• 637
    yıl 2014

    nur topu gibi bir yenilik yasal düzenleme ile ortaya çıkıyor. firmanın resmi açıklaması şöyle diyor;
    türk futbolunda yeni bir dönem başladı; passolig dönemi!
    passolig kart, taraftarların sevdikleri ile birlikte güven içinde stadyumlara gidebilmelerini ve istedikleri karşılaşmayı her türlü olumsuzluktan uzak, huzurla izlemelerini sağlıyor!
    hem kulüplere hem de taraftarlarına büyük fırsatlar ve ayrıcalıklar sunan passolig kart ile, türk futbolu maddi kazancın yanı sıra, tribün huzurunu ve güvenliğini de maksimize ederek, yaşanmış olan pek çok olumsuzluğu da geçmişte bırakıyor.
    evet 3 yıl önce hayatımıza girdi passolig. yukarıda paylaştığım açıklama yazısı ise hala sitelerinde ana sayfada yer alıyor. 2014 yılında passolig konusu ortaya çıkınca tartışmalar başlıyor ve bir çok gelişme yaşanıyor. bunlardan bazıları;
    - bursaspor taraftarları, passolig uygulamasını protesto amacıyla, a takımların maçı yerine a2'lerin karşılaşmasına gitti. yeşil beyazlı taraftarların bu eylemi yüzünden, bursaspor-galatasaray maçı neredeyse boş tribünler önünde oynandı. (30 ağustos 2014)
    - taraftar hakları dayanışma derneği’nin, organizasyonunda futbolseverler, endüstriyel futbola başkaldırdı. e-bilet uygulamasını protesto eden taraftar grupları, tff ile kulüp yönetimleri istifaya davet edildi. (8 aralık 2014)
    - fussball türkei sitesinin derlediği habere göre, 2014-2015 sezonunda 18 süper lig takımı toplam 421,891 adet passolig kart satışı gerçekleştirdi. seyirci sayısında düşüş %48 oldu.
    - passolig uygulamasına karşı çıkan 50 taraftar grubu meclis'ten passolig uygulamasına son verilmesini, 6222 sayılı kanunun kaldırılmasını istedi. (25 haziran 2015)
    bu ve buna benzer bir çok olay yaşanırken günümüze gelene dek bazı kulüpler başta karşıyken bu sistemin içine sonradan katıldılar. 2017 kasım ayına gelirken güncel satılan passolig rakamı ise 3.282.443

    peki nedir bu passolig ?

    firmaya göre maçları daha güvenli izleyebileceğimiz, ulaşımda ve alışverişte kullanabileceğimiz bir banka kartı ve de tribündeki her bireyi tek tek tespit eden teknolojisi sayesinde tribünde şiddeti bitirecek bir sistemin bütünü. sitelerinde bu iddialarını hala vurguluyorlar.

    peki ya gerçekler ?

    passolig çıktığı günden beri eleştiriliyor ve bu gidişle eleştirilmeye devam edecek. nedenleri sıralayacak olursak;
    - passolig ihalesinin verildiği banka ve ihalenin şekli.
    - passolig kartının sadece bir bankadan alınabilmesi.
    - dolaylı olarak kartı aldığınızda banka müşterisi sıfatı alınması ve de tüm kimlik bilgilerinizin bankaya verilmesi.
    - kart için her yıl yenileme ücreti alınması. bu noktada bir yılda kaç maça gittiğinizin hiç bir önemi yok.
    - her maç bilet ücretine ek ödenen hizmet bedeli.
    - kendi takımınızın maçı dışında başka bir takımın maçına gitmek isterseniz ayrı passolig çıkarma zorunluluğu.
    - maça çocuğunuzla dahi gitseniz onun için de passolig çıkarma zorunluluğu olması.
    - karaborsacıların işini hızlandırması.
    - bilet aktarımı yapmak istediğinizde ikinci kez aynı kimlik numarasına bilet aktarımını engelleyerek mağdur etmesi.
    - tribün olaylarını hiçbir şekilde azaltmaması.
    - yenilik olarak verilen tüm uygulamalarda sorun yaşaması. mobil uygulama ve internet sitesinde yaşanan aksamalar.
    - bilet parası olarak karttan çekilen paranın sistem arızası olduğunda geri ödenmeyerek harcama yapın denilmesi.
    - ulaşma ihtimalinizin anadoludan bir şampiyon çıkması kadar zor olduğu çağrı merkezi.

    gerçekten bir şey değişti mi ?

    passolig hayatımıza teknolojik yenilikler ve daha huzurlu maç izleme keyfini sunma iddiasıyla girdi. bugün geldiğimiz noktada ne bireysel cezalandırmanın uygulandığını ne de şiddetin azaldığını görüyoruz. trajikomik bir örnek olarak; ‘çirkin ve kötü tezahürat’ gerekçesiyle bir tribündeki taraftarların tamamının passolig kartlarının bloke edildiği uygulamanın son mağduru, işitme engelli sivasspor taraftarı ilhan biçer oldu. bu bile bize bu sistemin çarpıklığını göstermeye yetiyor. yıllardır futbol holiganlığı yaptığı belli olan isimler dahi halen daha rahatça maça girebiliyor. bu uygulama 2009 yılında italya'da da tessera del tifoso adında bir akıllı kart sistemi şeklinde yürürlüğe girmişti. ne mi oldu ? günlerce süren eylemlerin ardından bu uygulama 2012 yılında kaldırıldı. uygulamada hedeflenen tribün olaylarının azalmasıydı fakat bunda bu değişiklik olmadı. tribünlerin de bu süre zarfında statları doldurmaması olayların tuzu biberi oldu. federasyon bu sebeplerden dolayı geri adımı attı ve kart projesine bir son verdi. geçtiğimiz yıllarda sucuk ekmek dağıtıp 1 liraya bilet sattığı halde ya da vip tribün kombinesini dahi 200 lira bandına çektiği halde statları bomboş kalan süper lig takımlarını görünce italya’da yaşanmış durum daha tanıdık geliyor. 2014 yılında bir çok lig ismi vererek bu sisteme geçecekler diyen dönemin passolig genel müdürü özgür gündoğan'a adını verdiği kaç ligde bu uygulamaya geçilmiş sormak gerekiyor. sadece gs & fb takımlarının 50 milyondan fazla taraftarı olduğu iddia ediliyor. bu kitlenin maça gitmesi için kartı satın alması ve tüm bilgilerini vermesi isteniyor. sadece takımına gönülden bağlı olduğu için binlerce insan bu kartı almak zorunda bırakılıyor. galatasaray sevgisi ağır bastığı için tribünde yerini alan bir passolig mağduru olarak ben de ‘’ susma haykır! passolige hayır! ‘’ diyorum. yenilik adı altında bizlere dayatılan, milyonları yenilik vaadiyle kandıran ve birilerini zengin etme üzerine uygulanan bu sistemi şiddetle kınıyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın