• 52
    ingilizcesi dışında, çekilen film günümüzde bu malların kısa dönemli alıcıları açısından düşünülünce başarılı. yoksa film ile ilgili cuney tarkin'in girisindeki şu tespit çok da yanlış değil:

    --- alıntı ---

    bir tutam globalizme ek postmodernizm. diğer taraftan az sjw'lik, orta karar new age artı yeni dünya düzeni. hepsini bir kazana koyup üzerine mevlana ve iğrenç doğu mistisizmini katıp kısık ateşte pişirdin mi

    --- alıntı ---

    sadece beşiktaş için değil, yeni dünyadaki çoğu pazarlama içeriği için benzer şeyleri düşündüğümden işin bu kısımına girmek istemiyorum çok önemli de değil (benim için bu konu özelinde önemli değil, yoksa pazarlama olmazsa olmaz apayrı bir dünya), yarın daha iyisini de yapabilirler, ya da içerik olarak bana süper gelen bir film yapabilirler (la sen kimsin derseniz, bu da doğru bir tespit:)), bu yüzden arkasındaki amaca odaklanılmalı.

    gelelim esas amaçlanana, filme girmeden proje hedeflenen amaç açısından doğru, fakat ben bu işlere herkesin atladığı gibi "oo süper, global marketing, dijital pazarlama cool" havası ile gereğinden çok önem verilmesine pek katılmıyorum.

    evet yayınlanır, fenomenler (bambaşka bir konu bu "fenomenler", burada yazıp sinirden şirket laptopumu camdan atmakla sonuçlanacak bir sürece girmek istemiyorum) yayar ama buradan ancak anlık günümüzün sosyal medyasının tüm dinamiklerine uygun şekilde bir furya çıkar, sadece bu ise bir cacık olmaz.

    kimse bahsetmiyor, ben asıl bu filmin gerçekten nasıl kullanılacağını merak ediyorum. sadece sosyal medya ile 3 günlük rüzgardan başka etkisi olmaz. sosyal medya dışında bu reklam nasıl kullanılacak? sosyal medyada viral yayılma haricinde nerelerde kullanılacak? asya planları var deniliyor, asya'da hangi mecralarda nasıl kullanılacak? çin' açılma deniliyor, hangi süreçler takip edilecek benim açıkçası bunlar ilgimi çekiyor, yoksa laf olarak 17 yıl önce benzer cümleleri duymadık değil. bu faktörler kampanyanın başarısı için önemli, asıl övgü veya yergi buradaki yol haritasına göre yapılmalı diye düşünüyorum.

    ekşi'de ve burada yüzlerce giri okuyorum, bu video bir araç (tool) bunun nasıl kullanılacağını merak eden, sürece göre değerlendirlmesi ile ilgili doyurucu bir yazı bile yok. varsa yoksa film övgüsü, burada eleştirmek istediğim bu asıl, hatta sırf beşiktaş ile de ilgili değil dediğim, gerçek merak edilmesi, konuşulması gerekenler kimseyi ilgilendirmiyor. turkcell'in son destek reklamı, filmi güzel değil mi, daha da güzel bence, fakat amaç ve pazarlanan şey (goller cepte, bip vs..) iyi değil, hepimiz de söylüyoruz, aynı düşünme algoritmasını beşiktaş'ın kampanyası için de kullanmakta fayda var.

    bazı yazarlar yazmış, yüzde yüz katılıyorum, sportif başarı ve kulüp kültürü olmadan bunlar çalışma ne kadar kusursuz da olsa bir işe de yaramaz, dediğim gibi 3 gün amatör eğlendirir. sportif başarı sürdürülebilir kılınmazsa, isterseniz dünyanın en iyi ajansları ile çalışın, pazarlanmak istenen istenen mal ortadadır, popülerlik ve tanınırlık kalıcı olmaz, hele günümüzün içerik tüketim hızında.

    bundan 3-5 sene önce "come to fc anzhi makhachkala" diye aynı reklam filmini ve kampanyasını izleseniz mevcut durumunu da göz önünde bulundurarak, sizde 3 yıl sürecinde ve sonunda nasıl etkileri olurdu sadece bunu düşünün.

    bu yazdıklarım eleştiri değildir projeye, bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, bu doğru bir vizyondur, ama sadece övgülerin biraz desteksiz olduğunu düşünüyorum. ha bir galatasaray'lı olarak burada veya ekşide hangi arkadaş yazmıştı hatırlayamadım şu an arayamadım da özür dilerim kendisinden, çok doğru tespit, 115 yıllık kulübün "beni edirne dışında, ağzımla kuş tutsam da kimse tanımıyor, boşa giden 115 yıl" cümlesini kabul etmiş olması beni eğlendiriyor. işin şakası bir yana bu doğru bir tespittir ve çözüme giden yolun anahtarı da, acı da olsa gerçeği tespit ve kabul etmektir, işte ben yine tam bu sebeple övülecekse beşiktaş'ı bu ikrarı ve bunu bertaraf etmek için çaba göstermesinden ötürü övmeyi tercih ederim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın