resim
Igor Tudor
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:46
Uyruk:Hırvatistan
  • 5022
    hakkında daha görevdeyken "florya'da futbolculara çükünü sallıyor; antrenmanda topçulara ayağını yalattırıyor," haberleri çıkmaya başlayan teknik direktör. genelde kovulduktan sonra çıkar böyle haberler çukur medyamız tarafından.

    hatırlayın, galatasaray fırtına gibi başlamışken yabancı sınırı tartışması başladı; ırkçılığa varan söylemleri hepimiz gördük, direkt etkilenen futbolcularımız oldu. saha içinde yalpalayan birtakım çirkef teknik direktörler suni gündemler yarattı. hakemler ince ince değil, kalın kalın doğramaya başladı futbolcularımızı gözümüzün içine baka baka. rocky koreografisiyle bir kez daha galatasaray saha dışında vurulmaya çalışıldı.

    bizim sezon başından beri her birini belli düzeylerde övdüğümüz futbolcularımız da insan; doğal olarak bunlardan etkilendiler. ülkenin atmosferine alıştıktan sonra dünyanın en medeni futbolcularının bile ne hâle dönüştüğünü yıllardır görüyoruz zaten. sürpriz değil bu durum.

    bunları neden anlattım?

    çünkü teknik direktörseniz bu saha dışı faktörlerle mücadele edebilmeniz mümkün değil. bunu yapabilen birkaç kişi var, malumunuz: fatih terim, şenol güneş. aykut daha çırak düzeyinde.

    igor tudor böyle biri değil. olmaya çalıştıkça durumu daha kötüye götürebilen birisi bu ülke şartlarında. daha 30'lu yaşlarında adam. bu noktada kendisini göreve getirmiş ve arkasında duracak yönetimin bütün bunları hesaplayıp plan yapması lazım. özellikle siyasi lobi, medya ve halkla ilişkiler bağlamında yetkin isimlerin yukarıda saydığım galatasaray'ı yakından ilgilendiren gündemlere ilişkin hızlıca reaksiyon alınacak diplomasi yürütmesi gerekirdi. hoca için olmasa bile sezon başı yaptığın yatırımı korumak, değerini düşürmemek için yapmalıydı.

    ama ne yaptı? sessiz sakin, efendi, arka plan işbitiricisi cenk ergün'ü medyanın önüne çıkardı. hiçbir şeye etki edemeyen, gündem oluşturamayan sıradan demeçlerle her şey normal olarak devam etti. başkanlık makamında oturan zat, aynı zamanda kulüpler birliği başkanı olmasına rağmen başta yabancı sınırı olmak üzere hiçbir konuda ağırlığını koyup tavrını galatasaray aleyhine olmayacak şekilde koyamadı. falan filan.

    ve rüzgarı el birliğiyle aleyhimize döndürmeyi başardılar. bu noktada tudor'un yetersizliği de bir faktör ancak ilk sıralarda değil. ve gitmesi işleri daha da kötüleştirecek. fatih terim'den başka kim gelirse gelsin sezonu bitiremez bu ortamda. (gelecek kişinin yabancı olacağını varsayarsak) fatih hoca gelirse de, saha dışı el atılması gereken o kadar çok şey var ki, şampiyon olabilecek bir kurgunun kısa sürede sağlanacağını düşünmüyorum.

    bu sene şampiyonluk, tudor'un kalmasına bağlı. şu yönetim sırf tudor için dik durmaya devam edebilirse, -varsın büyük maçları kazanamayalım- şampiyon oluruz. bu duruş, futbolculara, taraftara, medyaya bir mesaj olur.

    azbuçuk bu ülke futbolunun dinamiklerini bilen fenerli, beşiktaşlı arkadaşlarla konuştuğumda şunları söylüyorlar: "hacı şampiyonluk küçük takımları yenmekten geçer. biz yıllarca bir iki derbi galibiyetiyle seneyi geçirip mutlu olmaya çalışıyorduk. elde bir şey kalmıyordu sezon sonunda."

    sonuç olarak; fatih terim için de, bir başka teknik direktör için de doğru zaman değil. böyle bir değişiklik işleri daha da kötüye götürür. igor tudor devam ederse, lider bitirdiğimiz ilk yarı sonunda bariz eksik pozisyonlar için birkaç takviyeyle fenerbahçe hariç evimizde oynayacağımız büyük maçları en azından ilk yarıdaki gibi kötü bitirmeyeceğiz ve sezon sonunda şampiyon olacağız. sezon ortası teknik direktör değişikliği döngüsünü; fatih terim döngüsünü kıracağız.

    her şey, eksikliklerin doğru teşhisine ve tedavisine bağlı. duygusal davranmak da başka kısırdöngüler doğuruyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın