resim
Zinédine Yazid Zidane
Görev:Yatırımcı
Takım:Rodez AF
Yaş:52
Uyruk:Fransa
  • 426
    yarattığı ''disiplinli serbest futbol'' bu aralar başına bela olmakta.

    mourinho real madrid'e gittiğinde psikolojik olarak çökmüş bir kulüp vardı ortada ve bu durumu toparlamak kolay değildi. geldiği gibi de taktiksel birikimini konuşturarak takımın silik, ne oynadığı belli olmayan futboluna bir şekil kazandırdı ancak hem oyuncu grubunun kazan kaldırması hem de barcelona'ya dur denememiş olması doğal olarak sonunu getirdi hocanın. kendisinden sonra gelen ancelotti ise zaten kişisel olarak gevşek, rahat bir adamdı, elindeki oyuncu grubunu memnun etmek amacıyla da mou'nun teorik açıdan geniş futbolunu gevşetti, serbest hale getirdi. o serbestlik, kulübe bir şampiyonlar ligi kupası daha kazandırırken ardından gelen sezondaysa sonuç yine hüsran oldu çünkü bu serbestlik sürdürülebilir değildi.

    yine teorik açıdan fazlaca şeyi oyuncularından isteyen benitez'den sonra gelen zidane da takımın futbolunu gevşetme yöntemine gitti. ama zidane'ın bir farkı vardı, o da oynattığı serbest futbolun sürdürülebilir olmaya çok yakın olması ve aynı zamanda disiplinli bir kurguda bunu yapması. gerçekten de hem serbest bir mentaliteye sahip olup hem de bu kadar disiplinli futbol oynamak futbol tarihinde çok görülmemiştir ki haliyle 1 la liga, 2 şampiyonlar ligi şampiyonluğuyla bu ''zor'' oyun ödülünü almış oldu. bu sefer herkes, istikrar yakalandı, real madrid beş sezon kupalara ambargo koyar derken de aracın lastiği patlayıverdi: serbest futbol...

    futbolun ikilemlerinden biri işte, serbestlik başarı getirebiliyor ama tak diye de tepetaklak olabiliyorsun bu serbestlik nedeniyle. bu arada serbest futboldan kasıt ''allah allah allah, haydi çocuklar koyup geçin'' modu değil, conte vb. çatlak taktikseyenlerin futbolcuları yorduğu ve sınırlandırdığı futbol düzeninin biraz gevşek halidir bu. bilhassa da rakip yarı sahadaki tercihlerde futbolcuların özgür bırakılmasıdır.

    zidane özelinde eleştiri getirmek gerekirse, her şeyden önce takımına savunma yapmayı öğretmesi gerekiyor. ek olarak da futbollarında biraz sıkılaşmaları lazım taktiksel açıdan. bunların dışında öyle aman aman eksiği de yok zaten. ekmeğini taştan çıkartan, casemiro'dan süperstar, asensio'dan kahraman yaratan adama da söylenecek pek fazla şey olamaz. her ne kadar la liga'da işler kötü gitse de alınacak bir şampiyonlar ligi kupası daha, futbol tarihinin bile seyrini değiştirebilir.

    ve şahsi fikrim, herhangi bir top class takımın sahibi olsam ve bir teknik direktör seçeceksem bir ya da ikinci tercihim zidane olurdu çünkü hem yaptıklarıyla hem de vaat ettikleriyle çok özel bir teknik direktör şu an.
App Store'dan indirin Google Play'den alın