• 768
    yeni torba sisteminin son derece sağlıksız olduğu konusuna katılıyorum. ama bu sistemin grupların kalitesini düşürmesinden çok grupların dengesiz dağılmasına neden oluyor.

    şöyle ki, grup h'de real madrid, dortmund, tottenham ve apoel var. bu grupta her hafta dev bir maç oynanıyor kısacası. grup c'de atletico, chelsea, roma ve karabağ var. grup h standartları kadar yüksek olmasa da bu grupta da kalite ve rekabet çok yüksekte. grup b'de psg ve bayern münih aynı grupta. bu iki takım arasında güçlü bir çekişme olacak. celtic ve anderlecth'de köklü ucl takımları ekleme olarak. grup d'de barcelona ve juventus aynı grupta. gene b'deki gibi bu iki takım arasında güçlü bir çekişme olacak liderlik için. s. lizbon ve olimpiakos'da ucl geçmişi olan köklü takımlar benzer olarak. bu sistemin bir yüzü. zayıf -hatta bazıları düpedüz uel seviyesinde- grupların olduğu bir başka örnek daha var.

    en bariz örnek beşiktaş'ın olduğu g grubu. grupta bir tane elit takım yok. gruptaki takımları küçümsemiyorum, monaco, leipzig ve porto iyi takımlar. ama a seviye takımları olmadığı açık. şu grubu uel'de görse kimse bu grubun burada ne işi var demez. benzer olarak a, e ve f gruplarının da pek kaliteli ve çekişmeli olduklarını söylemeyiz. a'da ve united f'de city çok rahat bir şekilde lider çıkacak gibi gözüküyor. diğer takımlar arasında bir tık daha iyi olan 2. olacak gibi. e grubunda da nitelik sorunu var. liverpool'un eski liverpool olmadığını göz önüne aldığımızda -spartak moskova ile de berabere kalarak kendileri için kolay bir grupta iki haftada iki beraberlik alarak iyice tüy diktiler- bu grupta elit takım eksikliği yaşıyor. uel'de gözükse şaşırılmayacak bir başka grup.

    uefa birinci torba takımları için saçma sapan bir sistem getirmese, her takım kalitesine ve topladığı puana göre torbalara yerleşse torbalar şu şekilde olacaktı:

    1. torba: real madrid, atletico madrid, barcelona ,bayern münih , juventus , sevilla , psg , city
    2. torba: dortmund , benfica , napoli , chelsea, porto , united , donetsk , monaco
    3. torba: tottenham , basel , olimpiakos , roma , anderlecth , beşiktaş , liverpool, cska
    4.torba: celtic, apoel , karabağ , maribor , feyenoord , spartak, sporting lizbon, leipzig

    torbalar bu şekilde olsa muhtemelen çok daha dengeli gruplar oluşacaktı. ama uefa muhtemelen reyting kaygılarından ötürü torba sistemini karman çorman etti. psg ve bayern'in, barca ve juve'nin, real ve dortmund'un aynı grupta yer alması sayesinde grup aşamaları çok daha ilgi çekici maçlara tanıklık edebiliyor. ama bunun doğal sonucu olarak gruplar arası denge bozuluyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın