• 6
    ilk yarısı heyecanlı ama genel olarak sıkıcı bir sezonu geride bıraktık. ben de formula 1'in 2017 sezonunu inceleyen, irdeleyen bir yazı yazayım istedim.

    avustralya'da vettel'in kazanmasıyla ferrari taraftarları sezona çok mutlu başladılar. singapur'a kadar da vettel hamilton çekişmesi vardı. fakat ferrari kazanma ihtimalinin %100 olduğu bir yarışta iki araçla birden yarış dışı kalıp, hamilton da yarışı kazanınca şampiyona bir bakıma kopmuş oldu ve hamilton yakaladığı momentumla meksika gp'de şampiyonluğunu ilan etti.

    en sıkıcı yarışlar avusturya, rusya, macaristan ve abu dhabi oldu. özellikle abu dhabi tam uyumalık bir yarıştı.

    takım takım ve takımların alt başlıkları olarak pilotlara bakacak olursak;

    mercedes
    hamilton 1
    bottas 3
    20 yarışın 12 sini kazandı mercedes takımı. bunların 9tanesini hamilton, 3 tanesini de bottas kazandı. bottas kariyerinin ilk zaferini rusya'da kazanırken, ikincisini avusturya, sonuncusunu da abu dhabi'de elde etti. sıralamalarda hamilton takım arkadaşına karşı 13-7 üstünlük kurdu. aralarındaki ortalama fark 0.331 sn idi. hamilton geçen seneye nazaran bu sene takım arkadaşından pek bir baskı görmedi. bu sebepten olsa gerek takım arkadaşını çok sevdiğini ve aynı şekilde devam etmek istediğini vs. söyledi. bottas gelecek sezon için de mercedes ile sözleşme imzaladı. hamilton henüz imza atmadı ama çok yüklü miktarda bir para karşılığında yeniden sözleşme imzalayacağı söyleniyor.
    hamilton mercedes ile üçüncü, toplamda dördüncü şampiyonluğunu kazandı ve vettel ile skoru eşitledi. ayrıca vegan olduğunu da açıkladı* hamilton bu sene hiç yarış dışı kalmadı ve bütün yarışlardan puan çıkardı. bottas ise ispanya'da takım arkadaşının kazanmasına yardım etmeye çalışırken motoru fazla zorlamıştı ve motoru yanmıştı. bir tek orada yarış dışı kaldı ve kalan yarışlarda puan aldı.
    mercedes için sezonun en utanç verici anı bottas'ın çin'de güvenlik aracı arkasında spin atması oldu galiba.

    ferrari
    vettel 2
    kimi 4
    geçen sezona göre çok güçlü gördük. ferrari 20 yarıştan 5 tanesinde galibiyet elde etti ve bunların hepsi vettel tarafından geldi. sezona avustralya'da zaferle başlayarak bütün ferrari taraftarlarını sevince, mutluluğa ve gözyaşlarına boğmuştu. uzunca bir aradan sonra alman ve italyan milli marşlarını arka arkaya dinlemiştik. sezon arasına da 25 puan farkla lider girmişti. fakat eylül ve ekim aylarında ferrari dayanıklılık problemleri yaşadı ve bu da vettel'in şampiyonadan kopmasına sebep oldu. kimi ise ikinci kez baba olduktan sonra mıdır nedir iyice yavaştı. yer yer vettel'e kazanması için yardımcı olsa da (özellikle monaco için parantez açmak istedim. monaco'da kimi yarışı lider götürürken takım sırf vettel'e yarışı kazandırmak için kimi'ye yarışı kaybettirdi ve o ara durum biraz garipleştiydi takım içinde) genel olarak hem vatandaşı bottas'tan yavaş kaldı hem de şampiyonada dördüncülüğü neredeyse ricciardo'ya kaptırıyordu.
    sıralamalarda vettel'in kimi'ye karşı 15-5 gibi bir üstünlüğü oldu. aralarındaki ortalama fark 0.275 sn idi.
    vettel ferrari ile 3 senelik daha sözleşme imzaladı. biz kimi'nin emekli olmasını beklerken ferrari onu seneye de tutma kararı aldı ve seneye de ferrari için yarışırken göreceğiz.
    vettel singapur ve japonya'da yarışı tamamlayamazken, kimi ispanya'da ve singapur'da yarışı tamamlayamadı. malezya'da ise yarışa hiç başlayamadı.
    ferrari için sezonun utanç verici birkaç tane anı oldu. japonya'da bujilerden biri çalışmadığı için vettel yarışı bırakmak zorunda kalmıştı. malezya'da kimi'nin aküsü çalışmadığı için yarışa hiç başlayamamıştı. en çok tartışılan ise azerbaycan'da güvenlik aracının ardında yeniden başlarken vettel'in hamilton'un yanına gelip bilerek çarpması oldu. hamilton brake check yapmıştır yapmamıştır tartışması dönerken özellikle ingiliz basını vettel'in çok üstüne gitmişti. vettel daha sonra özür dileyip verilen cezayı kabullendi. en son hamilton şampiyonluğunu ilan ettikten sonra da zaten araları düzelmişti. çünkü hamilton baskı altındaysa pis oynuyor bunu bilmeyen yok. gerçi bu ona özgü bir şey değil. şampiyon pilotların hepsi öyle. pis oynamayan yok galiba. prost, senna, schumi, vettel vs. hepsi öyleydi.

    red bull
    ricciardo 5
    verstappen 6
    bu sezon dayanıklılık problemleri (renault tarafından kaynaklı) red bull takımının peşini bırakmadı. 20 yarıştan 3 tanesini kazandılar. bunlardan 1 tanesini ricciardo azerbaycan'da (çok iyi yarışmıştı), diğer ikisini de verstappen malezya'da ve meksika'da aldı. tabi meksika'daki galibiyet neredeyse hiç konuşulmadı çünkü hamilton şampiyonluğunu ilan etmişti orda huehue. ricciardo 6 yarışta yarış dışı kalırken bu sayı verstappen için 7 idi. bunların dışındaki her yarıştan puan aldılar. sıralamalarda verstappen takım arkadaşına karşı 13-7 gibi bir üstünlük kurarken aralarındaki ortalama fark 0.128 sn verstappen lehineydi.
    motor konusunda gelecek sene renault motoruyla son kez yarışacaklar ve sonrasında ne olacağı belli değil. toro rosso'nun honda motoruyla yarışacağını göz önüne alırsak, eğer ki honda gerekli gelişimi sağlarsa 2019'dan 2021 senesine kadar rbr'yi honda motoruyla yarışır görebiliriz. sonrasında yeni üreticilerin girmesi bekleniyor. 2021 çok ilginç olacak.
    en utanç verici anlarınu macaristan'da yaşadılar. takım arkadaşları startta temas etti ve ricciardo yarış dışı kaldı. takım radyosundan "sore loser" şeklinde bir mesaj yollayan ricciardo araçtan çıktıktan sonra pist kenarına gelip verstappen geçerken orta parmak gösterdi ve pisti terk etti. daha sonra max'ın kendisine bir bira verip konuşmak istediğini ve konuşup meseleyi hallettiklerini söyledi. sezonun en iyi anlaşan ikilisiydiler diyebiliriz.
    ek olarak ricciardo sezonun en çok geçiş yapan pilotu oldu. geç frenlemeleri ve cesur hareketleriyle baya estetik geçişler gördük ricciardo tarafında.

    force india
    sezon başında ricciardo'nun burnuna benzeyen bir ön kısım tasarımı ve pembe araçları, tulumları ve kasklarıyla geldiğinde force india'yı ciddiye alan pek olmamıştı. sezon başlarken sponsorlarının bwt olacağı açıklanmıştı ve sponsorluk gereği takımın renk düzeni bwt'nin pembiş tonlarında olmuştu. fakat 20 yarışın sadece 2 tanesinde dnf gördüler ve bunlara ek olarak 3 yarışta puan alamadılar sadece ve bu sezon pembe panterler lakabını alan takımın sahibi vijay mallya'nın yaşadığı vergi kaçakçılığından dolayı yakalanma gibi bir probleme rağmen geri kalan yarışların hepsinden puan çıkardılar. best of the rest sloganıyla yarışıp sezonu dördüncü bitirdiler.
    takımın tecrübeli pilotu perez, çaylak diyebileceğimiz ocon'a karşı daha baskındı belki ama ocon (yeni lakabıyla oconsistent) tutarlılığıyla takımı, takım arkadaşıyla birlikte bu pozisyona getirdi. sayıyı unuttum şimdi ama f3'ten beri hiç yarış dışı kalmayan ocon, brezilya'da grosjean'ın klasik mallıklarından birinin kurbanı olup yarış dışı kaldı. geçen sene yarım sezon manor ile yarıştıktan sonra force india onu takıma aldı ve o da bu şansı çok çok iyi değerlendirdi. yarışması için evini satıp karavanda yaşayan ailesine hayırlı bir evlat olduğunu ve ileride politik engeller olmazsa şampiyonluk için çekişebileceğini net bir şekilde gösterdi. perez ocon'a karşı sıralamalarda 13-7 üstünlük kurarken takım arkadaşları arasındaki ortalama fark 0.074 saniye oldu.
    en utanç verici anları bakü'deki çarpışmaları ile başlayan süreçte 2 yarışta daha 3 kez temas yaşadıktan sonra takım tarafından birbirleriyle yarışmalarına izin verilmemesi oldu.

    williams
    massa 11
    stroll 12
    2015 sezonunun ikinci yarısıyla başlayan düşüşe bu sezon da engel olamadılar. 2017 sezonuna, geçen sene emekliliğini açıklayan massa ve her ne kadar zengin bebesi dense de formula 3'te iyi işler çıkarmış lance stroll ile başladılar. stroll ilk üç yarışında ve japonya'da yarış dışı kalsa da bakü'de üçüncü olup podyum almayı başarmıştı williams için. onda da ikinciliği bitiş çizgisine gelirken kaçırdı hatta. daha sonra yer yer iyi sonuçlar alarak puan çıkarmayı başardı ve williams'ı takımlar şampiyonasında beşinci sıraya kadar çıkarmada pay sahibi oldu. hatta ve hatta italya gp'ye ilk çizgiden başladığını da söyleyelim. massa iki kez yarış dışı kaldı, macaristan'da ise hasta olduğu için yarışamamış, onun yerine sky sports yorumculuğu da yapmakta olan rezerv pilot paul di resta yarışmıştı. sıalamalarda massa stroll'e karşı 17-2 gibi bir üstünlük kurarken aralarındaki ortalama fark 0.621 sn oldu. massa bu sefer kökten emekli olduğunu açıkladı. seneye kesin yok yani. şu an itibariyle stroll'ün yanında kimin yarışacağı bilinmemekle birlikte kubica'nın dönme ihtimali çok yüksek.
    yaşadıkları en utanç verici an, vettel'in son sıralardan gelip 4. sırada tamamladığı malezya gp'de, stroll'ün yarış bittikten sonraki turda gelip vettel'e çarpması oldu bence. vettel parça değişikliği yaşadığı için yarışa gerilerden başlamıştı. yarış bittikten sonra bir de baktık ki stroll güm diye geçirip ferrari'nin sağ arka lastiğini aracın üstüne çıkarmış. ayrıca macaristan gp'de kimi tur bindirecekken yol veremeyen di resta'ya kimi'nin "yarışmayı bilmiyorsa yorumculuğa geri dönsün." şeklindeki takım radyosu mesajı da biraz sertti ahahaha.

    renault
    sainz 9
    hülkenberg 10
    palmer 17
    cyril abitebaul 2016 sezonunda, önümüzdeki 5 sezonun geliştirmeyle geçeceğini o yüzden zirveye oynamayacaklarını söylemişti. sezona palmer-hülkenberg ikilisiyle başladılar. 2016 senesinde renault e dams'in formula e'deki patronluğunu yapan alain prost da bu sene danışman olarak geldi. (mercedes-lauda ilişkisi gibi) fakat dayanıklılık problemleri onların da peşini bırakmadı bir türlü. hulkenberg 6 kez yarış dışı kaldı bu sezon. palmer 3 kez yarış dışı kalıp 1 kez hiç başlayamazken, sainz renault'ya geldikten sonra 2 kez yarış dışı kaldı. singapur'da hulkenberg az kalsın kariyerinin ilk podyumunu alacakken drs'in açık durumda sıkışması büyük şanssızlık oldu onlar için. sezonun gerek şanssızlıklar, gerekse kendi yeteneksizliğinden kaynaklı olarak palmer isteneni veremeyince renault palmer ile gelecek sene yarışmayacağını açıkladı sezonun ikinci yarısında. onun yerine red bull kontratlı olan sainz'ın kiralık olarak gelecek sezon yarışacağını söylediler. palmer sezon sonuna kadar yarışacağını söylemişti fakat amerika gp'den önce renault tazminatını verip yolladı palmer'ı ve sainz amerika'da renault ile ilk yarışına çıktı, yedinci sırada tamamladı. sıralamalarda hulk palmer'a karşı bir kez bile kaybetmedi. 15-0 gibi bir üstünlük kurdu. aralarında ortalama olarak 0.738 sn vardı. sainz ile de 3-1 gibi bir skor oldu. onunla arasındaki fark ise 0.198 sn idi.
    bu seneki motor hareketliliğinde başrolü oynadılar. toro rosso'dan desteklerini çekip, mclaren'e motor vereceklerini açıkladılar.
    dnfler dışında utanç verici anlarını pek hatırlamıyorum ama sonlara doğru toro rosso renault motoru kaynaklı sorunlar yaşamaya başlayınca franz tost renault'nun takımlar şampiyonasında üstlerine çıkmak için kasıtlı olarak bozuk motor verdiğini iddia etmişti. o biraz sert olmuştu renault ile ilgili.

    str
    sainz 9
    kvyat 19
    gasly 21
    hartley 23
    toro rosso en çok pilot hareketliliğinin yaşandığı takım oldu. sezona sainz-kvyat ikilisiyle başladılar. sonra kvyat'ı sonlara doğru yarıştırmayıp yerine 2016 f2 şampiyonu pierre gasly'yi yarıştırdılar. o ara sainz renault'ya geçti. kvyat geri geldi gasly'nin yanına ve gasly kendisinin eski aracıyla yarışırken kvyat sainz'ın aracıyla yarıştı. sonra geri kızağa çekildi ve onun yerine red bull academy'nin eski pilotlarından olan ve f1'de hiçbir şekilde şans bulamayıp wec'te 2 kere şampiyon olan brendon hartley yarıştı. biz kvyat geri gelir diye beklerken franz tost dellenip komple yolladı takımdan. sainz takımın en fazla puanını ve en iyi sonucunu singapur'da dördüncü olarak getirdi. sainz 6, kvyat 4, hartley de 2 kez yarış dışı kaldı. sıralamalarda sainz kvyat'a 8-6 lık üstünlük sağladı. aralarında 0.114 sn idi. gasly ve hartley ise 1-1 kaldılar. gasly hartley'e göre ortalama olarak 0.343 saniye hızlıydı.
    gelecek sezondan itibaren honda motoruyla yarışacaklar. mclaren honda ortaklığı bitince, honda 3 senelik emeklerini çöpe atmamak için bir takım bulmak zorundaydı.
    utanç verici anları için kvyat'ın yarıştığı gpler diyebilirim.

    haas
    grosjeana 13
    magnussen 14
    geçen seneye (kalibresine göre) fırtına gibi giren haas bu sene o kadar da esemedi. grosjean 3, magnussen 4 dnf yaşadı. grosjean mızmızlığı ve yeteneksizliğiyle, magnussen de pis oynayışıyla griddeki bütün pilotların antipatisini kazandı. danimarka televizyonuna röportaj verirken hulkenberg gelip ironik bir şekilde "çok sportmence yarıştın bravooo" minvalinde bir şeyler söyleyince magnussen eric cartmanvari bir şekilde "suck my balls honey (ya da mate)" diyip toplulukta bir infiale yol açmıştı. çok fazla mimi yapıldı, çok goygoyu döndü. sonra magnussen kişisi alonso ile ve bazı diğer pilotlar ile yarış içinde problemler yaşadı. hatta bu hulkenberg olayıyla ilgili şöyle bir şey oldu. startta hulkenberg curcuna içindeyken grosjeanla ufak bir temas yaşamıştı. magnussen bunun üstüne "hulkenberg böyle yarışacaksa bu işin devamı da gelir" gibi bir şey diyip ellinci turda hulkenberg'i pist dışına itmişti. mevzu burdan kaynaklandıydı yani. hatta magnussen'in alonso ile yaşadığı husumetten sonra alonso: "hahaha hulkenberg was right." şeklinde bir mesaj yollamıştı radyodan.
    sıralamalarda grosjean magnussen'i 12-8 yendi ve aralarında 0.190 sn gibi bir fark vardı.
    utanç verici anları, her iki pilotunun da yarıştığı tüm gplerdi. magnussen pis oynarken grosjean her haftasonu saçma sapan bir hata yapıp takım radyosundan mızmızlandı, sövdü vesaire.

    mclaren
    alonso 15
    vandoorne 16
    mclaren, honda ile yaşadığı kanser ilişkideki üçüncü senesinde de yerden kalkamadı bir türlü. alonso 7 kez yarış dışı kalırken 1 kez yarışa hiç başlayamadı bile. takım arkadaşı vandoorne ise 5 kez yarış dışı kaldı, 1 kez başlayamadı. honda güç ünitesi hp olarak çok çok gerideydi. mclaren aracı düzlükte bildiğin yanından porschelerin merceceslerin geçtiği toros gibi kalıyordu. şasi olarak baya iyiydi mclaren ama honda çok çok kötüydü bu sezon da. en iyi sonuçlarını alonso macaristan'da altıncı olarak aldı.
    işin böyle gitmeyeceğini geç de olsa anlayan mclaren, honda ile olan ortaklığı bozdu ve gelecek sezon için renault motoru kullanacağını açıkladı. alonso sıralamalarda takım arkadaşı vandoorne'a 16-3 lük bir üstünlük kurarken aralarındaki ortalama fark 0.319 sn oldu.
    en utanç verici anları, honda motoruyla yarıştıkları yarışlardı.

    sauber
    wehrlein 18
    ericsson 20
    giovinazzi 22
    sezonun ilk iki yarışına, race of champions'ta massa ile yaşadığı kaza nedeniyle belinde sorun olduğu için çıkamayan wehrlein'ın yerine, ferrari academy'nin pilotlarından, f2 2016 sezonu ikincisi giovinazzi yarışmıştı. avustralya'da 12. olup çin'de yağmur altında yaşadığı kaza nedeniyle yarışı tamamlayamamıştı. sonra wehrlein koltuğunu geri aldı ve ispanya'da 8, azerbaycan'da 10. olarak takımının tek 5 puanını tek başına aldı, 3 kez de yarış dışı kaldı. marcus ericsson ise hiç puan alamadı, 6 kez yarış dışı kaldı. sıralamalarda wehrlein takım arkadaşını (2 kez de yarışmamasına rağmen) 11-7 malup etti ve aralarında ortalama olarak 0.049 sn fark oldu.
    takım patronu monisha kaltenborn sauber'in honda motoruyla yarışması için bir anlaşma yapmıştı, fakat sauber kendisini sezon arasında yollayınca anlaşma bozuldu.
    gelecek sezon için yine ferrari'den motor alacaklar ama alfa romeo adıyla gelecek motor. isimleri alfa romeo sauber olmakla birlikte renk düzenlerinde de alfa kırmızısı ve beyaz renk bulunacak. yani iğrenç sarı mavi renk gidiyor weheee.
    fakat takım arkadaşını net bir şekilde mağlup eden wehrlein, ericsson kadar mali destek sağlayamadığı için (sauber'i destekleyen şirkey isveç kökenli ve ericsson'un yarışmasını istiyor) takımda olmayacak seneye. ericsson'un yanında, 2017 f2 sezonunu çok net bir şekilde domine eden, geleceğin şampiyonlarından biri olarak addedilen ve ferrari akademi pilotu olan charles leclerc yarışacak. wehrlein'a yazık oldu bence.
    en utanç verici anlarını (yanılmıyorsam monaco idi) güvenlik aracı arkasındayken kaza yapan ericsson yaşattı.

    puan durumları ve yarışları da verip yazımı sonlandırıyorum.

    sezon şu sıralamayla bitti;
    1. lewis hamilton - 363
    2. sebastian vettel - 317
    3. valtteri bottas - 305
    4. kimi raikkonen - 205
    5.daniel ricciardo - 200
    6. max verstappen - 168
    7. sergio perez - 100
    8.esteban ocon - 87
    9.carlos sainz jr - 54
    10.nico hülkbenberg - 43
    11. felipe massa - 43
    12. lance stroll - 40
    13. romain grosjean - 28
    14. kevin magnussen - 19
    15. fernando alonso - 17
    16. stoffel vandoorne - 13
    17. jolyon palmer - 8
    18. pascal wehrlein - 5
    19. daniil kvyat - 5
    20. marcus ericsson - 0
    21. pierre gasly - 0
    22. antonio giovinazzi - 0
    23. brendon hartley - 0

    ayrıca bu 23 pilotun dışında jenson button monaco gp'de alonso yerine, paul di resta da macaristan gp'de rahatsız olan massa'nın yerine yarışmıştı.

    takımlar şampiyonasında puan durumu şöyle oldu;

    1. mercedes amg petronas - 668
    2. scuderia ferrari- 522
    3. red bull racing - 368
    4. force india - 187
    5. williams f1 - 83
    6. renault formula 1 takımı - 57
    7. scuderia toro rosso - 53
    8. haas formula 1 takımı - 47
    9. mclaren formula 1 takımı - 30
    10. sauber f1 team - 5

    kronolojik sıralamayla yarışlar;

    1. formula 1 2017 avustralya grand prix
    2. formula 1 2017 çin grand prix
    3. formula 1 2017 bahreyn grand prix
    4. formula 1 2017 rusya grand prix
    5. formula 1 2017 ispanya grand prix
    6. formula 1 2017 monaco grand prix
    7. formula 1 2017 kanada grand prix
    8. formula 1 2017 azerbaycan grand prix
    9. formula 1 2017 avusturya grand prix
    10. formula 1 2017 ingiltere grand prix
    11. formula 1 2017 macaristan grand prix
    12. formula 1 2017 belçika grand prix
    13. formula 1 2017 italya grand prix
    14. formula 1 2017 singapur grand prix
    15. formula 1 2017 malezya grand prix
    16. formula 1 2017 japonya grand prix
    17. formula 1 2017 abd grand prix
    18. formula 1 2017 meksika grand prix
    19. formula 1 2017 brezilya grand prix
    20. formula 1 2017 abu dhabi grand prix

    benim için sezonun en güzel iki karesi de şöyle;

    https://cdn-6.motorsport.com/...-on-a-deck-chair.jpg

    https://cdn-6.motorsport.com/...rlein-sauber-c36.jpg

    kaynaklar;
    1. https://en.wikipedia.org/...e_World_Championship
    2. http://www.skysports.com/...the-qualifying-score
    3. görseller; motorsport.com
    4. totom ve beynim

    25 mart 2018'de, formula 1 2018 sezonunda görüşmek dileğiyle.
App Store'dan indirin Google Play'den alın