• 157
    1968 meksika – mexico city olimpiyatları öncesinde sosyolog harry edwards, siyahi atletlerin olimpiyat oyunlarını boykot etmesi için the olympic project for human rights’ı (insan hakları için olimpik proje) kurar. irkçılığa ve toplumdaki siyah-beyaz eşitsizliğine dikkat çekmek amacında olan kurum, bazı siyahi atletlerin desteğini alsa da bir boykot gerçekleşmez.
    olimpiyatlar başlar ve her şey oldukça olağan şekilde seyreder.
    16 ekim sabahı koşulan 200 metre erkekler finalini, afroamerikan atlet tommie smith 19.83’lük derecesiyle dünya rekoru kırarak kazanır. avustralyalı ‘beyaz’ atlet peter norman 2. bir başka afroamerikan atlet john carlos ise 3. olur. madalya seremonisine kadar her şey normaldir.
    seremonide smith sağ yumruğunu, carlos ise sol yumruğunu sıkarak göğe doğru kaldırır. sıktıkları yumruklarında siyah birer eldiven vardır.
    https://hizliresim.com/8N8jzA
    atletlerin sıkılmış yumrukları afroamerikan birliğini, smith’in boynuna taktığı siyah atkı siyahilerin gururunu, ayakkabı giymeden çıktıkları platformda gözüken siyah çorapları da siyahların yoksulluğunu sembolize etmektedir. bütün bunlardan daha da önemlisi eldiven fikri beyaz adam norman’dan çıkmıştır. norman ayrıca siyahi atletler gibi göğsüne olympic project for human rights’ın rozetini takarak siyahi atletlerin yanında olduğunu açıkça gösterir.
    tarihe black power salute yani “siyahi gücün saygı duruşu” olarak geçen bu olay sonucunda olimpiyatlar gölgede kalır. bu eylem dünya gündeminde uzun süre yankı bulur. lakin bu durum atletlerin temsil ettiği ülkeler tarafından hiç hoş karşılanmaz. amerika birleşik devletleri, carlos ve smith’i, avustralya da norman’ı atletizmden men eder. her üç atlet de toplum tarafından dışlanır; kolay kolay iş bulamaz ve üçünün de sosyal hayat düzenleri bozulur.
    abd yıllar sonra atletlerine iade-i itibar yaparken, diğer tarafta avustralya ise norman’ı hiçbir zaman affetmez.(avustralya devleti norman’ı hiçbir zaman affetmese de, norman’ın o yarışta kırmış olduğu 200 metre erkekler avustralya rekorunun bugün hala kırılamadığını belirtelim.)
    yaptıkları eylem, spor kariyerlerinin bitmesine ve sosyal yaşamlarının darmadağın olmasına sebep olsa bile, bu hareketleri sayesinde cesaretin ve inanmışlığın sembolü olurlar.
    başlarından geçen onca olumsuzluğa rağmen bu üç cesur adamın dostluğu ömür boyu sürer.
    ta ki peter norman 2006 yılında hayatını kaybedene kadar.
    tabutuna omuz veren tabi ki smith ve carlos'tur.
    kaynak:buzzspor
App Store'dan indirin Google Play'den alın