sami yen'in yerine yapma niyetiyle goreve basladi. gorevinin ikinci senesinde, iki sezon boyunca takimi yolu bile olmayan olimpiyat stadina goturdu ki bu taraftar cogu macta o stadi dahi doldurdu. olimpiyat stadindan gecen iki senenin sonunda ali sami yen'in sadece harabe olan eski acik tribunu yikilip yeniden yapilabildi. bu arada kendisi stad insaati icin kredi ararken birkac kere de dolandirildi. sonucta olimpiyat stadinda cope atilan iki sezonun ardindan ali sami yen'e geri donuldu. hatta fatih terim "demek ki istenirse ali sami yen'de de oynanabiliyormus" demisti. cunku galatasaray tarihinin en agir ic saha yenilgileri olimpiyat stadinda yasanmisti. neyse, ozhan baskan'in stad macerasi mustafa sarıgül'un getirdigi aslantepe projesiyle son buldu, geirisini biliyoruz zaten.

    uzun lafin kisasi, dursun dusuk profilli, ne is dunyasinda cok basarili, ne de kulup icinde taninan guvenilen bir insandi. onun icin basarili olmasi herkes icin supriz olacakti o da kimseyi yaniltmadi ve isleri yuzune gozune bulastirip gitti. özhan canaydın ise hem basarili bir is adami hem de tecrubeli bir yoneticiydi. hatta gelirken islerini ogluna devretti tum mesaisini galatasaray'a harcayacak denilerek anlatilmisti galatasaraylilara. haliyle hepimizde cok buyuk bir beklenti olusmustu. sonuc ise maalesef herkes icin hayalkirikligi oldu. ustelik kendisi bu yolda sagligindan da olmustu. allah tekrar rahmet eylesin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın