• 13
    tiki-taka, gegenpressing, juego de posicion(guardiola'nın taktiğinin adı bu) ve bizim "baskılı, presli; bam bam bam oyun" arasında biraz farklar var. bunlar da içlerinde ayrılmaktalar hatta. adam - alan - top gibi öncelikli kavramların farklılığından dolayı.

    bu öncelikler takımlara zor oturuyor aslında, hemen değiştiremiyorsun. kornerlerdeki alan-adam savunması mantığı gibi yani. değişik pres mantalitelerini; teknik direktöre veya takıma hangisi uyuyorsa değiştirebilirsin aslında aynı taktik olmana rağmen. mesela mourinho'da 4-2-3-1 oynuyor ya da tiki-taka oynuyor; klopp'ta 4-2-3-1 oynuyor örnek veriyorum; ancak ikisinin de 4-2-3-1'leri arasında dağlar kadar fark var görünüyor maçı izlerken.

    kısa kısa anlatmak gerekirse bizim genel olarak bildiğimiz ve genelde uyguladığımız şok presi terim'i top rakip oyuncunun ayağına geldiğinde, oyun kurmasını sağlamadan "topa" pres yapmak ve rakibin topu verimli kullanamamasını sağlamak üzerine.

    jurgen klopp'un dortmund'da ve liverpool'da (youtube'da ve twitter'da güzel analiz yapan insanlar var bunları, "klopp counterpress liverpool" gibi anahtar kelimelerle aranabilir.) yaptığı pres gegenpressing yani counter press. ancak uyguladığı mantalite alan kapatmaya yönelik. guardiola ise adam'a göre ancak bunu biraz geliştirmiş ve adama göre pas yolu kapatmaya yönelik hale getirmiş, ecnebi hocalar buna " passing lane oriented counterpress" diyor.

    daha detaylı anlatımlar burada var; youtube-twitter ve diğer blog sitelerinde de bulabilirsiniz. http://spielverlagerung.com/tactical-theory/
App Store'dan indirin Google Play'den alın